Menu Zavřít

Světoví rafteři se sejdou v Česku

25. 8. 2003
Autor: Euro.cz

V Česku je jen jedna řeka, kde se dá závodit na raftech. Kam se vejde více než jeden nafukovací člun a kde voda tvoří opravdu velké peřeje. A přesto se v tuzemsku pojede mistrovství světa.

Vltavu pod Lipnem nikdo pořádně nezná. Ani čeští závodníci

V Česku je jen jedna řeka, kde se dá závodit na raftech. Kam se vejde více než jeden nafukovací člun a kde voda tvoří opravdu velké peřeje. A přesto se v tuzemsku pojede mistrovství světa.

Úspěch tuzemských pořadatelů je o to větší, že nejlepší světoví rafteři se budou při tak důležitém závodě měřit poprvé na evropském kontinentu. V minulých letech proběhly závody na Kostarice, v Jižní Africe nebo americké Virginii. O víkendu (29.- 31. srpna) se bude závodit v Čertových proudech na Vltavě. Ve středu a čtvrtek se konají tréningové jízdy, od pátku se jede naostro. Osmatřicet posádek z devětadvaceti zemí se utká ve sprintu (pátek), slalomu (sobota) a sjezdu (neděle). Jak takové závody vůbec vypadají? Jedou výhradně šestimístné rafty ve třech disciplínách. Vyhlašuje se pořadí v každé disciplíně, ale nejcennější je celkové vítězství. Všichni mají k dispozici jeden typ raftu od jednoho výrobce, aby měli srovnatelné podmínky.

Sprint

Závod ve sprintu startuje hned pod hrází Lipenské přehrady. Jednotlivé lodě jedou samostatně proti časomíře (time trial) sedm set metrů dlouhou trať, na které se jiné roky pořádají závody ve vodním slalomu na kajacích. Nejlepších šestnáct posádek nakonec jede vyřazovacím způsobem po dvojicích proti sobě (head to head). Kdo má lepší start, obvykle vyhraje.

Slalom

Šestisetmetrová kajakářská trať poslouží i slalomu podle klasických kanoistických pravidel. Rafty se do ní spouštějí po jednom, musejí projíždět určenými brankami a vyhrává nejrychlejší.

Sjezd

Královská disciplína raftingu se jede od Lipna k železniční zastávce Čertova stěna. Devítikilometrovou trať pojedou pětičlenné skupiny lodí. Zase vyhrává nejrychlejší z nich.

Miliony litrů vody navíc

Čertovy proudy jsou nejtěžším terénem v Česku a zároveň férovým pro všechny účastníky mistrovství světa. Domácí borci nebudou mít žádnou výhodu ve znalosti řeky. Voda totiž teče při závodě jen jednou ročně a ještě k tomu se po loňské povodni změnilo koryto. Navíc pořadatelé pustí do koryta obrovské množství vody. Zatímco na minulé závody se vypouštělo z přehrady okolo osmnácti kubických metrů za vteřinu, letos by to mělo být na slalom a sprint něco přes dvacet kubíků a na sjezd dokonce třicet kubíků. Co téměř dvojnásobný proud udělá s obtížností, nelze přesně říci. Obvykle se řeka s větší vodou stává obtížnější, dravější a má větší vlny. Může se ovšem stát, že hladina zalije nejtěžší místa a voda poteče rychle, ale bez velkých vodáckých překážek. „Energetickou společností ČEZ bylo zajištěno pro potřeby závodů 2,8 milionu kubických metrů vody, která bude vypuštěna do závodního koryta z nádrže Lipno v průběhu pěti dní,“ uvádí ohromující číslo Matouš Duchek z pořadatelského týmu.

Doprava

Ať už chcete Vltavu splout nebo se jen podívat na závody, jeďte raději vlakem. Doprava po silnici bude značně omezena. Záchytná parkoviště budou připravena v Loučovicích, Vyšším Brodě a v Lipně. Pořadatelé slibují silnou účast policie, a tak se nesnažte na opatření nijak vyzrát, mohlo by vás to stát dost nepříjemností a peněz. Od pátku do neděle si můžete koupit speciální jednodenní traťovou jízdenku Vyšší Brod - Lipno za čtyřicet korun, děti platí polovic. Za třicet korun můžete naložit i kanoi nebo kajak. Za raft zaplatíte šedesát korun. Zvláštní vlaky odjíždějí z Vyššího Brodu od 8:45 do 16:45 a z Lipna od 8:51 do 16:51 každou hodinu.

Samostatné splutí

Pokud budete chtít sami vyzkoušet, jak chutná nejdivočejší voda v Česku, pořadatelé vám to umožní v přesně určených časech. Striktně vymezené doby a místa pro veřejné splutí jsou nutné kvůli bezpečnosti závodníků i rekreačních jezdců. Slalomová trať pod přehradou je proto uzavřena po celou dobu závodů. V neděli bude uzavřena i celá trať sjezdu od Lipna do Loučovic. Z Loučovic přes samotné Čertovy proudy bude možné jezdit, ale v neděli bude tento úsek uzavřen od půl jedenácté na dobu, než projede první vlna raftů. Druhá vlna pojede v půl jedné. Jinak budou moci rekreační vodáci využít vodu, která se bude pouštět během závodů. Nezapomeňte ovšem, že jde o velmi náročný až extrémní terén. Pokud tedy nejste na vodě jako doma, nepokoušejte zbytečně štěstí a jeďte romantickou Vltavu až z Vyššího Brodu.

Parametry řeky

BRAND24

Lipno - Loučovice: 4 km, WW4, spád 15 promile

Loučovice - Čertova stěna: 6 km, WW5, spád 40 promile

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).