Menu Zavřít

SVĚT V JEDNOM PARAGRAFU

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Šest kontinentů bude patřit pod jednu armádu právníků.

Britská právní kancelář a světová dvojka Clifford Chance a americká Rogers & Wells se domluvily na sloučení. Do paktu přibraly německou Pünder, Volhard, Weber & Axster. Vytvoří tím od prvního ledna příštího roku největší světovou právní firmu s obratem přesahujícím jednu miliardu dolarů, s třiceti pobočkami na celém světě a s týmem 2700 právníků, jak sdělilo týdeníku EURO pražské zastoupení Clifford Chance. O dohodě informovaly všechny tři firmy už v polovině července, partneři kanceláří ji však definitivně schválili před týdnem. Finanční detaily však kanceláře nepřiblížily. „Fúze je naší odpovědí na rostoucí poptávku, vysvětlil v tiskovém prohlášení Keith Clark, senior partner britské kanceláře Clifford Chance. „První signál jsme vyslali už v roce 1997 v naší desetileté strategii. Konstatovali jsme v ní, že hlavní světové finanční instituce a nadnárodní korporace stále hlasitěji volají po špičkové právní kanceláři, jež by byla schopna radit při velkých domácích i zahraničních transakcích napříč právními systémy, upřesnil. Všechny tři kanceláře se pokoušely nejprve o alianci, ale ta byla vzhledem k systému zadávání příkazů a kontroly jen kontraproduktivní. „Aliance prostě nefungovala, řekl Clark. Nová právnická firma s dosud největším pokrytím světa má začít fungovat v novém tisíciletí, od prvního ledna příštího roku. Mezi jinými bude poskytovat finanční, firemní, bankovní a kapitálové právní služby. K hlavním klientům kolosu patří známé investiční banky Merrill Lynch, Morgan Stanley, Chase Manhattan, Deutsche Bank nebo například skupina Coca-Cola. Na severoamerickém kontinentu bude firma pracovat pod jménem Clifford Chance a Rogers & Wells a na evropském trhu s názvem Clifford Chance. V České republice byla právní kancelář Clifford Chance zřízena v roce 1995. V pražské kanceláři pracuje dvanáct právníků, kteří poskytují poradenství ve všech oblastech českého práva, a to v domácích i v mezinárodních souvislostech. V místní pobočce jsou i zahraniční právníci, kteří se orientují na poli práva Evropské unie a v jiných mezinárodních právních systémech.

Globální pionýři. Přední světová finanční centra tak budou poprvé v historii pokryta v celé šíři službami jediné právní kanceláře, hlásají ve svém prohlášení všechny tři firmy. Ovládnou nejenom vlastní americký a anglický trh, který dominuje světovému obchodu, ale pokryjí i klíčovou evropskou zemi - Německo. Na tom má největší zásluhu německá kancelář Pünder, Volhard, Weber & Axster, která operuje napůl na domácím území a napůl v zahraničí, zejména ve střední Evropě a v Asii. „Je to jedinečná příležitost, jak se stát součástí průkopnické globální právní kanceláře, vysvětlil Thomas Gasteyer, partner německé firmy, aby zdůvodnil účast německé firmy na fúzi. Zdůraznil navíc, že fúze několika právních firem z různých zemí nemá obdoby. Dosud největší právní kancelář na světě Baker & McKenzie totiž zatím nefúzovala, protože expanduje prostřednictvím frančízy. Nový kolos ji však předběhne a věří, že vlastní sloučení proběhne bez problémů a že brzy vytvoří jednotnou firemní kulturu.

