Menu Zavřít

Super počítače se vyrovnají lidskému mozku už za dva roky

11. 1. 2010
Autor: profit

Zkuste hádat, jak se jmenuje doposud nejvýkonnější a zároveň také nejlevnější počítač. Napovíme vám, že je dostupný opravdu každému a ve skutečnosti ho má každý už při narození…Tak?

Autor: Artklee

Že jste hádali lidský mozek? No tak gratulujeme, ke správné odpovědi a k tomuto nej počítači na světě. Aspoň pro zatím, do dvou let by měl být v provozu nejvýkonnější počítač.

Osm procent energie Počítačová společnost IBM pracuje na skutečném počítači, který by se výkonem měl přiblížit lidskému mozku. Jistě ještě slyšeli, že mozek, pokud pracuje opravdu na plné obrátky, funguje jen z 8%. Zbývajících 92% zůstává nevyužito, a to je věčná škoda. Kdyby totiž mozek fungovat na plných sto procent, byl by jedním z nejvýkonnějších strojů v oblasti IT vůbec. Lidský mozek je tvořen ze 100 miliard neuronů, jeden takový neuron vytváří synapse průměrně s 10 000 jinými neurony. V mozku člověka tedy existuje 100 miliard krát 10 000 synapsí, tedy asi milion miliard synapsí. Představte si 38 biliard operací na sekundu**

BRAND24

Šéf výzkumného ústavu společnosti IBM Dharmendra Modha získal grant v řádu několika milionů dolarů, který využívá k výzkumu procesů v lidském mozku, které by se později daly aplikovat na počítače.

Více na Ladyzone.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).