Menu Zavřít

Stát chce prodat věznici Pankrác, otazník visí nad památníkem popravených

23. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Ministerstvo spravedlnosti připravuje prodej věznice Pankrác. Za získané peníze chce postavit jinde moderní věznici. Původní areál by pak mohl nový majitel proměnit například v  kancelářský nebo bytový komplex. Pokud bude plán schválen, developeři se poperou o miliardový pozemek v centru Prahy.

Ministerstvo spravedlnosti připravuje prodej věznice Pankrác. Za získané peníze chce postavit jinde moderní věznici. Původní areál by pak mohl nový majitel proměnit například v  kancelářský nebo bytový komplex. Pokud bude plán schválen, developeři se poperou o miliardový pozemek v centru Prahy.

Proč ministerstvo spravedlnosti prodej plánuje? „Jednak hraje roli, že budova z někdejší periferie se dnes octila již prakticky v centru města.Také je v nevyhovujícím technickém stavu. Když naši ekonomové zjišťovali náklady na případnou opravu, ukázalo se, že by si vyžádala velké sumy. Proto se nám jeví jako ekonomičtější řešení odprodej nemovitosti,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Zuzana Kuncová. „Finanční obnos z případného prodeje pak využijeme k výstavbě nové, moderní věznice,“ dodává.

V současnosti ministerstvo zpracovává prvotní analýzu, která má určit, co je pro stát nejvýhodnější. „Zda neprodat nic, prodat část nebo prodat vše. Následně vypracujeme harmonogram prodeje, přičemž je bezpodmínečně nutné, aby bylo zabezpečeno umístění vězňů po celou dobu. Tento postup potom bude schvalovat vedení ministerstev spravedlnosti a financí,“ uvádí Kuncová.

Pokud ministři projekt schválí, chce stát oslovit všechny velké developery. Rozhodovat má pak nejvyšší nabídnutá cena. „Zájem soukromých subjektů, ať už developerů či jen obchodníků a pozemkových spekulantů, bude jistě enormní. Vzhledem k objemu takového miliardového obchodu znamená i nízká marže obrovský zisk. Dá se čekat velmi tvrdá soutěž a možná i nějaký ten skandál,“ předpokládá Kryštof Hajn ze společnosti Centers Europe, která se věnuje analýzám realitního trhu. „Lokalita pankrácké věznice je vysoce bonitní nejen polohou a relativně dobrou dopravní dostupností, ale i tím, že jde o velké celistvé území. Lze na něm realizovat velkou investici bez nutnosti zdlouhavého jednání a dokupování jednotlivých menších parcel,“ vysvětluje Hajn.

Co se jeví jako pravděpodobné využití pankráckého areálu, pokud ho získá soukromý investor? Podle Hajna by se spíše než hypermarketu mohla Pankrác dočkat nových kanceláří a bytů. „Pankrác i další části Prahy 4 jsou oblíbené jako oblast pro kancelářské objekty a v bezprostředním sousedství stávající věznice jsou velice hodnotné rezidenční ulice. Finální využití tedy bude asi směsí kancelářských budov (u magistrály) a rezidenčních objektů (směrem k Nuslím). Doplní je obchody, restaurace a další služby,“ předpokládá Hajn.

BRAND24

Věc má ale háček. V areálu je umístěn památník obětem, které byly ve věznici popraveny v době nacistického a komunistického režimu. „Pietní prostory mají charakter národní kulturní památky. Z tohoto pohledu jsou nedotknutelné. Každý nový vlastník proto musí počítat s tím, že bude mít povinnost o tato místa náležitě pečovat,“ upozorňuje mluvčí Konfederace politických vězňů Čestmír Čejka.

„Po případném prodeji bude záležet na projektu investora a na památkářích, co bude zbouráno. Vzhledem ke kulturní a historické hodnotě určitých míst je nepravděpodobné, že by byl zbourán celý objekt. Bude se diskutovat, jaké prostory zůstanou zachovány a jak budou začleněny nové. Podobně jako třeba při rekonstrukci historických kasáren na pražském Náměstí republiky,“ uvádí analogii Zuzana Kuncová.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).