Menu Zavřít

Středověké tržiště v kyberprostoru

10. 12. 2004
Autor: Euro.cz

Svět, kde pravda a láska zvítězily, nese akcionářům miliardu dolarů ročně

Odbíhám od večerního uspávání dětí. Rychle pouštím počítač a loguju se na největší aukční síň na internetu, www.ebay.com. Chci vydražit šachovou knihu z roku 1852 a nerad bych, aby mě na poslední chvíli někdo předběhl. Manželka mi předhazuje, že jsem normální gambler. Samozřejmě to není pravda, to jen ženy nemívají vždy pochopení pro koníčky svých mužů. Klíčová aukce o Stauntonovu knihu o prvním mezinárodním šachovém turnaji historie - Londýn 1851 - už trvá sedmý den, moje nabídka je zatím nejvyšší a aukce končí za pár minut.
Kouzlo eBay jsem objevil teprve před pár měsíci a přidal se tak ke 114 milionům lidí, kteří tak již něco nakoupili. Je to fascinující a komerčně velmi úspěšné místo na internetu, kde lze koupit a prodat téměř cokoli. Zároveň však má charakter středověkého tržiště, kde spolu lidé diskutují o nabízeném zboží a navzájem znají svoji obchodnickou historii. Každý den se v této internetové aukční síni uskuteční víc transakcí než na newyorské technologické burze NASDAQ. Generální ředitelku společnosti eBay Meg Whitmanovou (48) vyhlásil letos v říjnu časopis Fortune nejmocnější ženou amerického byznysu. Od jejího jmenování uplynulo již sedm let, během nichž tržby společnosti vzrostly z 5,7 milionu dolarů na 3,2 miliardy dolarů. Z tohoto úhlu pohledu, jak upozorňuje časopis Fortune, jde o nejrychleji rostoucí firmu v historii. Tržby eBay se zvyšují rychleji, než tomu bylo v prvních osmi letech u společností Microsoft, Dell či Yahoo. List Financial Times k fenomenálnímu úspěchu této aukční síně uvedl: „eBay nám vrací naší minulost, pomáhá nám vrátit se ke staršímu, více lidskému pojetí obchodu.“

Letošní zisk: miliarda dolarů.

Nejúspěšnější dotcomové firmě neroste jen obrat, ale i zisk. Její hospodářský výsledek před zdaněním by letos měl převýšit jednu miliardu dolarů. Hlavním důvodem takto vysoké ziskové marže je skutečnost, že eBay je jen tržiště. I když na něm v letošním roce změní majitele zboží a služby v hodnotě 32 miliard dolarů, naprostou většinu práce (nabídka zboží, jeho skladování, popis, ale i ocenění, vypořádání obchodu a odeslání) dělají uživatelé tohoto virtuálního tržiště. Letos to bylo 48 milionů aktivních uživatelů, z nichž 430 000 lidí si vydělává na své živobytí výhradně (či z většiny) právě obchodováním na eBay. Pokud by těchto 430 000 prodejců bylo zaměstnáno ve společnosti eBay, byla by po kamenném obchodním řetězci Wal-Mart druhým největším zaměstnavatelem z žebříčku Fortune 500. Ve skutečnosti eBay má 7400 zaměstnanců.
Zdroj příjmů eBay je prostý. Každý prodejce musí zaplatit za zveřejnění své nabídky (dle výše vyvolávací ceny, ale minimálně čtvrt eura za položku) a potom pět procent z dosažené ceny. Navíc jako na každé jiné prosperující internetové stránce je zde prodávána inzertní plocha.
Jedním z velmi aktivních uživatelů eBay je i Václav Havlíček (25) z Mělníka, jehož vášní je filatelie. „Měsíčně nakoupím na eBay tak v rozmezí od deseti do padesáti známek. Někdy to jsou relativně levné kousky, dohromady třeba za 300 euro za měsíc, jindy dám i dvounásobek této částky za jedinou známku,“ říká Václav Havlíček. Nakupovat začal na eBay v loňském roce a od letoška i prodává: „Jsem sběratel, ale abych měl peníze na nakupování, tak musím i prodávat. Živím se jako normovač ve strojírenské firmě Junker Mělník. Ve světě jsou i prodejci známek, kteří si na živobytí vydělávají právě obchodováním přes internet, ale v České republice to asi ještě nejde. Většina Čechů, na které jsem na eBay narazil, obchoduje v noci, tedy po práci.“ Filatelista Havlíček přiznává, že na eBay si už vypěstoval trošku závislost. V zápětí však dodává, že online aukce je prostě třeba sledovat každý den, pokud si člověk nechce nechat utéct nějakou výhodnou koupi. „Každý den ráno, když přijdu do práce, tak se nejprve podívám, co se za noc stalo, jaké nové nabídky se objevily, kde kdo kolik přihodil. A po práci visím na eBay doma, tak dvě až tři hodiny denně,“ dodává Václav Havlíček.

Žvýkačka od zpěvačky i stíhačka MIG 23.

