Menu Zavřít

Světová ekonomika

4. 8. 2003
Autor: Euro.cz

Výrobní ceny v Kanadě se v červnu snížily o jedno procento proti květnu a v meziročním srovnání už jejich pokles dosahuje 2,7 procenta. Za poklesem se skrývá hlavně silný kurz kanadské měny k americkému dolaru, oznámil statistický úřad Kanady.

Kanada zlevňuje

Výrobní ceny v Kanadě se v červnu snížily o jedno procento proti květnu a v meziročním srovnání už jejich pokles dosahuje 2,7 procenta. Za poklesem se skrývá hlavně silný kurz kanadské měny k americkému dolaru, oznámil statistický úřad Kanady.

Asie se vzpamatovává

Asijská rozvojová banka (ADB) předpokládá v nadcházejícím období silný růst asijských ekonomik. Všeobecný optimizmus ale zmírnila tvrzením, že v nejbližším období lze ještě očekávat řadu rizik, která pramení ještě z doby finanční krize na konci devadesátých let a z šíření nemoci SARS z poslední doby. ADB ve své zprávě uvedla, že jihovýchodní Asie bude těžit hlavně z toho, že se podařilo zastavit další šíření nemoci SARS, prospějí jí ale i známky oživení globální poptávky a rychlé ukončení války v Iráku. Zklidnění situace v Iráku pomáhá rovněž snižovat ceny ropy. S použitím odhadů londýnské společnosti Consensus Economics ADB na příští rok očekává růst dvanácti asijských ekonomik, které do zprávy zahrnula, o 6,3 procenta. To má být další zrychlení ve srovnání s letošním rokem, na který hlavním ekonomikám v Asii ADB předpovídá růst o 5,6 procenta. Mezi dvanácti zeměmi, s nimiž banka ve své prognóze počítá, je všech deset členů Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) plus Čína a Jižní Korea. Hrubý domácí produkt všech těchto dvanácti zemí loni vzrostl o 6,6 procenta. V květnu ADB odhadovala, že se tempo růstu sníží na 5,3 procenta, jestliže se nepodaří zastavit šíření nemoci SARS.

Litevský HDP roste

Litevská ekonomika pokračovala v letošním druhém čtvrtletí v rychlém růstu. Statistický úřad na základě předběžných údajů oznámil, že hrubý domácí produkt v zemi se meziročně zvýšil o 6,1 procenta na 13,4 miliardy litů (3,88 miliardy eur). Nejvýraznější nárůst zaregistroval statistický úřad u zemědělství, rozvodných firem, stavebnictví, maloobchodu a pohostinství. Zpracovatelský průmysl však za celkovým hospodářským růstem zaostal. Ve stejném loňském období se litevský HDP zvýšil o 7,7 procenta a v letošním prvním čtvrtletí stoupl dokonce o 9,4 procenta. Analytik Vidmantas Saseris z firmy Hansabankas však uvedl, že nárůst o 6,1 procenta je třeba hodnotit jako velmi rychlé tempo a ne jako zpomalení. Dodal, že ekonomika nejeví žádné známky přehřátí.

Pokles na Slovensku

Zahraniční obchod Slovenska skončil v červnu s přebytkem 93 miliony korun, zatímco v předchozím měsíci revidovaný přebytek činil 2,01 miliardy korun. Předběžné údaje zveřejnil slovenský statistický úřad. Loni v červnu schodek činil 5,83 miliardy korun.

Snížený odhad

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) snížila odhad růstu ekonomiky eurozóny pro příští rok na dvě procenta z dubnového výhledu 2,4 procenta. Evropská centrální banka tak bude možná v případě nepříznivého vývoje muset ještě snížit úrokové sazby, uvedla OECD ve zvláštní zprávě o eurozóně.

Nomura prosperuje

Zisk největší japonské makléřské společnosti Nomura Holding Inc. vzrostl v prvním čtvrtletí fiskálního roku téměř pětinásobně díky obchodům se zahraničními obligacemi. Konsolidovaný čistý zisk za tři měsíce do konce června stoupl na 39,05 miliardy JPY (324,8 milionu USD) z loňských srovnatelných 8,05 miliardy JPY, oznámila společnost.

Nižší úroda v EU

Úroda obilí v Evropské unii se kvůli letošnímu suchu sníží asi o šest procent, z toho ve Francii však o plných 13 procent. Produkce v celé EU by měla podle posledních odhadů klesnout na 197,27 milionu tun z loňské úrovně 209 milionů tun, uvedlo farmářské sdružení COPA-COGECA.

Společnost 3M rozšířila své portfolio

Společnost 3M, divize Health Information Systems, koupila od britské Vantage Holding společnost Vantage Health Limited nabízející software pro kódování lékařských záznamů. K akvizici došlo na začátku července a podmínky dohody nebyly zveřejněny. Společnost Vantage Health Limited je největším dodavatelem softwaru poskytovatelům zdravotní péče ve Velké Británii. Akvizice rozšířila portfolio divize Health Information Systems 3M nejen o software, ale také o konzultační služby, které pomáhají zdravotnickým organizacím vylepšovat kvalitu a přesnost sběru dat, hospodařit s výnosy a zdroji a vyhovět vládním předpisům. Podle Homera Warnera, obchodního ředitele britské pobočky divize Health Information Systems, byla akvizice důležitým strategickým krokem pro rozšíření celosvětové nabídky produktů společnosti 3M. Před Vantage Health byla poslední významnou akvizicí společnosti 3M koupě největšího světového výrobce optických systémů pro televizory se zpětnou projekcí, Corning Precision Lens, na konci roku 2002.

Teléfonica v zisku

Španělský telekomunikační gigant Telefónica se v prvním pololetí vrátil k zisku, který díky dobrým výsledkům mobilní divize na domácím trhu překonal veškerá očekávání. Firma oznámila, že hospodařila s čistým ziskem 1,43 miliardy eur ve srovnání se ztrátou 5,57 miliardy eur ve stejném loňském období.

BRAND24

Potíže hodinářů

Vývoz švýcarských hodinek v prvním pololetí letošního roku klesl o 6,6 procenta na 4,6 miliardy švýcarských franků (3,42 miliardy USD). Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila švýcarská federace výrobců hodinek, jež současně dodala, že výraznější oživení poptávky se v nejbližší době nečeká.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).