Menu Zavřít

Stát zarazil připojování solárních elektráren do sítě

10. 3. 2010
Autor: profit

Stát zastavil připojování nových solárních a větrných elektráren do elektrizační soustavy. Distribuční společnosti nebudou udělovat kladná stanoviska do dokončení nezbytných legislativních úprav.

Autor: Jakub Stadler

Studie analytické společnosti EGÚ potvrdila existenci limitů určujících hranici bezpečného a spolehlivého provozu elektrizační soustavy, uvedl generální ředitel provozovatele přenosové sítě ČEPS Petr Zeman. Podle Českého sdružení regulovaných elektroenergetických společností ČSRES činil k letošnímu 31. lednu výkon již schválených připojení fotovoltaických a větrných elektráren 8063 megawattů. Další žádosti o celkovém výkonu 2352 MW již mají uzavřenou smlouvou o připojení. Distribuční společnosti předpokládají, že do konce roku 2010 bude nainstalováno 1985 MW.

BRAND24

„Tato čísla dokládají prudký růst zájmu o budování fotovoltaických zdrojů, který vznikl na přelomu let 2009 a 2010, a to především díky výraznému poklesu investičních nákladů,“ míní Zeman. Podle studie EGÚ činí limitující hodnota pro dodávku z neregulovatelných obnovitelných zdrojů 1650 MW pro roky 2010 až 2012, pro roky 2013 až 2015 je tato hodnota 2000 MW.

Rozmach solární energetiky v Česku podporuje vysoká výkupní cena elektřiny z těchto zdrojů, která je navíc garantovaná po dobu 20 let. Pro podnikatele se stala výstavba fotovoltaických elektráren vyhledávanou investicí. Prudký nárůst výrobních kapacit obnovitelných zdrojů energie ale vyvolal obavy energetiků, zda rozvodná síť je schopna takové množství elektřiny pojmout.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).