Menu Zavřít

Státe, pomoz!

12. 8. 2009
Autor: Euro.cz

Když se sníží DPH, bude se stavět více, ...

celý podtitul:
Když se sníží DPH, bude se stavět více, předpokládá partner společnosti REKG Milorad Miškovič

Developerské a stavební firmy ve společném prohlášení vyzvaly stát a banky, aby začaly jednat o opatřeních na zmírnění krize v realitním sektoru. Stavitelé navrhují vytvořit dočasný garanční fond pro účast na poskytování záruk bankám. Chtějí také výraznější podporu takzvaného sociálního bydlení, přechodné snížení daně z přidané hodnoty a podporu trhu nájemního bydlení. „Odhaduji, že již během září začne konsorcium vystupovat jako asociace developerských a investičních firem,“ říká v rozhovoru pro týdeník EURO Milorad Miškovič, partner developerské společnosti Real Estate Karlín Group (REKG).

EURO: První jednání mezi zástupci realitního trhu a vládou proběhly již v květnu. Jak daleko jsou nyní? MIŠKOVIČ: Stále probíhají jednání se státem a s komerčními bankami. Protože se ale za pár týdnů změní vláda, dostali jsme se do situace, kdy nikdo není schopen udělat jakékoli rozhodnutí. Hledat řešení budeme s novou vládou, a to takové, které by bylo nejlepší nejen pro developerské a stavební firmy, ale především pro trh. Stavebnictví je totiž jedním z tahounů české ekonomiky.

EURO: Jaká pomoc by byla pro hráče z realitního trhu optimální? MIŠKOVIČ: Těžko říci. Domnívám se, že nejrychlejším řešením by mohlo být založení nějakých garančních fondů nebo dočasné snížení DPH na byty. Pokud se třeba na dobu tří let sníží DPH ze současných devíti a devatenácti procent na čtyři procenta, pomůže to nejen stavebnictví, ale také české ekonomice. Když bude pokračovat trend zpomalení realitního trhu a sazby daně zůstanou nezměněné, stát inkasuje paradoxně méně peněz než v případě, že se sazby sníží. Předpokládáme, že když se sníží DPH, bude se stavět více.

EURO: Tuto nabídku ale musí někdo absorbovat. Najde se dostatek zájemců o nové byty a kanceláře? MIŠKOVIČ: Musím konstatovat, že co se týká REKG, je poptávka po bytech ve středním a vyšším segmentu stále silná. U administrativních objektů nepociťujeme žádný pokles poptávky po kancelářích. Je pravda, že nejnižší segment bytové výstavby byl krizí zasažen. Lidé, kteří byty v nejnižší cenové kategorii nakupují, se bojí o práci a také toho, aby se jim nezvýšily splátky hypotéky. Dle mého názoru budou jejich obavy ještě nějaký čas trvat. Na rozdíl od jiných developerů, kteří se nepouštějí do nové práce, začínáme dva projekty, a to administrativní budovu Corso IIb a Keystone. Počítáme s tím, že až budovy v průběhu roku 2011 dokončíme, bude na trhu jen omezená nabídka administrativních prostor. Ten, kdo dodá nový kancelářský objekt, bude mít výhodu. To se týká i bytů, protože málokdo dnes něco začíná.

EURO: Banky, pokud developerům v současné době poskytnou úvěr, požadují u nových projektů podepsání nájemních smluv na určité procento ploch. Máte je již zajištěny? MIŠKOVIČ: V případě projektu Keystone máme zajištěn téměř devadesátiprocentní nájem a u Corsa IIb již dnes víme, komu budovu po dokončení prodáme. Rozhodně nebudeme stavět spekulativně.

EURO: Vraťme se ještě ke státní pomoci, kterou požadují realitní hráči. Neobáváte se toho, že rozjedete vlnu prosebníků o státní podporu? MIŠKOVIČ: Může se to stát. Je ale nutné se zeptat analytiků nebo České národní banky, které sektory jsou pro českou ekonomiku nejdůležitější. Určitě mezi nimi figuruje automobilový průmysl, ale také development. I jiní mohou žádat o pomoc, ale je to otázka priority. Riskne vláda, že během roku přibude sto tisíc nezaměstnaných z realitního trhu?

