Menu Zavřít

Stát zvyšuje platy, i když se ekonomice příliš nedaří

1. 9. 2003
Autor: Euro.cz

KDYBY PODNIKATELÉ ZVYŠOVALI ZAMĚSTNANCŮM MZDY STEJNĚ RYCHLE JAKO STÁT, MĚLI BYCHOM UŽ PŘES JEDENÁCT PROCENT NEZAMĚSTNANÝCH.

BRAND24

KDYBY PODNIKATELÉ ZVYŠOVALI ZAMĚSTNANCŮM MZDY STEJNĚ RYCHLE JAKO STÁT, MĚLI BYCHOM UŽ PŘES JEDENÁCT PROCENT NEZAMĚSTNANÝCH.

Průměrná mzda dosáhla ve 2. čtvrtletí 17 084 Kč, což představuje meziroční růst o 6,8 %. Vezmeme-li v úvahu, že v daném období vzrostly ceny meziročně jen o 0,1 %, vidíme, že reálné mzdy vzrostly o 6,7 %. Výše mezd v nepodnikatelském sektoru předčila mzdy v podnikatelském sektoru o 560 Kč. Meziročně rostly mzdy v nepodnikatelském sektoru o 9,0 %, zatímco v podnikatelském jen o 6,1 %. Stát totiž na rozdíl od podniků přidává, i když se ekonomice příliš nedaří. Ačkoli se tempo růstu mezd zpomaluje, zůstává vzhledem k produktivitě práce stále vysoké. Vysoké tempo růstu mezd je na první pohled velmi příznivá zpráva pro zaměstnance, kteří si mohou za svou práci koupit více než v minulosti. Na druhý pohled to je ale i předzvěst vysoké nezaměstnanosti. Vysoké tempo růstu mezd totiž tlačí podniky ke zvyšování produktivity a racionalizaci výroby. To se následně projeví v propouštění. Míra nezaměstnanosti proto podle nás poroste a počátkem roku 2004 dosáhne své nejvyšší úrovně v moderní historii. Již nyní přitom máme více než půl milionu nezaměstnaných. Naštěstí tempo růstu mezd bylo v podnikatelské sféře o třetinu pomalejší než v nepodnikatelské sféře. Kdyby rostly mzdy v podnikatelské sféře stejným tempem jako v nepodnikatelské sféře, vzrostla by nezaměstnanost až nad 11 %. Vysoké tempo růstu mezd je špatnou zprávou i pro přímé zahraniční investice. Investoři k nám totiž přesouvají výrobu ze západní Evropy v očekávání levné pracovní síly. Pokud cena práce u nás dále rychle poroste, nebudou váhat a přesunou výrobu dále na východ. Velkým štěstím pro zahraniční investice je skutečnost, že v průmyslu zatím roste produktivita práce rychleji než náklady práce. To ale nemusí dlouho trvat díky možné „mzdové nákaze“ ze státního sektoru.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).