Menu Zavřít

Superpotraviny, díky nimž se budete cítit dobře

24. 10. 2010
Autor: profit

Nejen láska, ale rovněž zdraví prochází žaludkem. O tom, co máme jíst, abychom se udrželi v dobré fyzické kondici, čteme a slyšíme často. Jaké potraviny ale mohou ovlivnit naše emoce a udržet nás v dobré náladě?

Foto: photl.com

Takzvané superpotraviny, obsahující vysoké množství blahodárných látek, se nemusí automaticky řadit do kategorie ovoce a zelenina, i když většina z nich tam samozřejmě patří. Tentokrát se však zaměříme na ty, které tyto škatulky přesahují. U některých by vás asi nenapadlo, že při jejich konzumaci děláte něco pro své zdraví. Dáváte si k snídani bílý jogurt a čaj? Pak si můžete ze seznamu „superpotravin“ odškrtnout hned dvě položky.

Lék pro krále

Jogurt zneškodňuje a ničí škodlivé bakterie a výzkumy ukázaly, že probiotická flóra v živém jogurtu brání působení rakovinotvorných látek a posiluje imunitní systém. První jogurt vznikl zřejmě náhodou při přepravě mléka ve vaku z kozí kůže, které zkyslo působením bakterií a tepla. Stalo se to asi 3 000 let před naším letopočtem v oblasti Středního východu. Odtud se také jogurt v 16. století rozšířil do Evropy. Francouzský král František I. tehdy trpěl zažívacími potížemi a žádný z dvorních ranhojičů ho nedokázal vyléčit. Uspěl až lékař z Istanbulu a léčba spočívala v podávání jogurtu z ovčího mléka.

Jogurt byl v dřívějších dobách skutečně považován za lék, a proto se prodával v lékárnách. Když byl později podroben vědeckému zkoumání, ruský lékař a badatel Ilja Iljič Mečnikov identifikoval dva kmeny bakterií obsažených v kysaném mléku a přisoudil jim pozitivní vliv na dlouhověkost a imunitu. Na tom, že v roce 1908 Mečnikov získal za svůj výzkum imunitního systému Nobelovu cenu, má hlavní zásluhu právě jogurt.

S lodí, jež dováží čaj

Druhá typicky snídaňová superpotravina, tedy čaj, nemá historii o nic kratší než jogurt. Dokonce se oba zásadní historické milníky u obou těchto potravin – tedy jejich objevení a rozšíření do Evropy – téměř shodují. Jako u většiny kulinárních objevů, i u toho čajového, sehrála roli šťastná náhoda. Unavený čínský císař Shen Nung, cestující někdy v roce 2700 před naším letopočtem po čínské zemi, se zastavil na cestě a převařoval si vodu, aby se mohl napít. Do vroucí vody slétlo z keře několik čajových lístků a z šálku vystoupila lahodná vůně. Zvědavý císař ochutnal.

Nápoj měl nejen vynikající chuť, ale i osvěžující a posilující účinky a císař se postaral o rozšíření jeho věhlasu. Čaj byl po dlouhou dobu nápojem pouze pro nejurozenější vrstvy. Evropě byl poprvé představen v roce 1610, kdy ho přivezla holandská obchodní loď. Cesty lodí, jež dovážely čaj, trvaly velmi dlouho, někdy téměř rok, a tak byl čaj pro Evropu i nadále zboží nedostatkové a luxusní. Cena klesla až v 18. století, což přispělo k jeho rozšíření a popularitě.

Oba nejznámější druhy čaje, tedy černý a zelený, mají vysoký obsah takzvaných flavonoidů, látek s antioxidačními účinky. Tyto látky mimo jiné zpevňují a rozšiřují cévy. Černý čaj je také skvělým lékem na kožní problémy a alergie. Čaj zelený, který obsahuje méně kofeinu a je považován za ještě zdravější, brání vzniku některých typů rakoviny, preventivně působí proti srdečním onemocněním a zpomaluje stárnutí.

Co vám zlepší náladu?

BRAND24

I když většina druhů mas, kromě tučných mořských ryb, tedy lososa a tuňáka, k superpotravinám nepatří, existuje jedna výjimka. Jmenovitě krůta. Její maso obsahuje niacin, vitaminy B6 a B12, železo, selen, zinek, více než 23 procent bílkovin a minimální podíl tuku.

Krůtí maso je rovněž nejznámějším zdrojem tryptofanu. Tato aminokyselina je nezbytná pro správné fungování našeho imunitního systému. Vědecká studie provedená na myších ukázala, že tryptofan zmírňuje projevy autoimunitních onemocnění, z nichž nejobávanější bývá roztroušená skleróza. Hraje také důležitou roli při vytváření neurotransmiteru serotoninu, látky, která se významně podílí na chemickém fungování našeho mozku a zodpovídá za naši náladu. Lidé, kteří mají serotoninu málo, trpí depresemi. Vedle toho, že konzumace krůtího masa bohatého na tryptofan zlepšuje náladu, pomáhá také při chronické nespavosti. Pokud si tedy čaj a jogurt dáváte k snídani, k večeři zkuste něco z krůty.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).