Menu Zavřít

Svěží jarní Code:Mode

23. 4. 2011
Autor: profit

Poslední víkend byl svátkem pro všechny milovníky mladého českého designu. V Praze se totiž konal už tradiční jarní Code:Mode a originální módy i neotřelých nápadů zde bylo k vidění víc než dost. Profit se tentokrát zaměřil na šperky a doplňky, které jste si na této přehlídce mohli také koupit.

Foto: Jan Horníček, Markéta Richterová

Kromě šperků byla hlavním tématem Code:Mode samozřejmě móda. Do Karlin Hall se tentokrát sjelo 150 návrhářů a designérů z Česka i Slovenska. Šperky a doplňky tvořily zhruba polovinu exponátů. Mezi vystavovateli byla například i Markéta Richterová, která zaujala odborníky už na Designbloku 2009, kde získala cenu za nejlepší kolekci šperků. Na Code:Mode představila novou kolekci šperků Dune, vyrobenou z perspexu, pryskyřice a stříbra. Inspirací pro tuto řadu byla zimní krajina plná sněhových dun, nedotčených člověkem. „Díky vlivu zemských živlů se její tvar mění každý den. Touha být tam vysoko, na chvíli být její součástí a získat ten pocit čistoty a štěstí, je nezapomenutelná,“ říká k vytvoření kolekce Markéta Richterová, která je považována za jednu z nadějí českého šperkařství. Její poslední počin, řada Dune, naznačuje, že se nebojí experimentovat ani v případě formy a materiálů. Před časem zaujala také kolekcí vytvořenou z karbonu nebo šperky ve tvaru kapek vody.

Originály z oceli i hovězí kůže

Se šperky z nerez oceli se v Praze představil také Jan Horníček, který tvoří v Pelhřimově. Šlo o náušnice a náhrdelníky od jednoduchých závěsů až po velké a extravagantní šperky. V kolekcích se představily spolu s prsteny a náramky. Převážná část z nich vznikla výhradně pro Code:Mode. Jan Horníček jejich výrobu zvládá sám, a to od řezání nerezu, broušení a leštění až po sváření. „Pro tvarování si vyrábím různé přípravky a pomůcky,“ dodává.

Horníček se ale nespecializuje pouze na šperky z oceli. Výraznou část jeho tvorby zaujímají doplňky, třeba pásky a kabelky, většinou vyrobené z hovězí kůže. Jde o originály nejen v umělecké rovině, ale také technologickým zpracováním. „Pracovní postupy si vymýšlím většinou sám, jelikož má práce je průnikem několika řemesel a převážně netradičních výrobních řešení,“ vysvětluje tvůrce. „Kůži barvím mořením, tím pádem přírodní materiál není barvou přikryt, ale vyznívá i skrz barvu. Musím se potýkat s nástrahami přírody a patinováním či několikanásobnou úpravou docilovat požadovaného výsledku.“ Inspiraci pro své výrobky hledá Horníček většinou v přírodě, ale nejen tam. „Zajímá mě design obecně, jakékoli výtvarné umění, architektura a především žena.

Minimalismus od Jara Design

Pod značkou Jara Design se na Code:Mode představili i Radim a Jana Slovákovi, kteří nové produkty pro jarní přehlídku tvořili v zimě 2011. Jejich nabídka nepředstavuje ucelenou kolekci. Většinou jde o náušnice s náhrdelníkem, případně i s prstenem. Šperky Jara Design lze ale kombinovat. Tvůrci přiznávají, že oproti minulým rokům chybí tentokrát šperkům barevnost a dekor. „Mohou se tak zdát jednodušší, ale za celkovým tvarem se skrývá promyšlená kombinace základních geometrických tvarů, ve většině případů rozvinutých do prostoru,“ říká Jana Slováková.

BRAND24

Inspiraci autorská dvojice nachází ve svém okolí a prostředí. „Jde o pohled z různých úhlů na jednotlivé detaily i celky. Ty nabízejí nepřeberně mnoho tvarových možností.“ Převážná část její produkce je z chirurgické oceli, nevyhýbá se ani porcelánu nebo PETP plastu. „K výrobě používáme soustružení, řezání laserem, mechanické spojování, ale i lepení. Při výrobě porcelánových částí používáme lití do sádrových forem, poté následuje opracování odlitků a několik výpalů.

Co se ideového původu artefaktů týče, jsou postaveny na protikladu minimalistického šperku a měkkých linií lidského těla. Jana a Radim Slovákovi jsou přesvědčeni, že takový šperk zdobí a upozorňuje na svého nositele.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).