Menu Zavřít

Standa zase podniká

21. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Expremiér by měl vysvětlit okolnosti nákupu podílu ve firmě Moravia Energo

Mám radost z úspěchu manželky, pracuji od 7.30 a mám záchvěvy zabývat se věcmi veřejnými, protože chci, aby se tady dobře měli i ostatní lidé. Řekl předminulou sobotu v rozhovoru na serveru iDnes bývalý premiér a někdejší předseda ČSSD Stanislav Gross. Poněkud pokrytecké přání. Čtenářům serveru iDnes totiž zapomněl sdělit jednu drobnost: Zhruba před půl rokem se vydal na cestu investora a průmyslníka. S manželkou Šárkou koupili – údajně na úvěr - v prosperující energetické firmě Moravia Energo podíl, jehož hodnota je odhadován na stovky milionů korun.
Opomenutí nebylo náhodné. Informace o akvizici Grossových měla veřejnosti zůstat utajena. Není divu. Jak je již v případě Grossových zvykem, i tato transakce vyvolá příliš mnoho otazníků, na které hlava rodiny Stanislav neumí, nechce nebo nemůže odpovědět. Vskutku skvělé načasování pro restart politické kariéry.
Gross sice tvrdí, že je více než dva roky mimo vysokou politiku a snaží se ochránit svoje soukromí včetně podnikatelských a pracovních aktivit, pravdu ale nemá. Každý bývalý premiér by měl vysvětlit, odkud pocházejí peníze, za které si po dvou letech po odchodu z vlády pořídil podíl (i když minoritní) ve strategické průmyslové společnosti. Natožpak Gross, kterého tragikomická aféra s financováním bytu sestřelila z premiérského křesla. Aféru s bytem nikdy věrohodně nevysvětlil a jak se zdá, dodnes se z ní ani nepoučil.
Gross tvrdil, že podíl ve firmě Moravia Energo koupili s manželkou na úvěr, který hodlají ze zisků podniku splácet a že dál do toho nikomu nic není. Je to věrohodné? Ne úplně. Expremiérův výklad, pokud zaplatil tržní cenu, totiž nedává absolutně smysl! Transakce připomíná stínohru z Kafkovy země.
Grossovi si koupili minoritní podíl, zřejmě až 31 procent, a tvrdí, že jim na to půjčila silná finanční instituce. Proč by to dělala? Proč by finančníci vzali na sebe tak velké riziko? Vždyť je to proti pravidlům, které české banky a velké finanční instituce až bázlivě dodržují. Nehledě k tomu, že velké půjčky se už neschvalují v Praze, ale ve Vídni, Paříži či Bruselu. Kdyby jakákoli česká fyzická osoba šla do jakékoli české banky s žádostí o půjčku na pořízení tohoto podílu, dostala by maximálně polovinu požadované sumy. Vyplývá to ostatně i z reakcí bank, které týdeník EURO oslovil.
Koupě 31procentního podílu ve firmě, která není obchodovatelná na burze, je vysoce riziková investice, zvláště za situace, kdy Grossovi nemají uzavřenou dohodu o rozdělení zisku minimálně na šest let dopředu. Navíc stačí, když vlastník 69procentního podílu rozhodne zvýšit základní kapitál, a minorita 31 procent se smrskne na trpasličí minoritu tří procent a investice Grossových je znehodnocena. Nezbývá než opakovat: Nedává to smysl.
Gross také nechce prozradit, kolik za akcie zaplatil. Je to klíčová informace. Pokud zaplatil tržní cenu, pak nemohl celou částku zaplatit z úvěru od finanční instituce. Tudíž by měl vysvětlit, kdo mu půjčil zbytek. Že by chybějící částku poskládal z platu koncipienta právní firmy a manželčiných provizí od firmy Amway? Nebo snad strýček?
S tím snad nebude argumentovat už ani Gross.
Nelze ani vyloučit, že Grossovi jen zastupují silného investora z oboru, který se touto cestou hodlá dostat do konkurenční firmy. I za předpokladu, že za podíl zaplatí tržní cenu. Tak velký investor by teoreticky mohl Grossovým ručit i u financující banky. V takovém případě by se expremiér mohl ukázat, jaký je schopný manažer. Investor v pozadí však musí počítat s tím, že Gross v popředí je velmi lehce znemožnitelný; to je velké riziko i pro finančně silnou skupinu. Pokud však Grossovi koupili akcie podniku Moravia Energo za cenu nižší než je jejich tržní hodnota, zavání celá transakce přinejmenším politickým handlem. Jak jinak si vysvětlit ochotu prodávajícího zbavit se podílu pod cenou?
Na oko to vypadá, že Grossovi šli při nákupu akcií firmy Moravia Energo do velkého rizika. Existují totiž mnohem bezpečnější a anonymnější investiční možnosti. Například spekulativní nákup pozemků, akcií firem obchodovaných na burze jako ČEZ, Microsoft, AAA Auto či mnoho dalších titulů.
Grossovi si přesto vybrali minoritní podíl ve firmě na severní Moravě. Nebyla to náhoda a tato investice pro ně bude jistě výhodná. Jen věčná škoda, že se dostala na veřejnost.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).