Menu Zavřít

Stavebním firmám se nejvíce daří v Česku

26. 10. 2009
Autor: profit

Českým stavebním firmám patří v žebříčku podle velikosti ve střední a východní Evropě v první trojce dvě pozice. Největší stavební firmou v regionu byla loni tuzemská Skanska CS.

Autor: Martin Siebert

BRAND24

Druhou příčku obsadil polský Polimex-Mostostal, hned za ním se umístil Metrostav. Podle nejnovější studie společnosti Deloitte se ještě do první desítky vešly Eurovia CS a Strabag. Zbylé příčky získaly polské firmy. Právě pouze stavebnictví v Česku a Polsku se podle Deloitte ve srovnání s ostatními zeměmi regionu koncentruje do větších podniků.

Rizikem dalšího vývoje je velká orientace většiny největších stavebních firem regionu na veřejné zakázky, zejména v dopravním stavitelství. „Pokud dojde v rámci reforem veřejných financí k útlumu veřejných investic do infrastruktury, tak dopady na výkonnost stavebnictví budou kritické,“ uvedl manažer Deloitte Filip Endal. Pořadím stavebních společností v letošním roce může také zamíchat hospodářská krize. Polsko je podle Endala méně zasažené než Česko, takže se tamní podniky mohou posunout výše.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).