Menu Zavřít

Světla! Kamera! Investoři!

20. 5. 2003
Autor: Euro.cz

T-3 na uvedení teprve čeká, ale producenti už mají vyděláno

Arnold Schwarzenegger kdysi řekl, že se vrátí. Jako hvězda akčních filmů svůj slib plní a 2. července se opět promění v dokonalého robota. O přežití zemské civilizace bude bojovat ve filmu Terminátor 3: Vzpoura strojů. Skutečný boj však už proběhl, nebylo totiž snadné dostat film na plátno. Terminátor 3 počítá s náklady ve výši 175 milionů dolarů a bude to nejdražší film zrozený mimo velká hollywoodská studia. Dokázala to dvojice impresáriů, kteří již dávno zvládli základní a nejdůležitější pravidla produkce akčních filmů: dílo musí být monumentální, bombastické a za peníze někoho jiného.

Tentokrát však Mario Kassar a Andy Vajna zřejmě překonali sami sebe. Předtím než v roce 1995 zkolabovalo pod tíhou řady propadáků jejich společné studio Carolco Pictures, produkovali velkorozpočtové trháky, jako jsou Rambo a Total Recall. V současné době – vyzbrojeni právy k T-3 – oba producenti sehnali dostatek financí, které jim zaručují odměnu pět milionů dolarů. A to dokonce i v případě, kdyby se neprodala ani jediná vstupenka. Navíc dostanou podíl ze všech zisků a honorářů od držitelů licence, jako je Toyota, jejíž nový pickup T-3 Tundra se ve filmu prohání. Ještě méně obvyklé je, že si vyhradili práva na zfilmování Terminátora 4, 5 a vlastně libovolný počet pokračování, pro něž Schwarzeneggera opět získají.

Pro všechny ostatní, kteří se na filmu nějakým způsobem podílejí, přináší projekt významná rizika. Výjimkou je snad jedině pětapadesátiletý Schwarzenegger. Ostaní zúčasnění nepochybně počítají s tím, že stále ještě působí kouzlo filmu Terminátor 2: Den zúčtování. Film z roku 1991 se promítal na celém světě a vydělal více než 514 milionů dolarů. “Zpočátku jsem byl velmi skeptický: nebyl jsem si jist, zda Terminátor ještě někoho zajímá,” říká za německého filmového investora Intermedia Film Equities generální ředitel Moritz Borman. Přesto objednal spotřebitelský průzkum a když shledal, že výsledek je pozitivní, investoval dvacet milionů dolarů.

Těch, kterým se nápad zalíbil, začalo přibývat. Sony Pictures Entertainment zaplatila 75 milionů dolarů za většinu mimoamerických práv, i když producenti získali už předtím 20 milionů prodejem japonských a německých práv. Firma Warner Bros. se snažila zajistit, aby žádný jiný producent nemohl T-3 použít proti jejímu letnímu trháku Matrix Reloaded. Nabídla proto přehnaných padesát miliónů dolarů za americká práva a zároveň zredukovala poplatek za distribuci filmu. Další finance přitekly od sponzorů – PepsiCo zaplatila milion dolarů za propagační práva v Rusku a firma Intermedia se nabídla, že uhradí jakékoli neočekávané výdaje. “Když máte správný projekt, peníze se najdou vždycky,” prozrazuje důvěrně Kassar.

Spolu s Vajnou začal projekt připravovat již v roce 1996. Polovinu práv na T-3 koupili za osm milionů dolarů v aukci konkursního majetku studia Carolco. Za druhou polovinu pak zaplatili producentce T-2 Gale Anně Hurdové sedm milionů dolarů. Aby přesvědčili Warner a Sony, samozřejmě potřebovali Schwarzeneggera, který po dalším Terminátorovi prahnul celá léta. “Šel bych do toho už dva roky po předchozím filmu, ale oni mi to překazili, když zruinovali Carolco,” žertuje herec. Neprodal se lacino. Obdržel třicet milionů předem, dostane podíl z hrubých příjmů a dvacet procent z prodeje „filmového“ zboží a počítačových her.

Warner a Sony nepočítají s tak dobrými obchody. Aby měl Warner slušný zisk, musel by film v USA vydělat přibližně 150 milionů dolarů. “Myslím, že možné to je, ale vůbec to není jisté,” říká Jeffrey Logsdon, analytik firmy Gerard Klauer Mattison & Co. “Naproti tomu producentům už se navrátila zpět většina z dvaceti milionů dolarů, které utratili za zakoupení práv, služby právníků a další položky,” dodává Samuel R. Falconello Jr., obchodní ředitel firmy vlastněné oběma producenty – C2 Pictures.

Mohou Kassar a Vajna očekávat nějaké potíže? Pravděpodobně nikoli. A Vajna tvrdí, že oba chtějí produkovat dokonce tři velkorozpočtové filmy za rok. Při shánění peněz se hodlají řídit dalším pravidlem úspěšného hollywoodského producenta. Je zárukou do budoucna a zní: přesvědčte partnera, že na vás nikdy neprodělá.

ZAJISTILI SI LUKRATIVNÍ ODMĚNU Přestože je Terminátor 3 s rozpočtem 175 milionů dolarů nejdražším filmem, jenž kdy vznikne mimo hollywoodská studia, jeho producenti Mario Kassar a Andy Vajna si už peníze vydělali. A jestliže se film stane úspěšným hitem, budou se v nich topit.. Klíčové obchodní aspekty projektu:

BRAND24

  • DISTRIBUCE - Warner Bros. investuje přes 50 milionů (kvůli tomu, aby jiné studio nenasadilo T-3 proti jejich vlastnímu filmu Matrix Reloaded). Sony a další mimoameričtí distributoři investují 95 milionů dolarů.
  • SDÍLENÍ ZISKŮ - Německá společnost pro filmové investice Intermedia Film Equities vložila do projektu více než 20 milionů dolarů a získá podíl na výnosech.
  • DALŠÍ PŘÍJMY- Producenti a Intermedia se dělí o honoráře za prodej zboží a počítačových her založených na filmu.
  • PRÁVA - Producenti Kassar a Vajna – nikoli studia – mají všechna práva na další pokračování nebo na televizní pořady o filmu.

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Pavel Makovec, www.LangPal.com

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).