Menu Zavřít

SVĚTOVÁ EKONOMIKA

1. 9. 2003
Autor: Euro.cz

v červenci vykázala největší meziměsíční pokles za sedm let. Způsobily to především protesty stávkujících dělníků v největší jihokorejské automobilce Hyundai Motor Co Ltd. Výroba v červenci proti červnu klesla o 3,9 procenta.

Jihokorejská průmyslová výroba Jde o nejhorší vývoj od června 1996, kdy výroba klesla o stejný podíl jako letos v červenci.

Výroba aut v Japonsku v sedmém měsíci letošního roku klesla o 0,7 procenta na 922 677 vozidel. V období leden až červenec vyrobily japonské automobilky 6 057 580 vozidel, což je o 1,2 procenta více než v prvních sedmi měsících loni. Nejvíce aut v sedmém měsíci vyrobila Toyota Motor, která je jedničkou na domácím trhu. Její produkce však klesla o dvě procenta na 303 031 vozidel.

Novozélandské aerolinie Air New Zealand se v uplynulém fiskálním roce vrátily do ziskových čísel a uzavřely tříleté období ztrát. Ve výsledku firmy se odrazily nižší náklady a růst domácí měny. Ve fiskálním roce do letošního 30. června firma měla čistý zisk 166 milionů novozélandských dolarů, tedy 95 milionů dolarů amerických. V předchozím fiskálním roce činila ztráta firmy 319 milionů NZD.

Mediální společnost Johna Maloneho Liberty Media Corp. se stáhla z nabídkové aukce na americké mediální jmění firmy Vivendi Universal. Důvodem je vysoká cena, kterou Vivendi za divizi požaduje. Podle zdrojů blízkých jednání tak nyní ve hře o zábavní jmění Vivendi zůstávají pouze dva vážní zájemci, a to NBC, televizní síť General Electric, a skupina investorů vedená místopředsedou Vivendy Edgarem Bronfmanem.

CONTENT24

Americký provozovatel řetězce supermarketů The Pantry Inc. podepsal dohodu o koupi 138 obchodů Golden Gallon, které patří americké divizi nizozemské maloobchodní společnosti Ahold. Získané peníze hodlá Ahold použít na snížení obrovského dluhu, který činí více než 13 miliard USD. Japonský výrobce filmů do fotoaparátů a kopírek Konica Minolta Holdings Inc. hodlá do března 2006 snížit počet zaměstnanců o 4500 na 33 800 osob. Cílem tohoto kroku je zvýšit zisk na úroveň největších konkurentů jako je Canon.

Produkce rýže v Japonsku bude v letošním roce kvůli neobvykle chladnému a vlhkému počasí nejnižší za poslední desetiletí. Země má však z minulých sklizní rozsáhlé zásoby, takže výpadky dodávek prý nehrozí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).