Menu Zavřít

Světová ekonomika

28. 4. 2003
Autor: Euro.cz

Internetový trh s hudbou zažije boom* Hudební vydavatelský gigant EMI Group Plc učinil významný posun v internetovém prodeji hudby. Firma minulý týden oznámila, že podepsala dohody s 20 internetovými hudebními distributory. Jde o největší tah na šachovnici internetu na evropském trhu s hudbou, napsala agentura Reuters.

Internetový trh s hudbou zažije boom

* Hudební vydavatelský gigant EMI Group Plc učinil významný posun v internetovém prodeji hudby. Firma minulý týden oznámila, že podepsala dohody s 20 internetovými hudebními distributory. Jde o největší tah na šachovnici internetu na evropském trhu s hudbou, napsala agentura Reuters. Mezi 140 000 titulů, které legálně budou za poplatek ke stažení na 20 evropských webových stránkách, figurují jména jako Pink Floyd, David Bowie či Norah Jonesová. Ve dvacítce internetových adres jsou například Wanadoo, MSN patřící pod americký Microsoft Corp, hudební kanál MTV či maloobchod HMV. V několika posledních letech srazily hudební průmysl na kolena nelegální internetové služby v čele s americkým Napsterem. Tržby v hudebním průmyslu šly poté výrazně dolů.

* Sklizeň kakaa v Ghaně by mohla v sezoně od října 2002 do září 2003 dosáhnout až 450 000 tun, což by bylo nejvíce za posledních asi 31 let, konkrétně od sezony 1971/1972. Předpovídá to alespoň britská makléřská společnost ED&F Man, která sleduje trendy na trhu komodit. Prognóza pro Pobřeží slonoviny, které je největším světovým producentem kakaa, vypadá na příští sezonu rovněž slibně. Země totiž v letošním roce sklidila hodně kakaa, i když kvůli občanské válce nebyla dřívější prognóza nejlepší. Vyšší ceny totiž farmáře přesvědčily, aby vyšší rizika překonali.

* Americký softwarový gigant Microsoft Corp. schválil, že zmírní licenční podmínky k operačnímu systému Windows pro své konkurenty. Společnost sníží cenu a zmírní omezení pro rivaly, kteří v rámci loňského sporu chtěli vědět, jak Windows pracují. Microsoft své rozhodnutí zveřejnil minulý týden. Změna pomůže například firmě Sun Microsystems Inc., která s Microsoftem bojuje o trh softwaru pro počítačové servery. Jde o silné počítače, které zajišťují chod počítačových sítí. Obě strany ještě pracují na konečných detailech koncesí, ani jedna však nezveřejní přesné detaily.

* Největší světový výrobce léků Pfizer Inc., který mimo jiné vyrábí proslulý preparát V iagra, zaznamenal v prvním čtvrtletí více než dvojnásobný meziroční růst zisku díky vysokému odbytu léčiv. Zisk společnosti stoupl na 4,67 miliardy dolarů z 1,96 miliardy USD ve stejném období loni.

* Americká společnost U.S.Steel Corporation a britská firma LNM Group minulý týden podaly závazné nabídky na koupi největšího polského výrobce oceli Polskie Huty Stali (PHS). Polské ministerstvo financí oznámilo, že do konečného termínu obdrželo dvě nabídky poté, co se třetí zájemce, největší světový výrobce oceli Arcelor, ze soutěže překvapivě stáhl. Převzetí ztrátové polské firmy by společnosti LNM umožnilo zdvojnásobit kapacitu ve střední Evropě, kde v loňském roce koupila aktivity v Rumunsku a v letošním roce získala kontrolu nad českou firmou Nová huť.

(čtk)

CONTENT24

* Světový obchod v minulém roce mírně oživil z předloňského jednoprocentního poklesu a vzrostl o 2,5 procenta. Podobně slabý růst se dá čekat i v letošním roce, uvedla ve výroční zprávě Světová obchodní organizace (WTO). Předpokládané tempo letošního růstu tak bude výrazně pod ročním průměrem 6,7 procenta z 90. let.

(hp av)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).