Menu Zavřít

Švýcarsko i Velká Británie nezměnily úrokové sazby

11. 12. 2009
Autor: profit

Po Evropské centrální bance, zasedající minulý týden, včera rozhodovaly i Švýcarská národní banka a Bank of England. Obě podle očekávání ponechaly stávající sazby beze změny.

Autor: Artklee

Doprovodný komentář z Curychu přitom není zvláště optimistický, pro příští rok banka počítá s růstem HDP mezi 0,5‑1,0 %. I když ekonomika již mezi kvartálně v letošním třetím čtvrletí rostla, oživení je však slabé, nezaměstnanost neklesá a nelepší se ani soukromá spotřeba a výraznější změnu nelze čekat ani v roce příštím. Proto by nynější zvýšení sazeb nebylo ještě vhodné. Na rozdíl od ostatních zemí však Švýcarsko již nepociťuje problémy při poskytování úvěrů a centrální banka může přestat dodávat potřebnou likviditu formou odkupu dluhopisů emitovaných soukromým sektorem.

V horší situaci vidí zemi Bank of England. Slabá výkonnost domácí ekonomiky, HDP klesá mezi kvartálně i ve třetím čtvrletí, a Velká Británie tak zaostává proti ostatním zemím G20. BoE proto opět podle očekávání rozhodla, že bude pokračovat v nákupech dluhopisů, jejich celkový objem ale zůstane na dříve dohodnutých 200 miliard liber (dosud bylo odkoupeno za 188 miliard).

Centrální bankéři sice počítají s růstem již v tomto čtvrtletí, zároveň však projektují i růst inflace nad inflační cíl 2 % mezriročně. To ale přikládají spíše efektu báze a změně daní a při stávající produkční mezeře (output gap) odhadované kolem 6 % HDP by neměla představovat problém, pokud neporoste současně i očekávání inflace spotřebitelů.

BRAND24

Zatím jedinými centrálními bankami, které začaly s utahováním měnové politiky a zvýšily sazby, tak zůstávají australská, norská a izraelská.

Více na Aktuálně.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).