Menu Zavřít

Stát zaručí úvěry začínajících inovačních podnikatelů

12. 5. 2011
Autor: profit

Program INOSTART připravený Ministerstvem průmyslu a obchodu pomůže získat úvěry zatím pilotně v Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Stát zaručí úvěry začínajících inovačních podnikatelů

Foto: Profimedia.cz

Začínají podnikatelé s dobrými nápady by už od konce letošního roku mohli mít jednodušší přístup k úvěrům, které potřebují na rozjezd nebo rozšíření svého inovačního podnikání. Díky novému programu INOSTART Ministerstva průmyslu a obchodu se jim totiž stát zaručí až za 60 procent jejich úvěru. Na svém středečním jednání o spuštění programu rozhodla vláda.

Chceme začínajícím podnikatelům zjednodušit přístup k úvěrům. Banky jim totiž až příliš často nechtějí půjčovat, protože jsou pro ně jejich podnikatelské plány příliš odvážné. Celkem je v programu připravených na dvě stě milionů korun; každý jeden zaručený úvěr může mít hodnotu od půl milion korun do 15 milionů,“ vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

BRAND24

Nedílnou součástí programu INOSTART bude i poradenství, protože právě dobré rady do začátku jsou často tím, co noví podnikatelé potřebují možná ještě víc než samotné finance,“ dodává Petr Očko, ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje Ministerstva průmyslu a obchodu. „Program budeme zatím testovat v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, pokud se osvědčí, může se rozšířit do celé České republiky,“ říká Petr Očko.

Zaručené úvěry bude podnikatelům poskytovat banka, kterou Ministerstvo průmyslu a obchodu vybere na základě výběrového řízení. Záruku za samotné úvěry pak vybrané bance poskytne Českomoravská rozvojová a záruční banka. Prostředky potřebné na financování záruk zabezpečí švýcarská konfederace v rámci Programu švýcarsko-české spolupráce.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).