Menu Zavřít

Strop pro cenu piva na Oktoberfestu? Hospodští se bouří

18. 3. 2017
Autor: CC0 Public Domain via Pixabay

Mocenský diktát, populismus. Tak označují pivovary myšlenku zastropovat cenu mázu piva na největších oslavách piva na světě, Oktoberfestu. Politik CSU Josef Schmid navrhl maximální cenu 10,7 eur za tuplák piva. Při současném kurzu koruny k euru to je 289 korun.

Do sporu o cenu piva se zapojil i mnichovský starosta Dieter Reiter z SPD. Reaguje na návrh svého zástupce Josefa Schmida z bavorské konzervativní strany CSU.

Ten navrhl zastropovat cenu mázu piva na mnichovských slavnostech piva Oktoberfest na 10,7 eur až do roku 2019. Reiter návrh označil za nemístný s tím, že poškozuje pověst celého města. Vyzval Schmida, aby se všemi zúčastněnými navrhované změny projednal.

Schmid se obává toho, že hospodští v obřích stanech zvednou ceny piva kvůli zvýšeným nákladům na bezpečnostní opatření, ale také kvůli vyšším cenám za pronájem. Dodatečné náklady se odhadují na 5 milionů eur (135 milionů korun).


O bezpečnostních opatřeních na Oktoberfestu v roce 2016 čtěte:

Jedna dvě, chlastáme Oktoberfest 2015 přilákal méně návštěvníků, než několik předcházejících ročníků


Jako kompenzaci navrhuje mnichovský politik pronajímatelům prodloužení slavností o jeden den. Ti to odmítají. Toni Roiderer, mluvčí zástupců zúčastněných pivovarů, návrh označil za čistý populismus a mocenský diktát.

Schmid kritiku starosty odmítl s tím, že nepotřebuje poučovat, jak vést dialog. Městská rada má o podmínkách pro Oktoberfest rozhodovat v květnu.

Cena piva se v Německu se od roku 2002 zvýšila o 19 procent, na Oktoberfestu ale o 65,1 procenta, upozornil Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Zástupci pivovarů tvrdí, že pivo pro slavnosti je kvalitnější, více chmelené a silnější (speciály s obsahem přes 13,5 procenta extraktu původní mladiny) a proto i dražší.

Kritici regulace ceny varují, že si hospodští peníze vyberou jinde. Na nealkoholických nápojích a na jídle. Takže na cenový strop piva doplatí rodiny s dětmi, nikoliv pijáci piva, kteří se každoročně na přelomu září a října sjíždějí do bavorské metropole z celého světa.

Tereziánská louka. Ilustrační foto.

Festival trvá minimálně 16 dnů a končí první neděli v říjnu. Koná se od roku 1810 na Tereziánské louce. Ze 70 procent je navštěvován místními návštěvníky.Tržby v posledních letech dosahují okolo jedné miliardy eur (27 miliard korun).

BRAND24

Návštěvnost nicméně poslední roky klesá. Loni to bylo 5,6 milionu návštěvníků, v roce 2015 5,9 milionu a o rok dříve 6,3 miliony. Jeden návštěvník slavností vypije v průměru jeden litr piva.

Související články:

Pan Pivo: Jiří Boček vydržel v čele Budvaru čtvrtstoletí

Ceny v restauracích po zavedení EET stouply. Zdražila jídla, nápoje i pivo

Ani pivo k obědu. Londýnští pojišťováci se bouří proti zákazu alkoholu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).