Menu Zavřít

Státní přijímačky jsou injekcí pro byznys s doučováním

14. 11. 2016
Autor: Martin Pinkas, Euro

Nový systém jednotných přijímacích zkoušek na střední školy ve školním roce 2016/2017 výrazně posílil byznys s přípravnými kurzy. Zájem uchazečů letos na podzim meziročně stoupá o desítky procent. Hraje se o nemalý „balík“ peněz, kurzy stojí řádově tisíce korun a ke zkouškám půjde více než 100 tisíc žáků. Ministerstvo školství počet těchto firem ani kvalitu výuky nesleduje, ale upozorňuje, že tyto služby je třeba pečlivě vybírat.

Ve školním roce 2016/2017 nově všichni žáci ucházející se o studium na střední škole zakončené maturitní zkouškou budou skládat jednotné státní příjímací zkoušky z češtiny a matematiky.

Řetězec firem, ale i soukromých učitelů, už zaznamenal zvýšený zájem o své přípravné služby. „Zájem zákazníků o prezenční kurzy přípravy na přijímací zkoušky každoročně stoupá o desítky procent. Je tomu tak i v letošním roce, kdy se trend urychlil,“ řekla webu Euro.cz Jana Kovaříková ze společnosti Scio, která je tuzemským lídrem trhu.

„Počet klientů konkrétních projektů zatím nezveřejňujeme a spekulovat o konečném počtu se neodvažujeme,“ uvedla dále Kovaříková.

Obavy z přijímaček Scio potvrzuje: „Letos jsme zaznamenali nárůst zájmu o kurzy pro žáky 9. ročníků. Standardně je však vyšší od žáků v 5. ročnících.“ Cena standardních kurzů je 2950 korun (osm lekcí po dvou hodinách), cena kurzů intenzivních (jednodenní osmihodinové) 1950 korun. Ve druhém pololetí vždy „letí“ kurzy intenzivní, kdy se žáci snaží dohonit vše na poslední chvíli.

Nejčastěji zákazníci Scia objednávají balíček kurzů v kombinaci český jazyk a matematika pro 5. ročník, tedy pro „přípravku“ pro víceletá gymnázia. Na balíčcích se dá ušetřit několik set korun.

Další vzdělávací společnost Tutor nabízí přípravný kurz pro přijímačky z češtiny a matematiky s 80 lekcemi za 6999 korun, cena je jednotná pro žáky 5. i 9. ročníků základních škol.

Co je třeba vědět o přijímacích zkouškách na střední školy v roce 2017
Všichni žáci usilující o studium maturitních oborů (s výjimkou uměleckých oborů – talentové zkoušky) budou psát jednotné testy z českého jazyka a matematiky. Otázky budou odpovídat rozsahu běžného učiva základní školy.
Střední školy si kromě státních mohou organizovat zkoušky podle svých vlastních kritérií. Výsledek státních zkoušek, které vyhodnotí Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), však bude mít minimálně šedesátiprocentní podíl na celkovém hodnocení.
V prvním kole je možné podat přihlášku maximálně na dvě školy.

U firmy Amos Brno pořídíte přípravný kurz na pololetí, který se skládá z jedné vyučovací hodiny matematicky a češtiny týdně, za 3200 korun, kapacity na 1. pololetí již mají převážně zaplněny.

U společnosti Zkoušky nanečisto, která působí v Praze, se počet zájemců o dlouhodobé kurzy zvýšil proti loňsku o několik desítek procent.

Na internetu je i široká škála nabídky soukromých doučovacích služeb, které většinou poskytují profesionální učitelé ve svém volném čase. Ceny se drží v rozmezí 200 až 400 korun za hodinu.

Stačí na to škola, míní úřad

Jak se na tyto aktivity dívá ministerstvo školství? „Nejde o registrovanou činnost, a proto ani jejich úroveň nesledujeme. Jde o nabídku fyzických i právnických osob, kterou mohou uchazeči využít. Podle našich informací je zajišťují vedle škol a firem i jednotlivci,“ opovědělo webu Euro.cz oddělení komunikace MŠMT.

Přesný počet žáků, který bude na jaře skládat jednotné státní přijímací zkoušky z češtiny a matematiky na střední školy, ministerstvo zatím odhaduje z počtu uchazečů v prvním kole přijímacího řízení v uplynulém školním roce. Tehdy podalo přihlášku více než 138 tisíc uchazečů, včetně uměleckých oborů. Počet tak bude zřejmě nižší.

Ministerstvo školství k problematice kurzů a doučování současně přidalo vlastní komentář, který dodatečným „přípravkám“ nefandí: „Kvalitní přípravu by měla uchazečům poskytnout hlavně základní škola, vymezení požadavků na vědomosti a dovednosti v rámci jednotné přijímací zkoušky nepřesahuje totiž rozsah Rámcových vzdělávacích programů pro základní vzdělávání a v testech se tedy objeví pouze učivo ze základních škol.“

Pokud se ale žáci či rodiče přesto rozhodnou využít placených služeb, které zajišťují přípravu k jednotným zkouškám, měli by si podle ministerstva nejprve ověřit, jaký způsob přípravy se nabízí: „Zda kurz připravuje na formální podobu testů a úloh, které využívá Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání a je obsahově vymezena Rámcovými vzdělávacími programy.“

Jaký byl zájem o studium na středních školách pro rok 2015/2016  Jaký byl zájem o studium na středních školách pro rok 2015/2016 Pramen: MŠMT Poznámka: jednotná zkouška tehdy nebyla povinná, údaj zahrnuje uchazeče o střední vzdělávání v uměleckých oborech


Přečte si ještě:

Šéfovat Cermatu chce pět lidí

BRAND24

Karierní řád učitelů bude mít tři stupně. Ti nejlepší si polepší o pět tisíc

Pražské školství dostane finanční injekci


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).