EURO: Developerské i stavební firmy zažívaly v posledních letech boom. Nedostali jste se nyní do situace, kdy boom skončil, ale firmy nechtějí přijít o své zisky, a obrací se proto na stát? MIŠKOVIČ: Je pravda, že na rezidenčním trhu byl boom. Jak dlouho ale trval? Bytový trh v Praze existuje od roku 2001. Předtím málokdo stavěl rezidenční projekty a hlavně nebyly hypotéky. Tedy přesně řečeno byly, ale hodně drahé. Úvěry na bydlení začaly fungovat jako v jiných zemích až po roce 2001. Zažili jsme růst, jenž trval osm let. V této době se uspokojoval hlad po kvalitním bydlení nebo investicích do bydlení. Pravděpodobně za rok dva, až se trh zotaví, zase budeme zažívat boom. To je normální cyklus. Je možné, že z něho někdo vypadne a krizi nepřežije. Musím ale říci, že v Česku prozatím nikdo nezbankrotoval, nic nebylo u větších developerů zcela zastaveno, žádný developer neprodal část svého impéria za dumpingovou cenu. Realitní trh v Česku, přes veškeré problémy, se drží docela dobře. Vážnější závěry budeme moci dělat tak v prosinci. Zatím ale není situace tak špatná, jak se na první pohled zdá.

EURO: Hodně developerů potvrzuje, že zájem o byty je stále, ale lidé odkládají koupi, protože očekávají snížení cen bytů. MIŠKOVIČ: Navazuje to na paranoii a paniku, jež vyplývají z toho, co každý den čtou lidé v novinách. Nejsem překvapen. Poptávka existuje, lidé někde musejí bydlet. Skupina potenciálních kupců, jež třeba ještě měsíc počká, si nakonec nové bydlení pořídí. V první polovině letošního roku se ale skutečně nic nedělo, protože každý vyčkával.

EURO: Developeři, aby podpořili prodej bytů, přicházejí s marketingovými akcemi. K novému bytu nabízejí zdarma auto či poskytují výrazné slevy. Chystáte také něco podobného? MIŠKOVIČ: Není to cesta, kterou chceme jít. Nabízíme kvalitnější bydlení. Navíc v lokalitách, kde působíme – v Karlíně, Holešovicích, Modřanech – si něco takového nemůžeme dovolit. Taková akce ovlivní pozdější ceny nových bytů, až se trh vzpamatuje. Musíme být opatrní. Poptávka po bydlení je a nabídka se stále zmenšuje. Ti, co – dle mého názoru – vyvolali krizi na realitním trhu větší, než by odpovídala reálných faktorům, jsou banky. Přestože existuje zájem o nové byty, banky se přes noc uzavřely. Chovají se trochu alibisticky.

EURO: REKG kromě administrativních a rezidenčních projektů zvažovala také bydlení pro seniory. Jak daleko je tento projekt? MIŠKOVIČ: Stále o něm vážně uvažujeme. Tento segment bydlení je v Česku zcela nový. Má jistě budoucnost, ale několik podobných, již dokončených projektů v jiných lokalitách na tom není zrovna dobře. Je otázka, kdy to spustíme. Bydlení pro seniory v Karlíně potřebujeme, budeme ho potřebovat, protože bude jedním z důležitých prvků, abychom mohli v lokalitě, která navazuje na staré město, nabízet veškeré služby, a to nejen pro mladé a pro bohaté. Bydlení pro seniory není levnou službou. To, co chceme nabídnout, bude samozřejmě odpovídat kvalitě sousedních objektů. Mělo by to zapadnout do toho, co v Karlíně již budujeme.

BRAND24

EURO: Společnost REKG měla zájem o pozemky na Rohanském ostrově. Soutěž vyhrála firma Sekyra Group. REKG jednala o možné spolupráci. Je to ještě aktuální? MIŠKOVIČ: Jednali jsme o možné spolupráci. Rohanský ostrov je pro nás zajímavý i důležitý. I kdybychom do projektu nevstoupili jako developer nebo spolumajitel, ale jako někdo, kdo v Karlíně působí od roku 1993, tedy od doby, kdy tu nikdo nechtěl nic dělat, zasloužili bychom si participovat na Rohanském ostrově alespoň z hlediska urbanistického.

EURO: A jednáte stále se společností Sekyra Group? MIŠKOVIČ: Jsme stále v kontaktu. Nejsou ale jednoduché časy, vedení firmy Sekyra Group hledá partnera. Po nějaké konsolidaci firmy budeme v jednáních pokračovat. Máme zájem o spolupráci, ale prozatím není nic uzavřeno.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).