Menu Zavřít

Stavebníci se do krajů nehrnou

10. 3. 2008
Autor: Euro.cz

REGIONÁLNÍ PROJEKTY - Velké developerské společnosti nechávají trh s byty v regionech menším stavebním firmách. V nejbližších třech letech odborníci předpokládají, že zájem o byty v Praze bude kvůli silné kupní síle tamních obyvatel stále stoupat. Velké společnosti tak prý nebudou pokukovat po jiných městech.

Předpoklady, že zájem o nové byty po lednovém nárůstu daně z přidané hodnoty z pěti na devět procent minimálně stagnuje, se nenaplnily. Odborníci tvrdí, že čtyři procentní body navíc nejsou natolik významné, aby ovlivnily trh, a hypotéky jsou stále nízké.

„Jediné, co zastaví trh s byty, budou vyšší úrokové sazby. Lidé neposuzují celkovou cenu bytu. Kdyby to dělali, tak se z toho zblázní, protože zaplatí jednou tolik. Ale porovnávají, co mohou v danou chvíli zaplatit měsíčně na splátku. Když je hypotéka nízká, tak si koupím cokoli, protože to utáhnu,“ míní generální ředitel Skanska reality Petr Fanta. Společnost letos dokonce prodá víc bytů než v jakémkoli roce za posledních šest let. Stále totiž není uspokojena poptávka po moderním bydlení a dorostly také silné ročníky.

Evžen Korec, generální ředitel společnosti Ekospol, která staví ročně developersky tisícovku bytů, tvrdí, že z 80 procent jsou byty financovány hypotékami. „Při pořízení bytu není otázka, kolik našetřím, ale jaký mám plat, abych mohl splácet od sedmi do 12 tisíc korun měsíčně za menší byt,“ říká.

Ovšem zájem o byty a scho-pnost splácet půjčku se týká hlavně obyvatel Prahy. V ostatních menších městech je situace výrazně odlišná. „Tam je opravdu průměrný plat takový, jaký se udává, zatímco v Praze je údaj o průměrném platu velmi nepravdivý. Regiony dnes snesou ceny bytů do 30 tisíc korun za metr čtvereční, proti tomu stojí poměrně prudký nárůst stavebních prací. Takže tam, myslím si, ještě dlouho potrvá, než se trh rozhýbe jako v Praze,“ uvažuje Fanta.

Nejdřív Brno a Ostrava

Loni se v Česku postavilo 40 tisíc bytů, v předcházejících letech to v průměru bylo 30 tisíc. Většinou jde o byty postavené bez podpory státu, se státní pomocí jich vzniklo za uplynulých pět let pouze 23 tisíc.

Ekospol prodával soukromníkům v uplynulých letech projekty za miliardu, letos má připraveny byty za dvě miliardy korun. V dalších letech počítá s půlmiliardovým nárůstem. „Absolutně vzroste počet bytů, které lidem nabídneme. Stále totiž v počtu bytů v přepočtu na tisíc obyvatel zaostáváme za západní Evropou,“ tvrdí Korec. Ještě výrazně horší je porovnání průměrných měst z vyspělých zemí s českými. Po Praze následuje s velkou rezervou Brno, pak prý dlouho nic, až ke konci pelotonu jsou krajská města.

Firma sice připravila několik projektů pro krajská a větší okresní města, ale zatím zůstává v Praze, kde má ověřený trh. „Jestliže se ukáže, že třeba v Ostravě je taková kupní síla, která nám umožní prodat byty za půl miliardy tak, abychom na nich měli režii a zisk, na jaký jsme zvyklí v Praze, tak tam okamžitě půjdeme. Ale v současné době to tak zatím není,“ míní Korec z Ekospolu.

