Menu Zavřít

Technologie a euro

3. 4. 2008
Autor: Euro.cz

Komunikace se státem prostřednictvím datových schránek

Jak dlouho bude ještě trvat, než se v České republice bude namísto koruny platit eurem, respektive do jakého termínu jednotnou evropskou měnu nezavedeme? „Euro téma“ a vliv odkladů na české informační technologie bylo hlavním bodem čtvrtého ročníku konference Business Information Forum (BIF), jež se poprvé uskutečnila v prostorách České národní banky (ČNB). Zatímco předchozí tři ročníky IT sympozia, pořádaného týdeníkem EURO a sdružením Tuesday Business Network, se konaly na Pražském hradě, čtvrté setkání kapitánů tuzemského IT průmyslu hostilo konferenční centrum ČNB.

BRAND24

Hlavně, že se něco děje První blok konference byl věnován již téměř tradičnímu tématu BIF, a sice vztahu firem z ICT sektoru (informačních a komunikačních technologií) se státem v oblasti e-governmentu. Ondřej Felix, poradce náměstka ministra vnitra Zdeňka Zajíčka, prezentoval nové prvky a funkce, které hodlá resort vnitra zavést do českého e-governmentu, jehož aktuálně nejviditelnější součástí jsou terminály Czech Point. „Osmdesát procent bankovních transakcí uskutečněných v Česku je v elektronické formě. Lidé vědí, jaké jsou výhody a úspory e-komunikace, a chtějí se se státem dorozumívat elektronicky, ale až na drobné výjimky zatím nemají výraznějšího partnera na straně státní správy,“ říká Felix, který zároveň představil novou funkci normy o e-governmentu. „Po zavedení elektronických podání a datových schránek budeme moci zrušit všechno zasílání úředních dopisů s modrými, červenými a dalšími pruhy. Obsílky si bude každý občan či statutární zástupce firmy vyzvedávat či přímo prohlížet z virtuálních doručovacích schránek,“ vysvětlil Felix. Miroslav Řihák, generální ředitel Anectu, oceňuje, že se v oblasti e-governmentu „něco děje“. Přivítal by ale, kdyby se stát spíše než proklamacím a vlastnímu marketingu věnoval více práci na elektronizaci komunikace občana/firmy se státní správou. „Není slyšet o žádných větších koncepcích, a dle mého soudu se rovněž málo díváme do zahraničí. Podstatné je, že se něco děje, i když by se to mělo dělat s větším rozmyslem,“ prohlásil Řihák.

Na připravu času dost V druhé části BIF prezentoval Vladimír Tomšík, člen bankovní rady ČNB, prezentoval teze centrální banky a národní koordinační skupiny pro zavedení jednotné evropské měny. Během přednášky zopakoval, že žádné konkrétní datum prozatím stanoveno nebylo a že ČNB hodlá upřesnit termín přechodu na euro až podle vývoje makroekonomických veličin, zejména veřejných financí. „Co se týká samotných firem, času na přípravy bude dostatek. Průměrná životnost informačního systému je zhruba pět let, takže akcionáři a majitelé firem budou mít prostor počítat s adaptací informačních systémů na euro delší dobu dopředu,“ řekl Tomšík.
Konferenci zakončil vicepremiér Alexandr Vondra s přednáškou o příležitostech, které přinese české předsednictví EU v prvním pololetí příštího roku lokálním firmám. „Během onoho půlroku se hodláme soustředit na budování jednotného evropského justičního portálu, zavádění informačních technologií do řešení přeshraničních sporů mezi státy unie či integraci elektronických trestních a insolvenčních rejstříků jednotlivých členských států. Zde jsou nepochybně velké příležitosti pro české ICT společnosti, a to jak v oblasti přímé, v rovině zakázek, tak nepřímé – pozitivní dopad na zlepšení podnikatelského prostředí, lepší informovanost o justici a zkrácení soudních řízení,“ vyjmenoval.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).