K mání je na eBay téměř všechno - od nemovitostí, přes auta až po elektroniku, šaty a šperky. Některé nabídky jsou až neuvěřitelné. Letos se například dražila voda z fontány vybudované na paměť britské princezny Diany (nikdo si ji za 1500 korun nekoupil, fontána je volně přístupná), zpovědnice z kostela z vídeňské čtvrti Penzing (za pár desítek korun), žvýkačka vyplivnutá americkou popovou hvězdou Britney Spearsovou (za několik set tisíc korun - zřejmě vzhledem k možnosti získat tak zpěvaččinu DNA informaci), míč Roteiro, kterým kapitán anglické reprezentace David Beckham přestřelil branku při penaltách ve čtvrtfinále mistrovství Evropy (téměř za milion korun), nebo český talíř z porcelánky Pirkenhammer z Titaniku (za několik milionů korun). Jeden německý prodejce před pár dny nabízel skutečnou ruskou stíhačku MIG 23 za 25 tisíc eur. Udával, že letadlo stojí v hangáru na území České republiky a že on je jen zprostředkovatel obchodu. Na e-mailové otázky týdeníku EURO, například komu letadlo patří a kde je zaparkované, však best-sellers (pod tímto jménem německý prodejce na eBay vystupuje) nereagoval. Po několika dnech tato položka z nabídky zmizela. Buď se rychle našel kupec, nebo si nabídky všiml provozovatel tržiště a vymazal ji. Patřila by totiž zřejmě mezi pár vybraných kategorií, s nimž se na eBay obchodovat nesmí. Zakázán je prodej střelných zbraní, alkoholu, tabákových výrobků, položek s nacistickou tematikou (s výjimkou dokumentů, mincí a kopií historických knih), či nabídek panenství a panictví.
Kromě zboží je možné vydražit i služby. Majitel zámku Jemniště Jiří Sternberg (36), jehož rodina získala nemovitost zpět v roce 1995 a od té doby v ní i bydlí, nabízí na eBay víkendový pronájem dvou zámeckých apartmánů. A to buď „Olivového apartmánu s nádechem serióznosti“, nebo „Oranžového apartmánu s orientálním nádechem“. Vyvolávací cena v obou případech začínala na 45 eurech a v nabídce byl vždy jeden apartmán od pátku do neděle pro dvě osoby se snídaní do postele. „Začal jsem před pár týdny a úspěšně již bylo ukončeno devět dražeb. Dosáhl jsem prodejní ceny v rozpětí od vyvolávací až po 103 eur,“ říká Jiří Sternberg. Většina dražitelů je z Německa, jeden je z Rakouska.

Nedůvěryhodná střední Evropa.

Velmistr Karel Mokrý (45) se profesionálním šachem přestal živit již před deseti lety, ale zůstal „v oboru“. Otevřel si prodejnu s šachovou literaturou, a to nejen kamennou, ale i internetovou. Na svých stránkách www.chessbookshop.com má stále v nabídce několik tisíc titulů. Ty nejzajímavější z nich několikrát ročně draží v internetových aukcích. Na eBay nakupuje již pět let a tři roky sám i prodává, přibližně tak padesát šachových knih ročně, mnoho z nich za více než sto dolarů kus.
Největším eBay problémem Karla Mokrého a ostatních českých prodejců i kupujících bývá provedení platby, respektive výše nákladů a rizika s tím spojená. Nejběžnější způsob placení na eBay je skrze systém PayPal. Ten od roku 2002 vlastní společnost eBay a jí tedy svěřuje kupující údaje o své platební kartě. PayPal částku zinkasuje a poté přepošle prodávajícímu. Číslo karty tak zákazník neposkytuje neznámému subjektu, ale velké a důvěryhodné firmě. Průzkum Ponemon Institute a neziskové organizace Truste uvádí, že američtí uživatelé internetu věří při ochraně svých dat nejvíce právě firmě eBay, na dalších místech jsou American Express, Procter & Gamble, Amazon, Hewlett-Packard, U.S. Postal Service a IBM. Pokud je kupující podveden, tak mu PayPal uhradí jeho škodu až do výše 500 dolarů. Jenže právě do tohoto systému, v jehož rámci je velmi snadné, levné a bezpečné posílat peníze za internetové nákupy, se nikdo z České republiky (ale ani z jiných zemí bývalé východní Evropy, narozdíl například od Ekvádoru) nemůže přihlásit.
„Dvakrát jsem psal společnosti PayPal a ptal se, proč se nemůžeme do tohoto platebního systému zapojit. Odpověděli mi, že sice mají v plánu rozšíření o země střední a východní Evropy, ale že nejprve si musejí pečlivě zanalyzovat zdejší legislativní prostředí. Žádné konkrétní datum však nepřislíbili,“ říká Karel Mokrý.
Většina kupujících ze střední Evropy posílá peníze v hotovosti v obálce. Je to sice riskantní, ale výrazně lacinější než druhý rozšířený způsob, jímž je bankovní převod. Poslat do zahraničí bankovním příkazem menší částky se ale vůbec nevyplatí, protože poplatky bankám za jeden převod jsou velmi vysoké - minimálně 500 korun.
Filatelista Havlíček prozrazuje jedno možné řešení: „Založil jsem si účet v Německu u Deutsche Bank, a tak převody po Německu, odkud je většina mých zákazníků, mám zdarma, převody v rámci Evropské unie za 1,5 eura. Stačilo najít dobrou banku, protože například Sparkasse cizince nechtěla, a přijít s pasem na první jejich pobočku za hranicemi.“

BRAND24

Důvěřuj a hodnoť.