Draví Britové. Podle tiskové agentury Dow Jones patří britské právní kanceláře k nejdravějším. Pronikají na zahraniční trhy a pouští se zejména do nadnárodních obchodů a transakcí. Podle vybraných poplatků za rok vede na britském trhu Clifford Chance, která vloni vydělala 432 milionů liber (694 milionů dolarů). Podobně dravá je kancelář Freshfields, která podle dat Legal Business zaujímá s příjmem 280 milionů liber třetí místo. Přesto se však Britům dosud nedařilo zdomácnět na německém trhu. Clifford Chance na něm přitom stejně jako Freshfields působí od počátku 90. let. Obě sice nejdříve doufaly, že se postupně na trhu zabydlí, aby však odstranily poslední bariéry a získaly potřebný počet klientů, slučují se nyní s německými firmami. „Více než cokoliv jiného to znamená, že britské firmy se vší svou finanční vahou nedokázaly samy na německém finančním trhu prosadit, popsal situaci Aled Griffiths, redaktor německého vydavatelství právnické literatury JuVe.

Velká šestka. Podle Clarka, který se má stát ředitelem budoucího právního kolosu, je jasné, že se vše ubírá jedním směrem, ke struktuře „Big Six , tedy „velké šestce . Jako nejhmatatelnější důkaz trendu zatím slouží auditorské a poradenské nadnárodní firmy. „Dochází k tomu ve všech odvětvích, podotkl Clark pro finanční zpravodajství CNNfn. Přesto však nová společnost nehodlá napodobovat auditorské domy v tom, jak krok za krokem rozšiřovaly portfolio služeb od auditu přes poradenství k finančním službám. Clarkovi vadí, že v podobných firmách, jako je Arthur Andersen, se pak vytvářejí napjaté vztahy mezi zaměstnanci jednotlivých divizí. Proto se Clifford Chance bude soustředit čistě na právní poradenství. Celosvětové ambice budoucího kolosu narušují pouze někteří analytici, kteří zrazují od vstupu na japonský a čínský trh. Clifford Chance však právě tyto trhy bedlivě sleduje a s napětím čeká na ohlášené otevření japonského trhu s finančními službami. To by kanceláři uvolnilo cestu k japonským právním firmám a zbavilo ji bílého místa na mapě. Se vstupem do Číny se počítá, jakmile se Peking dostane do Světové obchodní organizace. Kromě trendu směřujícího k velkým nadnárodním korporacím však možná dojde i k vnitřním daleko složitějším přeměnám. Právníci se už totiž na různých sympoziích baví o možnosti sjednotit po staletí oddělené právní systémy - anglický a kontinentální.

POČÍTAT DO ŠESTI

BRAND24

Pravdivost vize „velké šestky , magických šesti firem, které ovládnou každý segment trhu, a tedy i právnické služby, potvrzují i další právní firmy. Od července, kdy kancelář Clifford Chance a její dva protějšky poprvé informovaly o fúzi, zazněly svatební zvony už několikrát. Do jedné firmy se například spojí německá kancelář Deringer Tessin Herrmann & Sedemund s britskou Freshfields, která okupuje osmé místo světového žebříčku podle počtu právníků. Dohromady budou mít 1300 právníků, čímž by mohly postoupit za nezměněných podmínek na třetí místo tabulky. Podobné je to v Americe, kde se dává dohromady kancelář Howrey & Simon s kanceláří Arnold, White & Durkee. Výsledkem bude největší právní kancelář na světě zabývající se právní úpravou duševního vlastnictví. V tomto oboru bude pod tímto právnickým domem pracovat 280 právníků z celkového počtu 340. Náskok před firmou, která je následuje, činí sto právníků. Sloučená společnost by měla dosahovat celkového příjmu 225 milionů dolarů a fúzí předběhnout 35 firem v žebříčku stovky největších amerických právních domů. „Velikost je hodně důležitá. Klient potřebuje totiž většinou poradit ve více oblastech. Navíc chce vidět zkušenost a opravdového právníka, kterého rozpozná od toho, který si na něj jen hraje, vysvětlil pro list Washington Post Ralph Savarese, výkonný partner společnosti Howrey & Simon.

(kach)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).