Menu Zavřít

Stavebnictví se vrací k tradičním materiálům

15. 9. 2003
Autor: Euro.cz

NA MEZINÁRODNÍM VELETRHU SE OBJEVÍ ŘADA NOVINEK. TY BRZY OBOHATÍ ČESKÉ STAVEBNICTVÍ. ALE ANI TRADIČNÍ MATERIÁLY NEJSOU DÁVNOU MINULOSTÍ.

Touha zákazníků po originalitě vede stavební firmy k nabídce širšího sortimentu

NA MEZINÁRODNÍM VELETRHU SE OBJEVÍ ŘADA NOVINEK. TY BRZY OBOHATÍ ČESKÉ STAVEBNICTVÍ. ALE ANI TRADIČNÍ MATERIÁLY NEJSOU DÁVNOU MINULOSTÍ.

Pálená cihla a taška měly být v současnosti dávnou minulostí. Tak to předvídali mnozí lidé i z oboru stavebnictví několik let po druhé světové válce. V letech 1945 až 1975 nebyly například do závodů na výrobu střešní krytiny investovány žádné prostředky, stará ložiska byla postupně vytěžena. Došlo k poklesu využívání pálené střešní krytiny i cihel. České stavebnictví se v té době nelišilo od situace v jiných zemích, stejný trend nastoupil v Německu nebo Rakousku. Výstavba výrazně preferovala betonové panely. Technologie založená na panelech ovládla celé stavebnictví.

PÁLENÉ CIHLY A TAŠKY SE VRACEJÍ

Přesto ale vývoj dal za pravdu těm odborníkům, kteří upozorňovali, že čas klasických materiálů, především pálené hlíny opět přijde. „Pálený střep má mimořádné vlastnosti z hlediska akumulace, izolačních schopností, vytváří příznivé klima v budově. V těchto prostorách se dobře a zdravě bydlí,“ zdůvodňuje renesanci přírodních materiálů, zejména pálené hlíny, generální ředitel společnosti Tondach ČR Vojtěch Stokláska. Například na německém trhu pálená střešní krytina v loňském roce získala 43 procent, betonová střešní krytina 32 a ostatní krytina 25 procent. Nezaměnitelná specifika mají i ostatní klasické materiály jako je dřevo nebo kámen, které rovněž zažívají návrat. Vývoj se ani zde nezastavil, dřevostavby se nestaví z materiálů a způsobem, jaký můžeme spatřit ve skanzenu. Dřevostavby se vyrábějí průmyslově, na továrních linkách, montují se na připravené betonové základy. Konečným vzhledem po omítnutí se na první pohled neliší od zděných domků.

HODNĚ BAREV I ŠIRŠÍ SORTIMENT

Podobný vývoj zažívá i pálená taška. Musela se například přizpůsobit situaci, že došlo ke změně systému stavění a využívání půdních prostor. V současnosti se více než 90 procent půdního prostoru používá k bydlení. Tašky se dodávají na trh v různých barvách, což se dociluje přírodními procesy bez chemických přísad. Barevné pálené tašky udrží svou barevnost, déšť na jejich barevnost nemá negativní účinek jako u jiných nabídka sortimentu. Ještě asi před 12 lety byl na českém trhu jeden typ tašky a jeden druh hřebenáče. Současná nabídka výrobců tašek je rozsáhlá a obsahuje všechny potřebné prvky. „Trendem posledního období je směřování k originalitě. Zákazníci hledají originalitu nejen u spotřebního zboží, interiérů, ale osobnost člověka je daná itím, jak originální je jeho střecha,“ říká Jana Sládková z firmy In Line, která se na veletrhu FOR ARCH podílí na organizaci semináře o povrchových úpravách střešních krytin. Proto například trh s pálenými taškami zaznamenává v současnosti významný nárůst zájmu o tzv. engobované střešní krytiny, které jsou v nejrůznějších barevnostech. Upouští se od unifikovaných střech, pouze režných tašek bez povrchových úprav. Pálené tašky se prodávají nyní červené, hnědé, černé, dokonce i modré a zelené.

NOVÉ DRUHY CIHEL

Stejně jako hostu v restauraci nestačí sdělení, že k dispozici je víno bílé nebo červené, tak stavebník už nekupuje jen nějaké cihly či jakékoliv střešní tašky. Novinek už nyní sice není tolik jako po otevření železné opony, ale s vývojem stavebnictví se jich objevuje stále dost. Navíc k nám často přicházejí od špičkových evropských výrobců. Ani výrobci cihel nepřešlapují na místě. Letošní nabídku obohacují hned tři nové druhy. Například Porotherm CB jsou broušené cihly s přesným výškovým rozměrem a zaručenou rovnoběžností horní a dolní plochy. Přesnost výrobků umožňuje zdění s velmi tenkými ložnými spárami, čímž lze zrychlit výstavbu, vysychání stavby i uspořit náklady. Na FOR ARCHu by se měla také objevit nová varianta tepelněizolačního panelu, který slouží k zateplení nových i rekonstruovaných šikmých střech.

DVEŘE NA CELÝ ŽIVOT

Dveře jsou klíčem k jistotě. Další novinkou na veletrhu budou bezpečnostní protipožární dveře s rozvorovým systémem, které mají v daném typu nejmenší hmotnost. Rozměrovou stálost dveřního křídla a odolnost použitých povrchů v různých klimatických podmínkách ověřují certifikáty jakosti. Povrch je z obou stran potažen plechem o síle 1,25 mm a ocelová konstrukce svařena na 220 bodech. Panty zabraňují vysazení a vylučují možnost pozdějšího „sedání“ dveřního křídla.

BRAND24

KONEC TEMNÝCH KOUTŮ

K málo používaným produktům u nás dosud patří tubusový světlovod. Tento systém slouží k přivádění denního světla do vnitřních prostor budov na délku vedení až dvacet metrů. Novinka je založena na principu střešních světlíků a dutých světlovodů, s jejichž pomocí je možné přenášet denní světlo zachycené polokulovými průhlednými kryty střešních otvorů i do vzdálených místností v centrálních částech budovy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).