Menu Zavřít

Státu hrozí další arbitráž

2. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Diskriminovaní majitelé domů se nehodlají vzdátItalský majitel několika pražských nemovitostí Girolamo Giormani podal žalobu na stát o náhradu škody, která mu vzniká regulací nájmů. Pokud u tuzemských soudů definitivně neuspěje, hodlá svá práva uplatňovat před mezinárodními institucemi.

Diskriminovaní majitelé domů se nehodlají vzdát

Italský majitel několika pražských nemovitostí Girolamo Giormani podal žalobu na stát o náhradu škody, která mu vzniká regulací nájmů. Pokud u tuzemských soudů definitivně neuspěje, hodlá svá práva uplatňovat před mezinárodními institucemi.

Regulace nájemného je podle Ústavního soudu protiprávní. Přesto se stát snaží nadále majitele domů diskriminovat. Majitel realit, Ital Girolamo Giormani, předseda představenstva a. s. Interdomus, podniká v České republice od roku 1991. Investoval více než dva miliony dolarů do nákupu nemovitostí v Praze. Podle jeho názoru kvůli chování státních orgánů přišel do konce minulého roku o 61 985 161 korun. Domoci se svého práva je připraven u Evropskému soudu ve Štrasburku a zároveň chce žalovat Českou republiku u mezinárodní arbitráže za to, že neochránila jeho investice a poškozuje ho protiústavními zákony, vyhláškami a cenovými výměry. Aby se mohl obrátit na mezinárodní arbitráž, chce nejdříve využít všechny tuzemské prostředky. Proto podal u Obvodního soudu pro Prahu 1 žalobu na stát o náhradu škody. Po odmítnutí se nechce vzdát a hodlá se odvolat. O svém úspěchu v případném soudním sporu před mezinárodní arbitráží je přesvědčen. Obrátil se rovněž na Evropskou komisi.

BRAND24

Trestní oznámení na ombudsmana

„Neomluvitelné zdržování a přehlížení práva je v této zemi neúnosné,“ říká italský podnikatel, který koncem minulého roku podal dokonce trestní oznámení na ombudsmana Otakara Motejla. Totéž učinil další podnikatel Paul Nissl, jenž vlastní americký pas a má předky židovského původu. Motejla obvinili z pomluvy, hanobení národa, rasy a přesvědčení a podněcování k národnostní a rasové nenávisti. Ombudsman totiž na jedné tiskové konferenci měl kritické výhrady právě na adresu zahraničních majitelů realit. „Nikoliv náhodou jsou to majitelé domů, kteří nemají česká jména,“ řekl tehdy Motejl. Kuriózní je pokračování této kauzy. Státní zástupkyně reagovala až po čtyřech měsících a v obyčejném dopise (ne doporučeném) Girolamovi Giormanimu suše oznámila, že „nepovažuje podání pana ing. Nissla za trestní oznámení, a proto je bez dalšího opatření založila“. To poslala Giormanimu a vlastně nereagovala na jeho vlastní trestní oznámení. Po telefonickém dotazu italského podnikatele vůbec nepřipustila, že by mohlo třeba dojít k omylu. „To je prostě skandální,“ říká k tomu Giormani. Boje za úplnou deregulaci se rozhodně nehodlá vzdát. „V případě poškozených majitelů nájemních domů se jedná za 10-12 let o stovky miliard. Snažím se přesvědčit i ostatní majitele domů, aby se i oni soudili“, dodává Giormani. „Třináct let jsem nucen dotovat nájemníky, přitom je povinností státu starat se o sociálně slabé občany,“ pokračuje Giormani. V e skutečnosti ale regulovaného nájemného nevyužívají jen sociálně slabí. „V bytech s regulovaným nájemným bydlí například poslanec Stanislav Křeček nebo bývalá poslankyně Vlasta Štěpová, která dnes reprezentuje Českou republiku v Evropském parlamentu,“ poznamenal Giormani.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).