Menu Zavřít

Švejnar: Zahraniční investice v ČR letos dosáhnou pěti mld.dolarů

2. 12. 2004
Autor: Euro.cz

Přímé zahraničníinvestice do České republiky by se letos měly proti loňskému rokuzdvojnásobit a dosáhnout pěti miliard dolarů (asi 120 miliardkorun). Česko tak zůstane na špičce v regionu střední Evropy,uvedl dnes na 8. strategickém fóru v Senohrabech u Prahy ekonomJan Švejnar.

Investice na Slovensku by letos měly být proti Českérepublice zhruba třetinové.

Pět miliard dolarů by letos mohlo v podobě přímýchzahraničních investic přitéci také do Polska. V přepočtu naobyvatele se však Polsko na pomyslném žebříčku propadá. V Českuby měly investice na osobu letos dosáhnout 488 dolarů, naSlovensku 276 dolarů a v Maďarsku 169 dolarů, zatímco naobyvatele Polska má připadnout 131 dolarů.

„ČR je dosud centrem zahraničních investic a novou výzvou jeto udržet,“ řekl Švejnar. Díky výraznému snížení daní a takézjednodušení daňových zákonů se totiž stále oblíbenějším cílemzahraničních investorů stává Slovensko. Naposledy si jej provýstavbu velkého závodu vybraly automobilky Hyundai a Ford.

Česko se však podle Švejnara již nemůže dlouho spoléhat nalevnou pracovní sílu a mělo by se pokusit stát se centrem vědy avýzkumu. Těchto center je ve světě pouze několik, ale znamenajípro danou zemi velký rozvoj. Výroba s přidanou hodnotou se totižpřesouvá do Asie a dalších zemí s extrémně nízkou pracovní siloua díky globalizaci se stále snadněji přesouvají i služby.

BRAND24

Ředitel vládní agentury CzechInvest Radomil Novák již dříveuvedl, že by investice do Česka mohly počínaje letošním rokemstabilně dosahovat čtyř až pěti miliard dolarů. Výkyvy podle nějbudou způsobeny především privatizacemi.

Vláda v příštím roce plánuje prodej Českého Telecomu, zakterý by podle analytiků mohla inkasovat 52 až 57 miliard korun.Podle ministra financí Bohuslava Sobotky by měl stát na přelomuroku uskutečnit privatizaci Severočeských dolů a v poloviněpříštího roku dokončit prodej Vítkovice Steel.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).