Menu Zavřít

Stále mě láká hledat nová řešení

3. 5. 2010
Autor: Euro.cz

Mzdy v IT se celosvětově do deseti let vyrovnají, ...

Celý podtitul:
Mzdy v IT se celosvětově do deseti let vyrovnají, tvrdí zakladatel největší světové soukromé softwarové společnosti

Začínal jako odborný asistent na North Carolina State University a dnes jeho majetek magazín Forbes odhaduje na 6,9 miliardy dolarů. To z něj dělá 105. nejbohatšího obyvatele planety. Řeč je o Jamesi Goodnightovi (67), spoluzakladateli a majiteli největší světové soukromé softwarové společnosti světa SAS Institute. Přední americký podnikatel, jenž například letos přednášel na Světovém ekonomickém fóru v Davosu, poskytl dosud českým médiím jediné interview v roce 2001. Nyní po devíti letech James Goodnight exkluzivně hovořil s týdeníkem EURO.

EURO: Vaše firma navzdory recesi loni dokázala zvýšit tržby na 2,31 miliardy amerických dolarů. Přesto – ovlivnily ekonomické turbulence výsledky SAS? GOODNIGHT: Ani my jsme se krizi nevyhnuli. Především v uplynulém roce a půl se růst tržeb SAS zpomalil. Loni se tak naše výnosy zvýšily jen o 2,2 procenta. Přitom v roce 2008 to bylo pět procent a v předchozích letech tržby SAS rostly o deset až dvanáct procent. Velmi problematické byly především poslední tři měsíce roku 2008, kdy firmy prostě přestaly nakupovat řadu vstupů včetně IT služeb. A to jim vydrželo téměř celý rok. Teprve v posledním loňském čtvrtletí opět poptávka zamířila vzhůru. Naštěstí se obnovení důvěry zdá být trvalejším jevem – v celém světě vidíme postupné oživení a zejména ekonomiky v oblasti Asie a Tichomoří rostou poměrně rychle. Další vlna zlepšení ekonomické situace by měla nastat na konci tohoto roku, proto letos očekáváme růst našich tržeb mezi šesti až deseti procenty.

EURO: Které obory utlumily svoji poptávku po službách v oblasti business inteligence (BI), jež SAS hlavně nabízí, v době ekonomické krize nejvíce? GOODNIGHT: Absolutní pokles poptávky po řešeních BI jsme zaznamenali v případě výrobních firem a své objednávky moc nenavyšovali ani naši tradiční zákazníci – finanční instituce. To souvisí i s vlnou konsolidace probíhající zejména v USA, kde z trhu zmizely například firmy jako Bear Stearns nebo Washington Mutual. Aktivnější než banky byly pojišťovny, které investovaly do softwaru odhalujícího pojistné podvody.
Naopak největší nárůst poptávky jsme kupodivu zaznamenali ze státního sektoru. Vlády investovaly zejména do softwaru umožňujícího lépe potírat daňové úniky, a přinést tak více peněz do státní pokladny. Dále navyšovaly své objednávky firmy z oblasti medicínské péče a biologických věd, v USA zejména kvůli připravované reformě zdravotnictví. Zvýšený zájem jsme zaznamenali i u maloobchodníků, kteří potřebovali optimalizovat své cenové strategie. Tradičně maloobchodníci snižují ceny tak dlouho, dokud nevyprodají všechno zboží. Někdy ale mohou zlevňovat příliš. Proto jsme vytvořili model umožňující zjistit, jak moc trh klesl, aby cenu nesnižovali příliš rychle.

