Menu Zavřít

Šternberk sází na turistické rozhledny

5. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Ve Šternberku na Olomoucku a blízkém okolí by v příštích letech měly vyrůst čtyři rozhledny. Pohled do okolí chce lidem umožnit šternberská radnice, která si tak slibuje zejména rozvoj turistického ruchu. Celkové náklady se odhadují na osm milionů korun. „Město počítá s investicí asi 1,2 milionu korun, na zbytek nákladů bude shánět dotaci,“ řekl starosta města Jaromír Sedlák.

„Na nápad rozhleden nás navedlo prostředí v okolí Šternberku, který leží v podhůří Jeseníků a je odtud pohled na

úrodnou Hanou. Nejprve jsme uvažovali o jedné rozhledně, ale na základě místních specifik nyní považujeme za lepší síť rozhleden,“ uvedl.

BRAND24

Dvě turistické terasy, tedy jakési altány, by měly stát v Chabičově a v lokalitě zvané Zelená budka. Asi 20 metrů vysoká dřevěná rozhledna by měla vyrůst na Vinném vrchu. Síť rozhleden by měla doplnit kamenná rozhledna, pro niž zatím město zvažuje dvě lokality. „V lokalitě Na Kiosku je sice již potřebné zázemí jako hotel, parkoviště či restaurace, ale pohled odsud není ideální. Druhou variantou je rozhledna v Lipině, kudy vede cyklistická trasa,“ doplnil starosta.

Město hodlá rozhledny, pokud na ně získá potřebné peníze, vybudovat během dvou let. Již v únoru příštího roku by měla být hotova potřebná studie. Rozhledny by měly nést jména po slavných obyvatelích města; jedním z adeptů je malíř Libor Vojkůvka.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).