Menu Zavřít

Steen Jakobsen: Střední a východní Evropa dospívá

31. 8. 2015
Autor: Novák Tomáš/Euro

Pro rozsáhlé území od Slovinska po Ural zůstává i nadále určujícím historickým faktorem pád Berlínské zdi. Ten vyvolal silné emoce, nápady, nové ekonomické systémy a masivní změny v každodenním životě obyvatel. A po 26 letech je načase, aby tento region konečně vyrostl z puberty a zaujal své místo na světové scéně.

Kolik znáte 26letých lidí, kteří nikdy neudělali chybu, neriskovali nebo se neopili? Málo. Nově „demokratizované“ republiky to mají podobně. Chyby byly od věků součástí každého dospívání – lidí i regionů. V 26 letech je tak právě čas zaměřit se na kariéru, důchod a vzdělávání dětí. Jinak řečeno – je čas dospět.

Navštívil jsem téměř všechny země v tomto regionu a udělaly na mě skutečně dojem. Oblast se stala průmyslovou zónou. Mohou za to nízké náklady na lidskou práci a touha po změnách společně se snadným přístupem k penězům z evropských fondů, zatímco stará Evropa má problém vůbec nějaký úvěr získat.

Společným jmenovatelem regionu je ochota otevřít se cizímu kapitálu. Tu však současně doprovází váhavost při otevírání domácích trhů. A to se musí změnit. Přesto tento region nabízí Evropě jako celku velkou naději.

Současné sankce vůči Rusku mají negativní vliv na všechny země v regionu

Produktivní základna střední a východní Evropy a zdroje Ruska představují vhodnou kombinaci k technologiím, logistice a know-how staré Evropy. Mnohokrát už jsem říkal, že z ekonomického hlediska by Rusko a Evropa představovaly dokonalý pár.

Evropa má neustálý nedostatek energií a surovin, Rusko trpí nedostatkem kapitálu, investic a technologií. Oba regiony by měly provádět B2B směny. Místo toho je jejich vztah založen na politických rozhodnutích shora, která nepočítají ani se skutečnými lidmi, ani se skutečným byznysem.

Aby mohl region své výhody plně využít, musí se zaměřit na dvě věci. Zaprvé na vztah Ruska a Evropy. Mnoho zemí se aktivně snaží od Ruska odpoutat. Rusko má možná své vlastní problémy, přesto si stále drží dominantní postavení v mnoha účetních záznamech o exportu/importu.

Současné sankce vůči Rusku mají negativní vliv na všechny země v regionu kvůli uměle vytvořeným obchodním vzorcům, nedostatku exportního potenciálu nebo prosté přemíře byrokracie. Zadruhé je třeba se zaměřit na dlouhotrvající ideologie.

Několik výzev

Pokud se má celý region pohnout kupředu, musí dát sbohem ideologiím z roku 1989, které stále přežívají. Lidé musí pochopit, že otevření hranic, výměna informací a nápadů, B2B a volná konkurence činí domácí ekonomiku silnější a stabilnější.

Ve zbytku roku 2015 a v roce 2016 čeká tento region několik výzev. Nízké ceny energií a komodit otestují fiskální disciplínu, nedostatečný růst exportu bude se zveřejněním údajů za druhou polovinu roku 2015 citelný a akciové trhy se ocitnou pod tlakem.

Region má ale spoustu času a prostoru na zlepšení. Pokud se jedná o jeho schopnost zotavit se a řešit problémy, jsem velký optimista. Jen se musí konečně začít chovat přiměřeně svému věku.

Autor je hlavním ekonomem Saxo Bank


Čtěte také:

Analýza k 25. výročí: Doháníme Západ, ale tygrem nejsme

BRAND24

MMF: Střední Evropě pomáhá levnější ropa a oživení v eurozóně

Nechuť střední Evropy zemí přijímat uprchlíky je výzvou ideálům Západu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).