Menu Zavřít

Střídání ve vedení Unipetrolu. Switajewského nahradí Modrzejewski

1. 7. 2016
Autor: Redakce

Marek Switajewski po více než třech letech skončil jako předseda představenstva a generální ředitel petrochemické společnosti Unipetrol, dnes ho odvolala dozorčí rada firmy.

S účinností od 2. července dosavadního šéfa představenstva nahradí Andrzej Modrzejewski (65). Oznámil to mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda. Skupina Unipetrol patří v Česku k největším z hlediska obratu a zaměstnává 4500 lidí.

Switajewski skončil také jako generální ředitel podniku, o jeho nástupci představenstvo zatím nerozhodlo, řekl Duda.

Novým členem a místopředsedou představenstva Unipetrolu byl dnes zvolen Krzysztof Zdziarski (54), místopředsedou představenstva se stal Mirosław Kastelik. Zástupce dozorčí rady Unipetrolu přitom na valné hromadě před deseti dny uvedl, že změny v představenstvu firmy se nechystají. Upozornil tehdy ovšem, že podobné informace by dozorčí rada předem ani zveřejnit nemohla, protože mají vliv na cenu akcií.

Modrzejewski studoval v Polsku a USA, dříve mimo jiné působil jako investiční ředitel a následně i jako generální ředitel polského národního investičního fondu. V letech 1999 až 2002 byl generálním ředitelem společnosti PKN Orlen, jejíž součástí je Unipetrol od roku 2005. Později působil jako poradce v oblasti managementu a investic.

Zdziarski přichází do představenstva Unipetrolu z funkce výkonného ředitele rafinérské výroby PKN Orlen, studoval v Polsku, Kanadě a USA. V minulosti mimo jiné po sedm let vedl polskou pobočku zasilatelské firmy UPS a posledních pět let byl předsedou představenstva společnosti Orlen Południe.

V sedmičlenném představenstvu zůstávají Martin Durčák, Andrzej Kozłowski, Robert Małłek a Łukasz Piotrowski. Polská PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě, drží v Unipetrolu 63procentní podíl.

Skupina Unipetrol provozuje mimo jiné rafinérie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou a čerpací stanice Benzina. Firma minulý měsíc zahájila u Litvínova na Mostecku výstavbu nové polyetylénové jednotky za 8,5 miliardy korun, která je největší investicí v českém petrochemickém průmyslu. Loňský rozsáhlý požár, který odstavil provoz petrochemie v Záluží u Litvínova, holding podle jeho informací připravil na ušlém zisku o 7,4 miliardy korun. Byla to největší mimořádná událost v chemičce po roce 1989.


O Unipetrolu čtěte také:

Unipetrol vyplatí dividendu. Akcionáři čekali 8 let

BRAND24

Unipetrol modernizuje, zahájil výstavbu polyetylénové jednotky

Slavnostní zahájení výstavby nové polyetylénové jednotky v chemickém areálu holdingu Unipetrol v Litvínově-Záluží. Na snímku premiér Bohuslav Sobotka a generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu Marek Świtajewski.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).