Menu Zavřít

Stát chce zavést silniční daň i pro občany

19. 1. 2016
Doba čtení: 1 minuta
Autor: profit

Ministerstvo financí uvažuje o zavedení silniční daně i pro občany. Její výše by se odvíjela od obsahu motoru a státu by mohla vynést až pět miliard korun ročně.

2-stat_chce_zavest_silnicni_dan_i_pro_obcany

Autor: Jakub Hněvkovský

BRAND24

Výnosy by pomohly státnímu rozpočtu a údajně přispěly na budování tuzemských silnic a dálnic. Nyní daň odvádějí pouze firmy a živnostníci, pokud jejich auto slouží k podnikání. „Řidiči by podle kubatury vozidla odváděli do rozpočtu tisíc až patnáct set korun,“ uvedl náměstek ministra financí Peter Chrenko. Zvýšení daně by se dotklo většiny řidičů, výjimky by podle náměstka existovaly jen u handicapovaných osob.

Plán na zavedení silniční daně je součástí Chrenkova balíčku, v rámci něhož by stát od příštího roku mohl vybrat až o dvě desítky miliard korun více než letos. Dále navrhuje sjednocení sazby daně z přidané hodnoty na 18 procent. Přešetřit chce také velký počet výjimek u daní z příjmů. Pracovní plán Chrenko nyní předloží ministru financí Eduardu Janotovi, který zatím nechce jeho šance komentovat. Ministr dopravy Gustav Slamečka by silniční daň podpořil.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).