Menu Zavřít

Stomiliardová akvizice. BASF kupuje od Bayeru část divize herbicidů a semen

13. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

Německý chemický a farmaceutický gigant Bayer se dohodl na prodeji části své divize Crop Science, která se zabývá produkcí herbicidů a semen, německé chemické skupině BASF za 5,9 miliardy eur (152,5 miliardy korun). Bayer prodává majetek, aby si zajistil povolení k převzetí americké firmy Monsanto od antimonopolních úřadů.

BASF je třetím největším světovým výrobcem chemických přípravků na ochranu rostlin. Doposud se nevěnoval přímo semenům, ale pouze výzkumu charakteristik rostlin, jako odolnosti vůči suchu. Dohoda Bayeru a Monsanta však vytváří příležitost pro konkurenty, aby získali majetek, který musí Bayer prodat, aby uspokojil požadavky antimonopolních úřadů, napsala agentura Reuters.

Bayer hodlá zisk z prodeje použít na financování plánované akvizice Monsanta. Firma doufá, že se podaří převzetí Monsanta dokončit na počátku příštího roku. Prodej majetku firmě BASF je podmíněn dokončením převzetí firmy Monsanto.

BRAND24

Bayer se dohodl na převzetí americké biotechnologické společnosti Monsanto za 66 miliard dolarů (1,4 bilionu korun) loni v září. Monsanto je světovou jedničku na trhu osiv. Spojením vznikne největší dodavatel produktů pro zemědělskou výrobu na světě, který bude ovládat přes čtvrtinu světového trhu osiv a pesticidů. Jedná se zároveň o největší zahraniční akvizici, jakou kdy uskutečnila jakákoli německá firma.

Přečtěte si také o potenciálních nepřátelích průmyslových gigantů:

Ekonacisté a tábory á la Hitlerjugend. Němečtí extremisté navazují na „tradice“


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).