Zaostávající trh s byty v regionech potvrzuje i Fanta ze Skansky, i když tato firma už přesun mimo Prahu opatrně zkouší, ale s projety o padesáti bytech. „Netroufnu si v Ostravě ani Brně do projektů jako v Praze, kde máme akce o tisíci bytech. Opatrně to oťukáváme a uvidíme, zda příští dva roky budou stabilní, pak to zkusíme. Ale ještě to bude ze všech stran veliké porovnávání,“ upřesňuje Fanta. Vedle dvou největších moravských měst podle něj připadají v úvahu ještě Liberec a Hradec Králové. „Plzeň překvapivě moc ne, protože je blízko Prahy, která odsud lidi stáhne.“

Velké developerské firmy projeví zájem o byty v českých krajích, až i tam vzrostou platy. Stále je ještě mnoho lidí, odhady hovoří o třiceti procentech obyvatel, kteří byty potřebují, ale nemají na splácení hypotéky. Zatím je ale poptávka obyvatel s nadprůměrnými platy po bytech hlavně v Praze vyšší, než je počet dokončovaných bytů, a to žene jejich ceny nahoru.

Stavebnictví ovlivní energetika a ekologie

Limitujícím faktorem rozvoje tuzemského stavebnictví bude energetická situace Česka a životní prostředí. Na Fóru českého stavebnictví 2008 v Praze to minulý týden uvedl generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek. „Ubývá přírodních zdrojů energií a s tím vzrůstá nutnost jejich úspor. To bude mít zásadní vliv na způsob stavění. Na trhu se uplatní ten, kdo bude umět postavit stavbu s minimálními nároky na energie a dopady na životní prostředí,“ upozornil.

Stavbaři ani lidé, kteří si pořizují byty či domy, nemohou počítat s tím, že by ceny energií klesly, spíš naopak. Proto vzrůstá ve stavebnictví zájem o zateplování bytů. „V šedesátých letech hlavní snahou stavebníků bylo, aby dům nespadl. Dnes, kdybychom stavěli z tehdejších pálených cihel, tak bychom museli dělat dva metry široké zdi, abychom splnili požadavky na zateplení,“ porovnává šéf Cechu pro zateplování budov v Česku Milan Machatka s tím, že nároky ještě vzrostou. Například od začátku příštího roku budou muset mít všechny nové budovy průkaz energetické náročnosti.

V dalších letech se české stavebnictví bude muset podle Maška ještě vypořádat se vzrůstající konkurencí z východu, vstupem do eurozóny, klesající úrovní státní správy a trvalým nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Proto Svaz podnikatelů ve stavebnictví připravuje projekt pro agentury, které by do Česka dovezly řemeslníky s odbornou i jazykovou přípravou ze vzdálenějších východních zemí. Lidé ze Slovenska, Polska či Ukrajiny se totiž vrátili domů a podle průzkumu potřebují nutně stavební firmy minimálně dva tisíce řemeslníků. „Doufáme, že letos spustíme první pilotní projekt na získání nových pracovních sil,“ slibuje Mašek.

Investice do státních staveb se odkládá

Tuzemské firmy si hodně slibovaly od projektů PPP, umožňujících zapojení soukromého kapitálu do velkých státních staveb. V tuto chvíli se hovoří o devíti projektech, ovšem většina z nich výrazně vázne. Náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous vidí problém v tom, že stavební firmy nejdou akci samy vstříc. Podnikatelé naopak tvrdí, že vláda si s PPP neví rady.

BRAND24

„Stát přešlapuje na místě. Skanska staví formou PPP ve Velké Británii 15 let. Prvních šest až sedm let jsme se s vládou domlouvali, o co vlastně půjde. V Česku tento proces ještě neproběhl. Máme tendenci ho při vyhlašování přeskočit, ale to nejde. Jako Afrika neumí přeskočit do kapitalismu,“ usmívá se šéf Project Development Petr Fanta ze Skansky. V Anglii staví firma formou PPP obrovské nemocnice, stejně i školy a silnice. Na Slovensku se Skanska už účastní dvou velikých tendrů PPP.

Koncem minulého roku mělo být vyhlášeno výběrové řízení na výstavbu části dálnice z Prahy do Českých Budějovic formou PPP. Projekt byl odložen kvůli přání státu, aby byla smlouva vypracována pro celý úsek, nikoli jenom pro pilotní část od Tábora na jih, jak se původně předpokládalo. „Věřím, že situace kolem dálnice na České Budějovice se prolomí koncem tohoto roku, nejpozději příští. Jde o to si vyzkoušet první projekt,“ uvádí Fanta.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).