Menu Zavřít

Stáří v tašce

27. 5. 2008
Autor: Euro.cz

Krátké zprávy

Zdravotnictví
Stáří v tašce
Na dvoře císaře Rudolfa II. se alchymisté z celé Evropy snažili připravit elixír mládí. Firma Linet usiluje naopak o to, aby někteří lidé alespoň na čas co nejrychleji zestárli. Zatímco alchymisté neuspěli, Linet z vás během chvilky dokáže udělat stařečka či stařenku, kteří se jen s námahou otočí na lůžku, pro něž posadit se znamená několikaminutovou dřinu a stoupnout si jen těžko splnitelný akrobatický výkon. A když už stojíte, představuje pro vás každý krok neobyčejnou námahu. Nohy ztěžknou, záda se ohnou, v rukou ztrácíte cit.
Toto bleskurychlé zestárnutí umožňuje takzvaný stařecký obleček. Zatímco světové automobilky ho používají k simulaci reakcí starších řidičů při jízdě, Linet jeho pomocí školí zdravotní personál, aby se dokázal vžít do pocitů nemocných, kterým pomáhá. Využívají ho také pracovníci vývoje při návrzích nových zdravotnických lůžek, jejichž výroba je hlavním posláním Linetu.
Speciální souprava simulující stáří se celá vejde do sportovní tašky. Základem jsou takzvané restriktory loketních a kolenních kloubů, které zamezují jejich normální hybnosti. Další částí je „chránič“ zad vyztužený hliníkovou konstrukcí, způsobující shrbení. Speciální rukavice simulují sníženou hmatovou schopnost a závaží na zápěstí a kotnících navozují snížený výkon svalů. A abyste se cítili dokonale staří, máte k dispozici ještě doplňky. Speciální brýle vyvolávají ztrátu schopnosti periferního vidění a simulují změny způsobené očním zákalem. O nedoslýchavost a sníženou schopnost slyšet vysokofrekvenční zvuky se postarají ucpávky do uší.
Popisek:
Nejde to

Francouzská a belgická posila
Dva výrazné přestupy zaznamenala pražská gastronomická scéna. Noví kuchaři vládnou kuchyním v restauracích Zahrada v opeře a CzecHouse Grill & Rotisserie v hotelu Hilton Prague.
Novým šéfkuchařem v Zahradě v opeře je třiačtyřicetiletý Francouz Clement Martial. Po studiu hotelové školy ve Versailles působil v rámci vojenské služby jako osobní kuchař francouzského admirála pro polynéskou oblast na Tahiti. Z další postů patří k nejzajímavějším jeho působení v “michelinovských” restauracích, v německém hotelu Schloss Basthorst, v anglické Le Manoir aux 4 Saison a ve francouzských Les 3 Marches ve Versailles a Le Bistro d ´Hubert. Pracoval mimo jiné i jako šéfkuchař konzultant pro marockého krále. V Praze, do níž se poprvé dostal jako šéfkuchař francouzské ambasády, vedl kuchyně například v restauraci U Malířů či v hotelu Hoffmeister.
Romana Pauluse vystřídal na postu šéfkuchaře v pražském Hiltonu Peter De Smedt. Třiatřicetiletý Belgičan se narodil v Gentu a během své kariéry získával zkušenosti především z francouzské a španělské kuchyně. V letech 1989 až 1994 studoval na věhlasné belgické škole Ter Duinen v Koksijde, která je známá díky tradičnímu konceptu francouzské kuchyně Escoffier. Po skončení studia v roce 1994 pracoval v michelinské restauraci Oud Konijntje v belgickém Waregemu, která je známá především svou tradiční belgickou kuchyní. Inspirován konceptem restaurace La France si poté otevřel svůj menší hotel a restauraci v Provensálsku nedaleko Nice. Po pěti letech úspěšného provozu posílil tým v luxusní restauraci La Couleur Pourpre ve městě St. Paul de Vence v Provensálsku. Pro řetězec Hilton pracuje od loňského roku, a to v restauraci Azarah ve Valencii.
Popisky:
Peter De Smedt své zahájil první pražské angažmá
Clement Martial již vařil pro marockého krále i francouzskou ambasádu

Popisek
Nově zrekonstruovaná prodejna módního zboží je otevřená v pražské Pařížské ulici. Nabízí dámské kolekce oblečení a doplňků značek Dolce & Gabbana, Giorgio Armani a Etro, dámskou a pánskou kolekci obuvi a doplňků značky Sergio Rossi a také pánské kolekce obuvi a doplňků značek Dolce & Gabbana a Giorgio Armani.

BRAND24

Letos Chochola
Tradiční letní výstava maximálních fotografií v jižních zahradách Pražského hradu bude letos patřit tvorbě klasika české portrétní a výtvarné fotografie Václava Chocholy (1923-2005). Již popáté tak skupina PPF zpřístupní část ze své sbírky uměleckých fotografií, která patří k nejvýznamnějším v Česku.
Výstava ponese název Noční chodec podle jedné z nejznámějších Chocholových fotografií z roku 1949, na níž u rozsvícené lampy v pražské ulici pózuje před dlouze exponujícím aparátem sám autor. Představí 26 velkoformátových zvětšenin na třímerových stojanech z oceli a skla. Snímky ze sbírky skupiny PPF doplnil kurátor Pavel Lagner pracemi získanými z archivu fotografovy dcery Blanky Chocholové. Vedle Nočního chodce uvidí návštěvníci i nejslavnější Chocholův portrét malíře Salvadora Dalího a cenné snímky dnes už neexistující Prahy, zejména zákoutí Starého Města a libeňské periférie.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).