Menu Zavřít

Tatry chtějí na pražskou burzu

28. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Slovenská společnost TMR stupňuje svůj zájem o krkonošské lyžařské areály. ČSTV hodlá nabídnout výměnu akcií

Pražská burza se v příštím roce možná rozroste o nový, vysoce zajímavý akciový titul. O vstupu na Burzu cenných papírů Praha (BCPP) totiž velmi vážně uvažuje slovenská společnost Tatry mountain resorts (TMR), která provozuje lyžařské areály ve Vysokých a Nízkých Tatrách. Týdeníku Euro to řekl Igor Rattaj, předseda dozorčí rady TMR. „Uvažujeme o tom, že by se naše akcie obchodovaly nejen v Bratislavě, ale i v Praze, pravděpodobně v rámci takzvaného duálního listingu. Z technického hlediska je vše připravené, čekáme na obchodní impulz, abychom to mohli rozjet,“ uvedl Rattaj.
Zmiňovaným impulzem by mělo být navázání spolupráce s Českým svazem tělesné výchovy (ČSTV) ohledně provozování krkonošských lyžařských středisek, které ČSTV ovládá. Slováci mají zájem především o Skiareál Špindlerův Mlýn, nejprestižnější a ekonomicky největší tuzemské středisko, nicméně TMR se nebrání ani spolupráci ve Sportovním areálu Harrachov a Ski Pec pod Sněžkou, kde ČSTV rovněž drží majoritu. „Špindl je top středisko v České republice, ale i další centra jsou něčím zajímavá. Nicméně v momentě, kdy máme ambici vytvořit středoevropského lídra v cestovním ruchu a být reálnou protiváhou lyžařským střediskům v Alpách, měli by se spojovat ti nejsilnější,“ říká generální ředitel TMR Bohuš Hlavatý. „Důležité teď je, aby s námi vedení ČSTV začalo seriózně komunikovat o potenciálních formách spolupráce. To doposud nebylo, především kvůli kauze Sazka, příliš možné,“ dodává Rattaj.

Akcie nekupovat, vyměnit

Šéf dozorčí rady TMR pro týdeník Euro rovněž uvedl, že největší slovenská firma v oblasti cestovního ruchu hodlá ČSTV nově nabídnout možnost výměny akcií. „Nebavme se jen o koupi majority ve Špindlu, ale pojďme zkusit vymyslet nějakou formu propojení, jako je fúze, spojení nebo vzájemná výměna akcií. Takto jsme v posledním roce řešili dvě akvizice, koupi aquaparku Tatralandia a lyžařského střediska na Štrbském Plese. Část transakce byla řešena penězi, část výměnnou cenných papírů, kdy se dosavadní majitelé kupovaných firem stali akcionáři TMR,“ vysvětluje Rattaj.
Schéma v případě dohody s ČSTV by prý mohlo být podobné tomu, kdy skupina J&T, jakožto zástupce největšího akcionáře TMR, poskytla akcionářům firmy jakousi záruku minimálního výnosu z cenných papírů ve výši sedmi procent po dobu tří let. V momentě, kdy by růst akcií a výše dividend tomuto zhodnocení neodpovídala, J&T by spoluvlastníkům zbývající sumu doplatila. „Podobnou nabídku hodláme předložit i ČSTV, aby měli sportovci jistotu, že v případě nepříznivého vývoje akcií o své peníze nepřijdou,“ argumentuje Rattaj, který je sám desetiprocentním spoluvlastníkem TMR.

