Menu Zavřít

Švédsko odmítá uchovávat hovory a maily

19. 2. 2010
Autor: Euro.cz

Ochrana soukromí mgr.

BRAND24

Evropský soudní dvůr sdělil Švédsku, že je třeba se řídit opatřením z roku 2006, které vyžaduje, aby telekomunikační operátoři uchovávali informace o hovorech, textových zprávách a e-mailech svých zákazníků. Směrnice EU známá jako Data Retention Directive (Směrnice o uchovávání údajů) byla schválena v Bruselu v březnu 2006, ale Švédsko ji zatím nepřijalo.
Švédská vláda po soudním řízení slíbila, že splní své závazky a směrnici zařadí do švédského práva 1. dubna 2010. Ale již hodinu po soudním verdiktu ministryně spravedlnosti Beatrice Asková sdělila tiskové agentuře TT, že vláda nebude připravovat legislativní návrh před podzimními všeobecnými volbami. „Míra toho, kam až se nechají soukromé společnosti dotlačit, aby ukládaly informace o činnosti jednotlivců, je záležitost principu,“ nechala se slyšet. „Myslím si, že máme dobrý důvod k určité opatrnosti, pokud jde o shromažďování informací,“ řekla Asková.
Evropská komise se rozhodla v dubnu 2009 podat žalobu proti Švédsku u Evropského soudního dvora. Na dvě předchozí otázky komise, proč Švédsko váhá se zavedením předpisů, vláda odpověděla, že byla příliš zaneprázdněna prací na Lisabonské smlouvě a neměla čas se zabývat touto směrnicí. Švédsko má zaplatit soudní výlohy v souladu s praxí EU.
Směrnice byla schválena v souvislosti s madridskými a londýnskými teroristickými bombovými útoky, ale obhájci soukromí jí nejsou nijak nadšeni.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).