Menu Zavřít

Stále více lidí chce vlastní bydlení

13. 9. 2004
Autor: Euro.cz

BYTOVÁ VÝSTAVBA Meziroční nárůst o 14,6 procenta zaznamenala v letošním prvním pololetí bytová výstavba. Podle ekonomů to svědčí o novém trendu: Lidé opouštějí nájemní bydlení ve prospěch vlastního.

BYTOVÁ VÝSTAVBA Meziroční nárůst o 14,6 procenta zaznamenala v letošním prvním pololetí bytová výstavba. Podle ekonomů to svědčí o novém trendu: Lidé opouštějí nájemní bydlení ve prospěch vlastního. V prvním pololetí letošního roku začaly firmy stavět 19 364 byty. Vyplývá to z nejnovějších informací Českého statistického úřadu. „Tak silný zájem o bytovou výstavbu nemůžeme vysvětlit jen levnými hypotékami,“ uvedla hlavní ekonomka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. Lidé by podle ní o výhodné hypotéky neměli zájem, kdyby se sociologicky nezměnil přístup k bydlení. RŮST BUDE POKRAČOVAT Podle ekonomů to svědčí o novém trendu v přístupu k bydlení. Lidé opouštějí nájemní bydlení ve prospěch vlastního a zvyšuje se zájem o rodinné domky. Růst bytové výstavby bude podle odborníků pokračovat. Zájem o byty se podle nich promítne i do růstu cen pozemků. „Zejména stavební pozemky ve Středočeském kraji a lokality v blízkosti Prahy jsou stále velmi dobrou investiční příležitostí,“ domnívá se Šichtařová. Zároveň se podle ní mění lokalita, ve které chtějí lidé bydlet. „Stále více je preferováno bydlení v rodinných domech na úkor bytů. V minulosti byl trendem odchod z vesnic do měst, dnes je tomu opačně. Lidé opouštějí město, stěhují se do jeho okolí a dojíždějí do práce,“ dodala ekonomka. Bytové výstavbě letos nahrávaly nízké úrokové sazby. „Úrokové sazby z hypoték se pohybovaly pod hranicí pěti procent, což je plně srovnatelné s vyspělými zeměmi Evropské unie,“ poznamenal analytik ČSOB Petr Dufek. K boomu výstavby bytů podle něj přispěla také zvyšující se nabídka firem, rostoucí životní úroveň lidí i rozšiřující se možnosti financování. Hypotéku je dnes možné získat i na 100 procent ceny nemovitosti, zatímco před několika lety to bylo jen do 70 procent ceny. HYPOTÉKY STÁLE LÁKAJÍ

„Úrokové sazby po další dva roky porostou. Přesto se neobáváme poklesu zájmu o hypotéky a o výstavbu domů a bytů,“ poznamenala Šichtařová. Trend přechodu k vlastnickému bydlení bude podle ní i Dufka pokračovat navzdory dražším úvěrům. Stavebnictví tak prý čekají zlaté časy. V prvním pololetí si lidé vzali 21 tisíc hypotečních úvěrů, tedy o polovinu více než před rokem. Podle ministerstva pro místní rozvoj uzavřeli lidé v pololetí hypotéky za 34,5 miliardy korun. Banky tak půjčily o 64 procent více peněz než před rokem. Zvýšil se také objem úvěrů ze stavebního spoření. N ejvíce se během prvního pololetí začalo stavět v bytových domech, kde vzniká o 1076 více bytů než v prvním pololetí loni. O téměř tisíc bytů více se začalo stavět také v rodinných domech. Snížil se naopak zájem o byty v nástavbách, přístavbách a vestavbách. Klesl také počet zahájených staveb bytů v pečovatelských domech.

BRAND24

DRUŽSTVA ČEKAJÍ NA NOVÝ ZÁKON

Nejvíce bytů vzniká v blízkosti velkých měst, zejména v okolí Prahy a ve Středočeském kraji. Vedle počtu zahájených bytů vzrostl v pololetí také počet bytů rozestavěných a dokončených. Další růst bytové výstavby by podle generálního ředitele Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslava Maška podpořilo znovu zavedení možnosti obcí a měst financovat výstavbu i z peněz budoucích nájemníků. „Nové byty by mohly vznikat i díky neziskovým bytovým družstvům, které nyní čekají na potřebný zákon,“ řekl Mašek. O připravovaném zákoně jsme psali v Profitu č. 37/2004. Češi mají stále zájem především o menší byty typu 1+kk nebo 2+kk, které využívají jako startovací bydlení nebo jako investici. Nároky lidí na vybavení bytů se zvyšují, ceny se přitom podle stavitelů proti loňsku téměř nezměnily. V Praze se pohybují zhruba od 25 tis. Kč za m2 , v ostatních krajích jsou ceny zpravidla nižší.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).