Menu Zavřít

Stop práci načerno

12. 7. 2004
Autor: Euro.cz

NOVÝ ZÁKON O ZAMĚSTNANOSTIPravděpodobně od 1. října začne platit nový zákon o zaměstnanosti. Mimo jiné bude poprvé v české legislativě bude definovat práci načerno.

NOVÝ ZÁKON O ZAMĚSTNANOSTI Pravděpodobně od 1. října začne platit nový zákon o zaměstnanosti. Mimo jiné bude poprvé v české legislativě bude definovat práci načerno. Nejrůznější formy nelegální práce ohrožují naši ekonomiku, oslabují trh práce a snižují počet pracovních míst pro občany, kteří se o práci řádně ucházejí na úřadech práce. Tyto negativní jevy se v poslední době - v souvislosti s liberalizací ekonomiky a vytvářením podmínek pro přístup zahraničního kapitálu - stále více prohlubují. VÍZA NEPOMOHLA Zhoršující se situaci potvrzuje i následující výběr ze statistiky: Za jediný rok prověřily úřady práce celkem 11 238 zaměstnavatelských subjektů. Z tohoto celkového počtu provedených kontrolních akcí bylo 1306 kontrol uskutečněno u zaměstnavatelů, kteří zaměstnávali i cizince (včetně občanů Slovenské republiky). Úřady přitom zjistily 1381 nelegálně pracujících osob. Výdělečnou činnost cizinců kontroluje i cizinecká policie. I její výsledky jsou alarmující: Za jediný rok bylo v souvislosti s výdělečnou činností cizinců zkontrolováno 21 087 objektů a 187 562 osob. V souvislosti s nelegálním zaměstnáváním bylo celkem 531 cizincům vydáno rozhodnutí o správním vyhoštění, což činí čtyři procenta z celkového počtu rozhodnutí o správním vyhoštění vydaných v daném roce. Čísla tedy zůstávají vysoká, přestože Česká republika zavedla vízovou povinnost pro cizince ze států, které pokládaná z hlediska nelegální práce za nejrizikovější (Ukrajina, Moldávie, Rusko, Bělorusko). K podobným výsledkům docházejí ve své kontrolní činnosti i živnostenské úřady. Za jediný rok zkontrolovaly 2986 právnických osob s účastí cizince a 18 341 zahraničních fyzických osob. Plnění pobytového režimu u zahraničních fyzických osob kontrolovaly živnostenské úřady na základě novely živnostenského zákona, provedené zákonem č. 356/1999 Sb. V důsledku toho pak v ČR došlo ke zrušení nebo pozastavení více než 9000 živnostenských oprávnění, z toho 3650 v Praze. Někdy se tento pojem zužuje pouze na zaměstnávání cizinců bez povolení k práci a bez povolení k pobytu. Nelegální zaměstnávání nelze však omezovat jen na práci cizinců. Pojem má totiž daleko širší význam. MNOHO PODOB NELEGÁLNÍ PRÁCE

Typickým příkladem práce načerno je plnění pracovních úkolů u zaměstnavatele českým občanem, který na tuto práci nemá uzavřenu ani pracovní smlouvu, ani dohodu o práci konané mimo pracovní poměr, ani nemá na tuto činnost živnostenské oprávnění či smlouvu podle obchodního zákoníku.

Zaměstnavatelé svůj postup odůvodňují nejrůznějším způsobem. Například že se jedná pouze o výpomoc, že jde o rodinného příslušníka, že občan má sjednánu ústní smlouvu a podobně.

Nelegální práce může mít mnoho podob. Důsledek je však jediný: únik peněz z daňového systému, neodvádění pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, případně krácení odvodu zdravotního pojištění apod. K tomu musíme „připočítat“ i další negativní jev: úbytek pracovních příležitostí pro uchazeče o zaměstnání, kteří jsou řádně evidováni na úřadech práce. Zaměstnavatelé pak nemají potřebu o volných pracovních místech informovat úřad práce, i když jim tuto povinnost zákon ukládá.

NOVÁ OPATŘENÍ ŽÁDAJÍ TOTOŽNOST

Vymezení pojmu nelegální práce (tzv. práce načerno) v právním řádu České

republiky dosud neexistovalo. Nový zákon o zaměstnanosti poprvé tuto definici přináší: O práci načerno jde tehdy, když fyzická osoba nevykonává práci pro zaměstnavatele na základě pracovněprávního vztahu nebo jiné smlouvy - cizinec musí mít navíc i příslušné povolení.

V souvislosti s nelegální prací zákon rozšiřuje oprávnění kontrolních orgánů - úřadů práce a celních úřadů. Kontrolní oprávnění úřadů práce je oproti celním úřadům širší: při kontrolách mohou vyžadovat od fyzických osob, které se zdržují na pracovišti kontrolované osoby a vykonávají pro ni práci, osvědčení totožnosti a důkaz, že pracovní činnost pro tohoto zaměstnavatele vykonávají na základě pracovní nebo jiné smlouvy. Fyzické osoby, které se zdržují na pracovištích zaměstnavatele, budou podle nového zákona povinny osvědčit svou totožnost.

BRAND24

Celní úřady mohou kontrolovat cizince, zda práci pro zaměstnavatele vykonávají na základě smlouvy a zda mají povolení úřadu práce. U cizinců jsou kontrolní orgány oprávněny vyžadovat také předložení povolení k zaměstnání, pokud zákon jeho vydání požaduje, a povolení k pobytu.

Jestliže kontrolní orgán zjistí, že fyzická osoba nevykonává práci na základě pracovněprávního vztahu nebo jiné smlouvy, nebo cizinec vykonává práci v rozporu s vydaným povolením k zaměstnání (nebo bez tohoto souhlasu), se jednat o výkon práce v rozporu s právními předpisy. Zákon zde stanoví sankci až do částky dvou milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).