Menu Zavřít

Šternberk sází na sníh a láká běžkaře

12. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Radnice ve Šternberku na Olomoucku hodlá vyjít vstříc stoupencům běžeckého lyžování a zřejmě příští rok pro ně vybuduje osmikilometrovou trasu v úseku Dalov - Lipina. Náklady odhaduje na 500 000 korun, největší výdaj představuje koupě sněžného skútru, říká starosta Jaromír Sedlák.

Běžkaři již trať využívají, není však udržována. „My bychom trasu upravovali, vybudovali bychom i informační systém. Nákup skútru přijde zhruba na 300 tisíc korun, dalších 30 tisíc bude stát informační systém. Roční provoz skútru přijde zhruba na 20 tisíc korun,“ upřesnil Sedlák. V letošním roce radnice připraví projekt, peníze se bude snažit získat i z evropských zdrojů.

Trasa má ve Šternberku dlouhou tradici. Běžkaři to ale budou mít znazší v tom, že ji nebudou muset složitě prošlapávat, ale vznikne jakási běžecká magistrála. „Z ní bude možné odbočit například do Huzové či Dětřichova,“ uvedl radní Petr Zajíc

BRAND24

Běžkaři se v okolí Šternberku vydávají například až ke Svatému Kopečku, na Jívovou a podobně. Žádná trasa ale zatím není upravována. Radnice nevylučuje, že bude spolupracovat s obcemi mikroregionu Šternbersko a skútr časem upraví celou síť stezek.

Sněžný skútr a stopovač na úpravu běžeckých tras na Prostějovsku koupila loni například radnice v Prostějově za zhruba 350 tisíc korun. Je určen pro údržbu běžecké stopy od lesoparku Hloučela až směrem k Alojzovu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).