EURO: Mluvíte o zvýšené poptávce vlád po řešeních SAS. Myslíte, že veřejný sektor pracuje s informacemi dostatečně efektivně? GOODNIGHT: V poslední době jednotlivé země hodně poptávají kromě softwaru zabraňujícího daňovým únikům i systémy odhalující rizika, jež by mohla poškodit jejich dobré jméno. Takových řešení jsme prodali již více než 150, koupily si je například vlády Singapuru nebo Austrálie. Přitom je zřejmé, že použití kvalitních analytických softwarových nástrojů ve veřejné sféře přináší jasné výsledky. Například naše řešení na prevenci pašování zboží pro celní úřady Jižní Koreje zvýšilo množství odhalených ilegálních zásilek o dvacet procent. Ve státě Rhode Island v USA zase využití našeho softwaru umožňuje okamžitě získávat pracovníkům finančních úřadů přesná data. Podobně produkty SAS využívají dánské nemocnice, italská pošta, věznice v norském Oslu či filipínské a kanadské finanční úřady. Přesto například v USA velice chybí celostátní databáze zdravotnických záznamů. Takový nástroj by umožnil vládě USA mnohem efektivněji řídit zdravotnictví. Mimo jiné by pomohl bojovat s epidemiemi a lépe vyhodnocovat účinnost léčebných postupů.

EURO: A jaká je úroveň využití BI ve střední a východní Evropě? GOODNIGHT: S ekonomickým růstem střední a východní Evropy se zvyšuje objem zde vznikajících dat, a tedy i potřeba jejich zpracování. A data jsou dnes strategickým aktivem – jejich vhodná analýza dává odpovědi na otázky ohledně chování zákazníků. To si zdejší firmy uvědomují, a tak využití BI v tomto regionu rychle roste. Tomu odpovídají i výsledky našich místních poboček. Například i v krizovém loňském roce ta česká zvýšila své tržby o čtrnáct procent, a Slovensko dokonce o 24 procent.

EURO: Společnost zpracovává stále více dat včetně osobních. Neobáváte se, že brzy omezí takovou činnost zákony na ochranu soukromí? GOODNIGHT: Odpovím příkladem. V USA většinu zdravotnických záznamů uchováváme v obálkách v kancelářích lékařů. A tam rozhodně nejsou bezpečné. Každý, kdo by se tam vloupal, si odnese veškeré údaje. Naopak digitalizace zdravotnických záznamů k nim omezí přístup a zajistí soukromí, jež lidé chtějí.

EURO: SAS investuje kolem 23 procent veškerých tržeb zpět do výzkumu. Jak je to možné? GOODNIGHT: Já sám nejsem obchodník nebo marketér, ale pocházím z prostředí výzkumu, a proto na tuto oblast kladu velký důraz. Navíc nejvíce vyděláváme právě na vytváření nových produktů a jen neustálá inovace nám umožňuje udržet si naše zákazníky. Pro představu – každoročně s námi smlouvy obnovuje 97 procent našich klientů. To potvrzuje, že výše našich investic do výzkumu je správná.

EURO: Velmi důležitým rysem SAS je vysoká úroveň péče o zaměstnance včetně bezplatných bonusů, jako jsou mateřské školy, bezplatné nápoje či fitnessové kurzy. Nemuseli jste tyto standardy v době krize přehodnotit? GOODNIGHT: Loni v lednu jsem oslovil formou videonahrávky všech našich jedenáct tisíc zaměstnanců v padesáti zemích světa a řekl jsem jim, že sice neporostou mzdy, ale také nebudeme propouštět. To jsem si mohl dovolit jen proto, že SAS je stále soukromou společností. Výsledkem bylo, že naši zaměstnanci pracovali ještě tvrději než v uplynulých letech. Zároveň dokázali ušetřit část nákladů, takže se náš zisk dokonce loni mírně zvýšil. I díky tomu, že jsme nepropouštěli, byla firma SAS vyhlášena nejlepší společností pro práci jak v USA, tak i v Belgii, Nizozemsku či Norsku. A díky takové skvělé pověsti dokážeme získávat i ty nejlepší zaměstnance. Jen pro představu: na každou vypsanou pozici v SAS se v průměru hlásí přes dvě stovky zájemců.

EURO: SAS vyvíjí software převážně v USA. Neuvažujete o přesunu části činností do levnějších zemí? GOODNIGHT: Kromě USA máme výzkumná střediska i v dánské Kodani a v Indii a Číně. V Asii vzniká osm procent veškerého našeho vývoje. Na druhé straně si nemyslím, že dlouhodobě má přesun velké části produkce softwaru větší smysl. Mzdy ve sféře IT se časem vyrovnají a nebude větší rozdíl mezi Amerikou, Evropou a Asií. Programování není nijak geograficky podmíněno, proto je takový vývoj nevyhnutelný. Dnes je celý svět propojený internetem. Potrvá to možná pět až deset let, ale určitě to přijde.

