Menu Zavřít

Stříbrné lofty v Libni

8. 12. 2010
Autor: profit

Rezidenční projekt X-Loft je první stavbou, která získala tuzemský certifikát kvality. Systém s názvem SBToolCZ nabízí developerům možnost certifikace vyvinuté přímo pro podmínky v Česku.

Foto: x-loft.cz

Certifikáty kvality budov jsou pro developery významným marketingovým nástrojem a jejich klientům zaručují jasně stanovené standardy. Doposud se stavaři v tuzemsku museli spoléhat na zahraniční certifikační systémy jako BREEAM nebo LEED. Nově mají možnost ucházet se o certifikát SBToolCZ, který vyvinuli odborníci z Českého vysokého učení technického v Praze a jako první ho získal rezidenční projekt X-Loft developerské společnosti Design Development.

SBToolCZ obsahuje celkem 33 kritérií z oblasti udržitelné výstavby. Každé kritérium má navíc bodovací systém. Na základě obdrženého počtu bodů se stanovuje výsledná úroveň kvality a budova získává jeden ze čtyř certifikátů. Stavba může být „jen“ certifikována, nebo získat bronzový, stříbrný či zlatý certifikát.

Zelené plochy zůstanou

Projekt X-Loft získal druhý nejvyšší, tedy stříbrný certifikát. Vyrůstá na brownfieldu po bývalém pivovaru v Praze-Libni. Stavba má být dokončena v červnu 2011. Ve dvou etapách má v Libni vyrůst celkem stovka netradičních bytů.

Při provozu domu budou využívány mimo jiné i alternativní zdroje energie, jako například solární panely, čímž dojde nejen k zásadnímu snížení emisí, ale také k výrazné úspoře provozních nákladů obyvatel domu. Projekt dále počítá s využitím dešťové vody pro zalévání. Byty navíc vyrůstají v proluce v původní zástavbě, čímž se zamezilo devastaci volných zelených ploch. Téměř u domu je možnost napojení na páteřní pražské cyklotrasy.

Nad rámec zákona

BRAND24

Systém SBToolCZ vychází z podobných nástrojů, které se již delší dobu používají v zahraničí. Vývoj tuzemské verze přizpůsobené českým podmínkám trval několik let. Stavby hodnotí nejen z ekologických, energetických či ekonomických hledisek, ale zohledňuje také například bezpečnost v okolí budovy nebo možnost obyvatel z okolní zástavby najít dostatek míst pro relaxaci. „Při vývoji systému jsme zohledňovali také to, co lze v České republice udělat nad rámec platných standardů,“ říká jeden z autorů systému Antonín Lupíšek.

Tuzemské standardy jsou zakotveny v takzvaném hodnocení energetické náročnosti staveb, které od roku 2009 určuje zákon. Všechny nové budovy nebo rekonstrukce staveb s podlahovou plochou nad tisíc metrů čtverečních musí mít takzvaný průkaz energetické náročnosti budov. Splnění kritérií pro přidělení certifikátu SBToolCZ je dalším stupněm nad zákonem určenými normami.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).