Menu Zavřít

Story design: Na Ukrajině jsou našimi hlavními klienty banky

23. 5. 2011
Autor: profit

Mezi české firmy, které obchodují na Ukrajině, patří i společnost Story design. Ta vstoupila na tamější trh už v roce 2006. Dodává tam především nábytek – vybavení poboček bank, mobilních operátorů a také stojany a displeje pro tabákové firmy.

Story design: Na Ukrajině jsou našimi hlavními klienty banky

Foto: Profimedia.cz

Úplně specifické požadavky oproti jiným klientům ukrajinské firmy nemají. Je pravda, že někdy jdou do větších detailů především ve fázi vývoje – požadují detailní výkresy či vzorky finálního provedení,“ uvádí Jakub Tmej, který vede pobočku společnosti v Kyjevě.

BRAND24

Podle něj je složité hodnotit obchodní mentalitu Ukrajinců. „My spolupracujeme v podstatě pouze s velkými nadnárodními společnostmi, takže nevidím velký rozdíl oproti jiným zemím. Ukrajinci jsou většinou velice přátelští, ale často se stane, že nesplní to, co se na jednání dohodlo a člověk to musí několikrát urgovat,“ říká Tmej. Podle něj se někdy podnikatel setká také s tím, že Ukrajinci chtějí mít z obchodu něco pro sebe“.

Firma by chtěla v budoucnu získat na Ukrajině nějaké větší zakázky. „Bohužel bankovní sektor, který byl pro nás stěžejní, je v současné době stále ovlivněn krizí a legislativními problémy specifickými pro Ukrajinu. Zároveň vidíme Ukrajinu jako vstupní bránu pro ruský trh – jsou tam výhodné celní podmínky oproti vývozu přímo z EU. Přemýšlíme také o zahájení výroby přímo na Ukrajině – zatím pro ukrajinský trh v další fázi třeba i pro dovoz do České republiky,“ vysvětluje Jakub Tmej.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).