Menu Zavřít

Stát bude dotovat hypotéky i v roce 2010

18. 1. 2010
Autor: profit

Úrokové sazby hypoték neklesají a tak Ministerstvo pro místní rozvoj rozhodlo, že i v letošním roce bude poskytovat 1% dotaci úrokových sazeb hypoték. Mladí lidé do 36 let mohou díky této podpoře na měsíčních splátkách úvěru ušetřit stovky korun.

Autor: Martin Siebert

Průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů se pohybovala v roce 2009 nad úrovní 5 %. Z tohoto titulu rozhodlo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, že i v letošním roce bude poskytovat 1% úrokovou dotaci ke sjednaným hypotečním úvěrům. V praxi to znamená následující. Klient s hypotečním úvěrem s úrokovou sazbou 5,24 %, který si zažádá o podporu z programu bude moci díky 1% úrokové dotaci ve skutečnosti měsíčně splácet částku odpovídající úrokové sazbě 4,24 % a zbytek mu doplatí stát. Program však není určen všem lidem s hypotékou a také částka dotace je limitována.

Podmínky získání podpory

Žádost o dotaci si mohou podat pouze žadatelé mladší než 36 let, přičemž pokud je žadatel o tuto formu podpory ženatý nebo vdaná, musí věkovou podmínku splnit i partner. Žadatelé nesmí v době podání žádosti vlastní žádnou jinou nemovitost a úvěrem musí financovat pořízení bytu či domu staršího dvou let.

Kromě uvedených omezení vládní nařízení také upravuje maximální výši dotace. V případě koupě bytu je podporované maximum 800 000 Kč, u rodinného domu s jedním bytem je podporován úvěr nejvýše do 1 500 000 Kč poskytnuté hypotéky. Pokud je hypotéka vyšší než uvedené limity, část nad uvedné částky není dotována.

Ministerstvo má pro letošek připraveno 45 milionů Kč

Kolik příjemce dotace ušetří? Jako příklad uvažujme klienta s hypotékou na byt ve výši 800 000 Kč, kterému banka poskytla úvěr s úrokovou sazbou 5,24 % a splatností 15 let. Za standardních podmínek by klient měsíčně splácel 6 427 korun. Díky dotaci zaplatí měsíčně o 412 korun méně (6 015 Kč).

Podle evidence Ministerstva stát v roce 2009 podpořil 2400 domácností s hypotékou a žadatelům celkem vyplatil bezmála deset milionů korun. Pro letošní rok má Ministerstvo ve svém rozpočtu pro tyto účely připraveno až 45 milionů korun.

Ne každá banka dokáže podporu zprostředkovat **

BRAND24

O poskytnutí podpory je možné zažádat v den uzavření smlouvy o úvěru, nejzazší termín je pak den jeho čerpání. Žádost o příspěvek je možné podat pouze prostřednictvím financující banky. Banka zajistí přijetí žádosti o dotaci, podpis smlouvy o poskytnutí dotace a její předání na Ministerstvo pro místní rozvoj. Dotace je následně klientům poskytována ve formě příspěvků ke splátkám hypotečního úvěru.

Více na Hypoindex.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).