Menu Zavřít

Štiky českého byznysu na Vysočině

19. 9. 2005
Autor: Euro.cz

ŽEBŘÍČEK FIREM Společnost Lis plast ze Žďáru nad Sázavou se stala vítězem žebříčku Štiky českého byznysu v kraji Vysočina. Pořadí nejdynamičtějších firem vyhlašuje týdeník Profit ve spolupráci se společností Coface Intercredit Czechia.

ŽEBŘÍČEK FIREM Společnost Lis plast ze Žďáru nad Sázavou se stala vítězem žebříčku Štiky českého byznysu v kraji Vysočina. Pořadí nejdynamičtějších firem vyhlašuje týdeník Profit ve spolupráci se společností Coface Intercredit Czechia.

Nejdynamičtější firmou kraje Vysočina je společnost Lis plast ze Žďáru nad Sázavou, která se zabývá výrobou nábytku z plastových dílů. K prvenství přispěla především výborná rentabilita jejího vlastního i celkového kapitálu po celé hodnocené období, stejně jako také optimální zadluženost. „V celorepublikovém srovnání by Lis plast obsadil výborné desáté místo,“ říká Petr Slapnička, analytik společnosti Coface Intercredit Czechia, která žebříček ve spolupráci s týdeníkem Profit připravuje.

Druhá příčka náleží s malým odstupem jihlavské firmě Ing. Petr Prokop-Jipocar, jež podniká v oblasti mezinárodní kamionové dopravy. Na stříbrnou pozici ji vynesla zejména dobrá rentabilita a výborná likvidita. V celorepublikovém porovnání firmě patří 17. místo.

Třetí příčku obsadila společnost Huperz CZ z Kamenice nad Lipou, která vyrábí svařované a lisované díly pro automobilový průmysl. Bronzovou pozici si vydobyla díky vysokému bodovému zisku za rentabilitu vlastního kapitálu a značnému nárůstu obratu v roce 2002.

Celkově ovšem první stovka nejdynamičtějších podniků na Vysočině svými hlavními ekonomickými ukazateli poněkud zaostává za průměry České republiky. Například průměrný zisk dosahuje na Vysočině 24,4 milionu korun, což je zhruba jen polovina průměru za všechny kraje republiky. Nižší je také průměrný obrat. Naproti tomu firmy na Vysočině zaměstnávají více lidí - v průměru 207. To je více než dvojnásobek v porovnání se sousedním Jihomoravským krajem.

V první stovce štik Vysočiny je ze všech krajů republiky nejvyšší zastoupení podniků z oblasti zpracovatelského průmyslu (více než 46 procent). Naopak po Královéhradeckém kraji druhý nejnižší v Česku je podíl podniků zabývajících se obchodem.

Do žebříčku Štiky českého byznysu jsou zařazeny firmy se sídlem v daném kraji, které měly v hodnoceném tříletém období (nyní tedy v letech 2001 až 2003) obrat vyšší než jeden milion eur a zároveň splnily kvalifikační kritéria - alespoň jeden kladný výsledek hospodaření během hodnoceného období a schopnost dostát svým závazkům. Pro vlastní umístění v žebříčku je rozhodující hodnota Indexu 1000 CIC, který je počítán na základě pěti ekonomických kritérií: nárůstu obratu, ROE (poměru hospodářského výsledku po zdanění k vlastnímu kapitálu), ROA (poměru hospodářského výsledku po zdanění k celkovým aktivům), běžné likvidity a míry zadluženosti. Každé z těchto pěti základních kritérií je obodováno v rozmezí od nuly do 200. Z těchto dílčích hodnot je pak spočten celkový Index 1000 CIC. Firmy tak mohou získat maximálně 1000 bodů.

BRAND24

Žebříček Štiky českého byznysu je sestavován na základě existující databáze Coface Intercredit Czechia. Hodnocení se ale může zúčastnit kterákoliv domácí firma, která organizátorům poskytne své ekonomické výsledky.

CHARAKTERISTIKA FIREM Z TOP 100 ŽEBŘÍČKU

 VysočinaČeská republika
 Počet zaměstnanců206,7197,4
 Obrat (2003, v mil. Kč)447,1609,5
 Zisk (2003, v mil. Kč)24,447,5
 Index 1000 CIC485,1508,1
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).