Menu Zavřít

Stát na vyšší dani z cigaret nemusí vůbec vydělat

7. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Ministerstvo financí chystá zřejmě tažení proti tržištím Ministerstvo financí se ani po neúspěchu povodňového balíčku nevzdává některých opatření, která mají posílit státní rozpočet. Vláda hodlá parlamentu předložit návrh zákona, kterým by se zvýšila spotřební daň z cigaret.

Ministerstvo financí chystá zřejmě tažení proti tržištím

Ministerstvo financí se ani po neúspěchu povodňového balíčku nevzdává některých opatření, která mají posílit státní rozpočet. Vláda hodlá parlamentu předložit návrh zákona, kterým by se zvýšila spotřební daň z cigaret. Daňový efekt z tohoto kroku však může být diskutabilní.

Dosavadní trend ve výběru daně z tabákových výrobků potvrzuje známou teorii tzv. Lafferovy křivky. Pokud daň vzroste nad určitou úroveň, celkový výnos se sníží. S výší daně totiž souvisí i výše ceny. Pašerákům a konečným prodejcům se proto vyplatí více riskovat. To nakonec dokladují i údaje o daňovém výnosu ze spotřební daně z cigaret. Výnos totiž klesá od roku 2000, kdy Česká republika přešla od poloviny roku v rámci postupného slaďování spotřebních daní s úrovní Evropské unie ze systému fixovaných daní na systém kombinované daně.

Opačný efekt sníženého výnosu

Efekt postupného zvyšování daně se projevil okamžitě. Od roku 2000, kdy došlo k nové koncepci daně a tedy jejímu postupnému zvyšování, se naopak snižuje daňový výnos. To může mít příčinu ve dvou faktorech. Buďto přecházejí kuřáci dražších cigaret na levnější výrobky, a nebo vzrůstá objem nelegálního, například pašovaného zboží. Podíl kuřáků, kteří přestávají s ohledem k vyšším cenám kouřit, je totiž statisticky zanedbatelný. Přitom ani cenový vzrůst není objektivně měřitelný. Nejvyší nárůst se totiž počítá ne od nejdražší značky, jak by se dalo očekávat, ale od nejprodávanější. Tou jsou v případě českého trhu cigarety Petra. U nich bude vzrůst cen nejvyšší, až k oněm 57 % spotřební daně, která je obvyklá v zemích EU. V korunovém vyjádření se očekává první zdražení z dnešních čtyřiceti korun na čyřicet čtyři v příštím roce. Čím méně se značka prodává, tím menší bude u dané značky i vzrůst daně. Přičemž úrovně 57 % se ČR zavázala dosáhnout do roku 2008. Výjimku na růst spotřebních daní u cigaret se podařilo jako jednu z mála vyjednat v rámci kapitoly kapitál a daně, kterou ČR uzavřela v červenci letošního roku. V roce 2008, kdy výjimka skončí, by měla cena Peter dosáhnout až dvojnásobku dnešní ceny - tedy osmdesáti korun, a to bez započítání případné inflace. Zvýšení spotřební daně z cigaret je sice součástí celého balíku reformy daňové soustavy, je však předřazeno ostatním daňovým opatřením, protože se stát bude snažit získat dodatečné zdroje již do rozpočtu na příští rok. Kolik však zvýšení daně konkrétně přinese do státního rozpočtu, je sporné. Z uvedeného grafu totiž vyplývá, že výše daně již zřejmě překročila onen pomyslný bod, kdy celkový výnos klesá. Na postupném poklesu se neodrazilo ani zavedení jednotné ceny cigaret, které vešlo v platnost od poloviny roku 2001. Kolik je na trhu skutečně pašovaného zboží nebo cigaret, které se balí z dovezeného sypaného tabáku, nelze přesně určit. Ministerstvo financí tvrdí, že pro takový údaj neexistují objektivní statistické podklady. Ani celníci si netroufnou provést podobný odhad na základě zabavených zásilek. Zástupci tabákových firem nicméně předpokládají, že nelegálních cigaretových výrobků je na trhu asi 30 - 40 %, z toho pašovaných cigaret je asi 15 %. To je lepší než v Polsku, na Slovensku nebo v Maďarsku. Především díky tomu, že Česká republika nesousedí přímo se státy, které jsou rájem pro nelegální výrobu cigaret, jako je především Ukrajina. Ministerstvo financí tvrdí, že sousedství se státy, které jsou již členy EU a nebo do ní chtějí vstoupit spolu s námi, totiž zaručuje přibližně stejně vysokou úroveň ochrany před pašováním zboží i při spolupráci celních a policejních orgánů sousedících států.

BRAND24

Prodejci, třeste se!

Zjistit pašované zboží je však obtížné i z toho důvodu, že současná ochrana před nelegálníni výrobky není příliš dokonalá, přestože Státní tiskárna cenin tvrdí opak. Oproti dřívějšku sice hlubotisk zaručuje vyšší ochranu než původní kolek, tak slavné to ale není. Výroba falešné kvalitní hlubotiskové matrice, z níž lze udělat prakticky neomezené množství kolků, by přišla asi na dva miliony korun. I proto se hodlá zaměřit ministerstvo financí v souvislosti se zvýšením daně na možné zdroje daňových úniků, především na konečná odbytiště. I když konkrétní opatření MF zatím tají, má se jednat především o tažení proti tržištím. Ta bývají označována za hlavní zdroje daňových úniků. Zda budou legislativně-administrativní opatření státu vedoucí k odstranění daňových úniků na spotřební dani z cigaret úspěšná, však ukáže až budoucnost.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).