Internetová aukční síň eBay je založena na předpokladu, že si lidé mohou věřit a že většina z nich nepodvádí. Kupující ví o zboží jen to, co prodávající napíše, a nemůže si to nijak ověřit. Navíc platba vždy předchází odeslání vydraženého zboží. Každý je poprvé velmi nejistý, zvláště když vkládá do obálky dolary pro neznámého prodávajícího na druhé straně planety, zda někdy uvidí, co si vydražil a zaplatil. Z vlastní zkušenosti patnácti nákupů na eBay a ze zkušenosti z dalšího tisíce obchodů, které uzavřeli lidé, s nimiž jsem o této aukční síni hovořil, mohu potvrdit, že na tomto internetovém tržišti se obchoduje čestně. Výjimky jistě existují, ale statistiky říkají, že jako podvodná je hlášena pouhá jedna setina procenta ze všech eBay transakcí!
Karel Mokrý si vzpomněl na jeden případ, kdy nedostal zaplacené zboží: „Někdy se stane, že knihy nepřijdou v tak dobrém stavu, jak jsem očekával na základě prodejcova popisu, ale podveden jsem byl jen jednou. Vyhrál jsem aukci, poslal osm dolarů a knihu nikdy neviděl. Ale to bylo opravdu jen jednou.“ Robert Bohumil (22), který na eBay již čtyři roky nakupuje hudbu, má jen dobré zkušenosti. Získal takto již více než sto vinylových i digitálních nosičů a za některé zaplatil i několik tisíc korun za kus. „Vždy si přečtu historii prodejce, než si od něj něco koupím. Ještě se mi nestalo, že by mi deska nedošla. Asi třikrát přišlo cédéčko zlomené, ale prodejce mi vždy buď vrátil peníze, nebo poslal nové,“ říká student informatiky z Univerzity Hradec Králové, beta-tester softwaru a příležitostný dýdžej taneční hudby Radek Bohumil.
Právě v historiích uživatelů je ukryt klíč vzájemné důvěry. Po každém uzavřeném obchodě mohou obě strany napsat té druhé hodnocení, které příjemce nemůže nijak ovlivnit a ze své historie nijak odstranit. Historii, respektive komentáře k minulým obchodům na eBay píše výhradně protistrana, žádné píár či reklamní oddělení ji nemůže vylepšit.
Adam Cohen, autor knihy The Perfect Store, v historii eBay zdůrazňuje právě tento aspekt: „V časech, kdy internet byl neustále srovnáván s Divokým západem, Omidyar (Američan s francouzsko-íránskými kořeny Pierre Omidyar je zakladatelem eBay - pozn. red.) chtěl, aby jeho kout kyberprostoru byl místem, kde lidé mohou být spolu ve skutečném kontaktu, kde sociální závazky jsou rozhodující. Chtěl, aby jeho eBay fungovala na základě morálních hodnot, kterým v životě věří, na základě přesvědčení, že lidé jsou v základu dobří, a že pokud mají šanci jednat správně, tak tak většinou i jednají.“

Čekání na český eBay portál.

Nyní má eBay devatenáct národních aukčních síní a hodlá dále expandovat. Po americkém portálu je dnes nejúspěšnější eBay v Německu, a při přepočtu na počet obyvatel je dokonce Německo celkově nejúspěšnější (nákupy za více než 100 dolarů ročně na hlavu). Generální ředitelka Meg Whitman je přesvědčená, že Evropa i Čína mají potenciál stát se v dohledné budoucnosti silnějšími trhy, než je ten americký.
Letos v létě přinesl server Euro Online zprávu, že do konce roku se počítá se spuštěním eBay síní i v České republice, v Polsku a v Maďarsku. Od té doby se však žádná zpráva o české verzi neobjevila.
Několik českých portálů (například www.ikup.cz) je sice založeno na stejném principu internetových aukcí s historií jednotlivých účastníků, ale počet kupujících a prodávajících na nich je žalostně malý. Pokud se objeví český eBay portál, přinese to revoluci ve dvou směrech. Jednak bude česká internetová aukční síň propojena na ostatní po celém světě (prodávající může svoji nabídku automaticky publikovat na všech eBay portálech) a potom pravděpodobně budou moci i lidé z České republiky platit přes systém PayPal.
V dražbě Stauntonovy knihy jsem přebil všechny konkurenty. Aukce byla velmi živá, takže prodejce byl s dosaženou cenou spokojen. Dokonce tak spokojen, že mi jako dárek přiložil ještě jednu starou šachovou knížku. Minulý týden mi obě dvě přinesla pošťačka. Teď mě od uspávání dětí neodtahuje eBay, ale sto padesát let stará bichle.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).