Menu Zavřít

Stát v letošním posledním kvartále vydá dluhopisy pro domácnosti

26. 8. 2011
Autor: profit

Po několika letech slibování a dohadů chce ministerstvo financí už v příštích měsících vydat historicky první emisi státních dluhopisů, které budou určené domácnostem. Informuje o tom v pátečním vydání deník Právo.

Foto: Profimedia.cz

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) přitom ujišťuje, že investice do státních dluhopisů bude kvůli úročení pro lidi atraktivnější. Doba splatnosti má být rok a pět až šest let. „Pevně doufám, že se nám podaří v posledním kvartále letošního roku udělat pilotní projekt v řádu deseti miliard korun,“ řekl Právu Kalousek. Nechce dopředu mluvit o tom, jak budou dluhopisy úročeny, nicméně naznačil, že by to mělo být výhodnější než některé bankovní termínované či spořicí účty. Výnosy z úroků u dluhopisů stejně jako u vkladů podléhají 15procentní dani. Na minulé aukci stát prodával šestileté dluhopisy zahraničním investorům s výnosem kolem tří procent ročně.

BRAND24

Dluhopisy pro občany už stát slibuje dva roky, je otázka, jestli si to znovu nerozmyslí. Hodnotit výhodnost půjde, až budou známy přesné podmínky emise. Roční dluhopisy ale zjevně neoslní a výnosy spořicích účtů - tedy těch lépe úročených - nepřekonají. Na trhu si stát půjčuje na rok za 1,3 % p.a., nabízet občanům více by bylo pro státní pokladnu nehospodárné a ministr by za to sklidil oprávněnou kritiku,“ chladí nadšení Aleš Tůma, analytik společnosti Partners.

Lidé si už podobný produkt vyzkoušeli, a to nákupem tzv. povodňových dluhopisů po ničivých záplavách v roce 1997. Tehdy se po nich jen zaprášilo. “Dlouhodobé dluhopisy budou mít konkurenční výhodu oproti konzervativním fondům díky absenci každoročních poplatků. Otázka ale je, jestli je sazba kolem 2,5 % p.a. zafixovaná na 5-6 let dostatečnou odměnou za úrokové riziko.  Politici, kteří prohlašují státní dluhopisy za nejlepší způsob spoření, mají pravdu z krátkodobého hlediska. ČR je bezpečný dlužník, což si ostatně myslí i agentura S&P, která nám minulý týden zvýšila rating. Z dlouhodobého pohledu je to ale naprosto perverzní logika. Úspory by měly financovat ekonomický růst, tedy investice do rozvoje firem, ne černé díry ve veřejných financích,“ komentuje zprávu Aleš Tůma, analytik společnosti Partners.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).