Menu Zavřít

Tahanice podnik vysávají

16. 1. 2006
Autor: Euro.cz

SPOR O SETUZU Setuza - bohatá nevěsta, nebo dluhy zatížený podnik? Takhle protichůdné mohou být výsledky sporů o majoritu v této společnosti. Vše záleží na dohodě mezi státem a společností Český olej.

SPOR O SETUZU Setuza - bohatá nevěsta, nebo dluhy zatížený podnik? Takhle protichůdné mohou být výsledky sporů o majoritu v této společnosti. Vše záleží na dohodě mezi státem a společností Český olej. Akciová společnost Setuza je v současné době dominantním tuzemským zpracovatelem olejnin, především pak řepky. Je výrobcem rostlinných jedlých olejů a vývozcem metylesteru řepkového oleje (MEŘO), který je součástí bionafty. Podnik podle své mluvčí Marie Logrové v loňském roce zvýšil tržby o miliardu na 6,5 miliardy korun a skončil v zisku. Hospodaření v černých číslech předpokládá i pro rok 2006. Firma investuje a optimalizuje svůj výrobní program. Tedy - na první pohled vše v pořádku. Jenže současné účetnictví Setuzy je zatíženo více než čtyřmiliardovým dluhem vůči státu. Ten vznikl nucenou správou Investiční a Poštovní banky v červnu 2000 a následným nepřevzetím podmínek smluvních vztahů se Setuzou ze strany ČSOB. Vznik a výše původního dluhu se staly předmětem řady soudních sporů. Původní částka 1,7 miliardy korun se navýšila o úroky na 4,1 miliardy korun a zakotvila v České konsolidační agentuře (ČKA). Následná snaha převést miliardovou pohledávku z ČKA na Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, který byl 38procentním akcionářem Setuzy, se neuskutečnila. Naopak stát o tento podíl koncem loňského roku přišel. Smlouva mezi společností Český olej a rolnickým fondem totiž umožnila (poté, co se převod do určitého data neuskutečnil) navýšení podílu Českého oleje na 90 procent a faktický konec státního podílu v Setuze. O tom, jak by mohl stát svůj vliv ve strategickém podniku opět získat, se v současné době vedou utajená, nepřehledná a pro budoucnost Setuzy klíčová jednání. KONKURZ NIC NEVYŘEŠÍ Popsaná situace podle generálního ředitele Setuzy Františka Janů firmu výrazně poškozuje. V souvislosti s majetkovými spory se totiž spekuluje o možném konkurzu. Ministr zemědělství Jan Mládek, který usiluje o znovunavrácení majetkového podílu do rukou státu, opakovaně prohlašuje, že konkurz není správným řešením. „Setuza by navíc měla být po ukončení jednání oddlužena,“ potvrzuje i mluvčí ministerstva Tomáš Loskot. Podle Janů nemají jednání o budoucnosti Setuzy zatím vliv na samotnou výrobu. Jenže. „Banky nám snižují úvěrové limity, firmy, které investovaly prostřednictvím dodavatelských úvěrů, chtějí urychlit splátky, to vše za situace, kdy je podnik výrobně a odbytově stabilizován,“ konstatuje šéf Setuzy. Sám se jednání o budoucích majetkových poměrech v podniku nezúčastňuje. „Tyto problémy ať si mezi sebou řeší akcionáři. Hlavně aby to nemělo vliv na chod firmy,“ říká Janů. DOPIS PREMIÉROVI

Situací se zabývalo i poslední jednání představenstva Setuzy. To konstatovalo, že podle právního rozboru, jenž má vedení firmy k dispozici, neexistuje žádný důvod k podání návrhu na konkurz. Sporná pohledávka ČKA, kvůli níž by mohl být návrh podán, totiž dosud není pravomocně vyřešena. Soud o ní rozhodl pouze v první instanci a čeká se na odvolací řízení.

Společnost Setuza navíc nyní proti tomuto závazku vlastní pohledávku a je tak sama v pozici věřitele. „Silové řešení může znamenat vleklý spor a nejistotu zachování až 1000 pracovních míst v podniku a nepřímo dalších stovek u dodavatelů, zejména z řad zemědělských prvovýrobců. V současnosti jsou velmi znepokojeni jak obchodní partneři firmy, tak i zaměstnanci,“ zdůrazňuje představenstvo ve svém prohlášení. S uvedenou argumentací se předseda představenstva a generální ředitel Janů spolu s předsedou nejsilnější odborové organizace firmy Janem Judlem obrátili dopisem na premiéra Jiřího Paroubka.

CO BUDE DÁL?

BRAND24

Aby se jednání dále pohnula, je podle mluvčího rolnického fondu Tomáše Vyšohlída nejprve nutné, aby dozorčí rada ČKA posvětila převod pohledávky za Setuzou na fond. Účetní hodnota 4,1 miliardy korun byla koncem loňského roku oceněna dvěma na sobě nezávislými odhady na tržních zhruba 450 milionů korun. Za ně by ji měl fond získat a následně pravděpodobně kapitalizovat v Setuze na majetkový podíl.

Sporná je přitom celá řada věcí. Ministr Mládek chce dosáhnout v Setuze majority, je ale otázka, zda na podíl alespoň 51 procent bude 450 milionů korun při jmění Setuzy kolem 1,5 miliardy stačit. Navíc s převodem zatím nesouhlasí šéf dozorčí rady ČKA Vlastimil Tlustý. A ve hře je stále definitivní platnost či neplatnost takzvané Neméthovy pohledávky v hodnotě 1,7 miliardy korun, kterou Setuza koupila a započetla proti svému dluhu u ČSOB. 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).