Menu Zavřít

Start selhal. Bublina Rocket Internet praskla

23. 12. 2016
Autor: Profimedia.cz

Na světě jsou jen tři důležité společnosti působící v e-commerce: Amazon, Alibaba a my, chlubil se ještě v roce 2013 jeden ze zakladatelů berlínského inkubátoru pro startupy Rocket Internet Oliver Samwer. O tři roky později je vše jinak. Zdá se, že raketa, kterou trojice bratrů Samwerových v roce 2007 odstartovala, ve světle špatných hospodářských výsledků pomalu klesá k zemi.

Krizovým by pro Rocket Internet, který se chlubí sloganem „stavíme firmy“, měl být letošní rok. Firmy totiž Rocket Internet skutečně staví, ale rozhodně ne ty, které by se daly považovat za ziskové.

Myšlenka, kterou se společnost sourozenců Samwerových řídí, tak trochu připomíná taktiku realitních developerů: rychle postavit a co nejvýhodněji prodat.

Startupová kopírka

Osvědčené obchodní modely mladých technologických firem z Číny a USA zavádí Rocket Internet na atraktivní trhy (např. Asie). Spolu s tím využije obrovského objemu kapitálu od investorů k rychlému růstu a likvidaci konkurence. „Za rok nebo dva nově založenou firmu za dobrou cenu prodá a strategii opakuje jinde,“ zmiňuje server Livemint.

Rocket Internet Chart

Vývoj ceny akcií startupového inkubátoru Rocket Internet (Zdroj: Ieconomics)

Dravý princip přitahuje investory. V roce 2014 se Rocket Internet podařilo získat investici v hodnotě 1,6 miliardy eur (více než 43 miliard korun). Sliby o ziskovosti se však ne a ne naplnit. Hodnota cenných papírů společnosti od té doby klesla o víc než polovinu (54 procent) a důvod je jasný: obavy investorů, zda se inkubátoru podaří založené startupy zhodnotit a prokázat jejich ziskovost.


Přečtěte si, čemu čelí Uber v San Franciscu:

Uber stahuje autonomní vozy ze San Franciska. Kvůli regulaci

BRAND24


V prvním pololetí letošního roku společnost podle informací Financial Times vykázala ztrátu 617 milionů eur (16,6 miliardy korun). Ve stejném období o rok dříve však ztráta činila necelých 46 milionů eur (1,2 miliardy korun). Spolu s tím klesaly letos společnosti i zisky a to celkem o šedesát procent: z 71 milionů eur v loňském roce na letošních 29.

Tržní hodnota projektu Global Fashion Group (globálního módního projektu e-commerce) z portfolia Rocket Internet se letos propadla o dvě třetiny. V dobré finanční kondici podle webu Techinasia nebyly ani dva projekty, kterých se Rocket Internet v nedávné době zbavil (Lazada a Food Panda). Food Pandu přitom podle mediálních spekulací prodával jen proto, že potřeboval aktiva.

Přečtěte si, které pražské startupy lákají investory:

Pražské startupy lákají zahraniční investory. Získaly desítky milionů

 Ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).