EURO: Vnímáte Asii jako vážného konkurenta v oblasti pokročilých technologií? GOODNIGHT: Počet absolventů technických vysokých škol v Číně a Indii je několikanásobně vyšší než na Západě. To představuje velký problém pro naši konkurenceschopnost a myslím, že brzy bude stále více nových technologií pocházet z Asie. Určitě je to tím, že matematika, fyzika a obecně přírodní vědy jsou v západním světě stále méně populární. Zde musí hlavní roli sehrát vlády a podniky, které by měly formou televizních a internetových kampaní upozorňujících na význam přírodních věd přesvědčit více studentů, aby se technickým oborům věnovali. Toto vnímám jako naprosto závažný problém. Ztratíme-li inovační výhodu v neprospěch Asie, co budeme vlastně dělat? Bude se Amerika a Evropa zabývat jen finančními službami a obchodem?

EURO: Snaží se SAS dělat něco v oblasti podpory technického vzdělávání? GOODNIGHT: Předloni jsme vytvořili program s názvem Curriculum Pathways soustřeďující on-line zdroje v oblasti výuky angličtiny, přírodních věd, matematiky, společenských věd a španělštiny. V každé této kategorii najdete dvě až tři stovky témat, jež jsou žákům i vyučujícím k dispozici zdarma. Do programu každoročně investujeme pět milionů dolarů a nyní jej používá téměř 40 tisíc učitelů z více než pěti tisíc škol v celých USA. Také máme další vlastní iniciativu s názvem SAS inSchool, která nabízí učitelům pomoc s integrací výpočetní techniky do výuky a také graficky diagnostikovat výsledky studentů, což umožňuje vytvářet individualizované studijní plány. Kromě toho jsme spolu s mým partnerem Johnem Sallem a našimi manželkami založili v roce 1996 v Severní Karolíně střední školu Cary Academy, jež klade velký důraz na využití výpočetní techniky.

BRAND24

EURO: je vám 67 let. Jak dlouho ještě plánujete stát v čele SAS? GOODNIGHT: Musím říct, že na penzi rozhodně nemyslím. Dokud se budu cítit na to, abych řídil SAS, tak se toho rozhodně nevzdám. Je to skvělá práce a představa, že bych měl jen posedávat doma či trávit celé dny golfem, je mi cizí. Stále mě láká hledat nové řešení.

* BOX
James Goodnight (67) Se spolužáky z North Carolina State University založil v roce 1976 softwarovou společnost SAS Institute. Firma, kterou Goodnight stále ze dvou třetin vlastní (zbytek má další spoluzakladatel John Sall), sídlí ve městě Cary v Severní Karolíně. Zde má společnost kampus o rozloze 200 akrů, kde je zaměstnancům k dispozici lékař, mateřská školka pro 500 dětí dle metody Montessori, fitness centrum, krytý bazén a v jídelně hraje pianista. Goodnight nepodporuje přesčasy a chce po zaměstnancích, aby pracovali jen 35 hodin týdně. Kromě podílu ve společnosti SAS vlastní i rozsáhlý golfový klub a soukromou školu Cary Academy. Je ženatý, má tři děti, ve volném čase se věnuje golfu a četbě. V roce 2004 jej Harvard Business School zařadila mezi „20th Century’s Great American Business Leaders“ a americký měsíčník Inc. zase mezi „America‘s 25 Most Fascinating Entrepreneurs“. BOX
Neustálý růst**
Vývoj tržeb společnosti SAS Institute (v mld. USD)
Rok* Tržby 2009* 2,31
2008* 2,26
2007* 2,15
2006* 1,9
2005* 1,68
2004* 1,53
2003* 1,34
2002* 1,18
2001* 1,13
2000* 1,12
1999* 1,02

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).