Skipas zdarma k dividendě

I kvůli tomu, aby ČSTV měl případně možnost takto získané akcie kdykoli prodat, hodlá tatranská lyžařská skupina vstoupit na pražskou burzu. „Svaz by měl svou investici nejenom zajištěnou, z hlediska dividend, ale i vysoce likvidní – mohl by cenné papíry dle potřeby kdykoli prodat přímo v Praze,“ říká Rattaj.
Akcie lyžařské firmy by si prostřednictvím BCPP mohli koupit i drobní čeští investoři, kteří by mohli těžit z výhod takzvaného akcionářského klubu, který TMR svým vlastníkům poskytuje. Například držitel 25 akcií každou sezonu získává vedle dividend (za loňský finanční rok 0,82 eura) čtyřdenní skipas na všechna tatranská střediska, 80 akcií znamená benefit v podobě dvou týdenních permanentek. Za 130 akcií je celosezonní skipas a za 500 akcií členství ve VIP klubu, které majiteli poskytuje kromě bezplatného lyžování (a koupání v Tatralandii) různé slevy na hotelové a gastronomické služby či volné vstupy do wellness center a zábavních klubů. „Předpokládám, že podobné benefity bychom nabídli i drobným akcionářům v Česku v momentě, kdy bychom vstoupili na pražskou burzu,“ říká Hlavatý.
Na Slovensku je akcie TMR poměrně atraktivní, což dokazuje i fakt, že tyto cenné papíry jsou nejobchodovanější emisí na bratislavské burze. V loňském roce se zobchodovaly v objemu přes 162 milionů eur (asi čtyři miliardy korun), což představovalo více než 70 procent celkových obchodů na bratislavské burze. Pravdou je, že tamní trh neoplývá příliš zajímavými tituly, nicméně o zájmu drobných investorů o TMR svědčí i meziroční nárůst ceny akcie o 9,2 procent (viz Tatranský růst).

Miliarda do Špindlu

Tatranská firma v posledních pěti letech investovala do tamních lyžařských středisek 70 milionů eur, dalších 65 milionů eur má připraveno na dobudování lanovek a lyžařských atrakcí v následujících třech letech. Objem nutných investic do Skiareálu Špindlerův Mlýn se podle Rattaje bude pohybovat v řádech stovek milionů až miliardy korun, hodnotu případné akvizice populárního „Špindlu“ však nechce konkretizovat. „Nejsem schopný zodpovědně říci nějakou cenu, když jsem neviděl žádná bližší ekonomická data, smluvní vztahy k pozemkům a dalšímu majetku či nájemní kontrakty. Pojďme si sednout k jednacímu stolu, a pak mohu být konkrétnější,“ vyzývá Rattaj vedení ČSTV.
Otázkou však zůstává, jak se k případnému prodeji krkonošských lyžařských středisek či výměně akcií postaví mimořádná valná hromada ČSTV, která se uskuteční v listopadu na popud několika desítek sportovních svazů. Iniciativa Český sport 2011, vedená šéfem České basketbalové federace Miroslavem Janstou, totiž hodlá prosadit odvolání současného vedení ČSTV v čele s Pavlem Kořanem, jednak kvůli (ne)řešení kauzy Sazka a také právě kvůli případnému prodeji lyžařských středisek. Sám Kořan v nedávném rozhovoru pro týdeník Euro prodej či pronájem atraktivního majetku nevyloučil, uvedl však, že rozhodnutí o tom, zda ČSTV chce tyto aktiva dál spravovat, musí padnout na valné hromadě. „Dříve byl nejhodnotnějším majetkem ČSTV podíl v Sazce, dnes to jsou krkonošská lyžařská střediska. Proto když se řekne, že majetek prodáme, musí to být na základě profesionálně vedeného výběrového řízení,“ prohlásil na konci června.

BRAND24

Co je duální listing

Situace, kdy jsou akcie společnosti kotovány na dvou burzách současně, se nazývá dual listing. Firma na druhé burze nenavyšuje kapitál, neupisuje nové akcie, pouze umožňuje obchodování svých existujících akcií na jiném trhu. Některé společnosti preferují umístění svých akcií i na více burzách, v tomto případě jde o takzvaný multiple listing.
Při duálním listingu se ceny na obou trzích vyvíjejí obdobně a individuální investor není obvykle schopen na případných rozdílech vznikajících v průběhu obchodování vydělat. Ani v případě obchodování na dvou burzách s různou provozní dobou se nic nemění. Změny, které nastanou v době uzavření jedné burzy, se promítnou do otevíracích cen druhé burzy hned další obchodní den. Pro investory tudíž nemusí být duální listing až tak podstatný, výhody ovšem může přinášet samotné firmě. Bez placené reklamy totiž získává prostor pro prezentaci svých plánů. Může tedy zasáhnout potenciální investory, kteří se začnou zajímat o odvětví i samotnou firmu, přičemž větší obliba akcií má samozřejmě vliv na jejich cenu. Na pražskou burzu byly tímto způsobem uvedeny emise VIG, CME Erste Bank, společnost ČEZ zase v rámci duálního listingu obchoduje své akcie ve Varšavě.
Pramen: X-Trade Brokers

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).