Menu Zavřít

STÁLE DOLŮ

14. 8. 2001
Autor: Euro.cz

P r o g n ó z y     e k o n o m i c k é h o     v ý v o j e

Jak je to dávno, co se převážná část makroekonomů shodovala v tom, že příčinou vychládání české ekonomiky je banální střídání konjunktury a stagnace v ekonomickém cyklu? Zhruba rok. Během té doby vznikl nový konsenzus hovořící o krizi tuzemského hospodářství, a to dokonce o krizi systémové.

Po tvrdém nárazu na realitu v předminulém roce ještě dlouho dominovalo ekonomickým prognózám očekávání rychlého obnovení růstu. Postupně však naděje vyprchávala. Dneska z původního kufru iluzí zbylo jen prázdné zavazadlo.

Pokud jde o loňský rok, lze údaje z poslední makroekonomické prognózy ČSÚ víceméně brát za bernou minci. Řada ukazatelů už je uzavřena, u dalších zbývá jen prosinec. Loňský propad HDP o 2,6 procenta prezentovaný jako odhad se tedy od skutečnosti příliš lišit nebude. Česká republika se tak usadila až ve sklepních podlažích celosvětového ekonomického žebříčku. Nejvíc se na tom podepsalo čtvrté čtvrtletí, kde ČSÚ odhaduje pokles na 3,9 procenta. Rozebráno podle poptávkových faktorů, největší vliv na celoroční pokles měla nižší spotřeba domácností (půldruhého procentního bodu) a pokles investic (1,1 procenta).

Co je však podstatné - a Štefan Schlosser, vrchní ředitel makroekonomické sekce ČSÚ, kde prognóza vznikla, na to výslovně upozorňuje - je to, že statistický úřad se nedomnívá, že by potence propadu už byla vyčerpána. To je zásadní změna oproti předešlým postojům a také odlišnost od odhadů většiny makroekonomů z komerčních firem. Jak je zřejmé z pravidelného prognostického průzkumu týdeníku EURO, který dnes pro srovnání publikujeme, v soukromých společnostech převládá názor prezentovaný už v prosinci, že horší než loni to být nemůže. Ovšem uzávěrka našeho průzkumu byla 29. ledna, tedy ještě před oznámením chmurné předpovědi z Invalidovny. A makroekonomové právě zprávy ze statistického úřadu vnímají velmi citlivě, takže v březnu už bude možná všechno jinak.

Je zajímavé, že v odhadech letošního vývoje jsou nejpesimističtější dvě státní instituce - vedle ČSÚ i ministerstvo financí, jehož předpovědi jsou považovány za oficiální. Jestliže však ministerská predikce letošního poklesu hrubého domácího produktu o 0,2 procenta byla považována za příliš skeptickou, pak statistických minus 0,8 procenta by mělo být pomalu označeno za poplašnou zprávu. Bohužel, planý poplach to asi nebude. Statistický úřad zjevně zarazil po nabídkové stránce mimořádně špatný závěr roku a obnovenou tendenci k růstu schodku obchodní bilance nepodceňuje. Ostatně obchodní bilance je položka, u níž se velice výrazně „sekly jak ČSÚ, tak analytická pracoviště figurující v průzkumu týdeníku EURO. ČSÚ v listopadu počítal maximálně s šedesáti, naše prognóza ještě koncem prosince s devětašedesáti miliardami schodku.

Zhoršený odbyt na zahraničních trzích bude podle Schlossera i významnou příčinou pokračování ekonomického poklesu v příštím roce. Na rozdíl od loňska by měl na vývoj HDP negativně působit čistý export, protirůstové by mělo být i působení investic, byť ČSÚ očekává zpomalení tempa poklesu hrubé tvorby fixního kapitálu. Naopak pozitivně by měla na hrubý domácí produkt působit spotřeba domácností, která snad při obnovení růstu reálných mezd a značném snížení inflace maličko stoupne.

BRAND24

Snížení průměrné míry inflace očekává ČSÚ takřka padesátiprocentní, tedy opravdu značné, a to je ještě v tomto směru víc při zdi než ministerstvo financí, národní banka i analytici z komerčních institucí.

To všechno je ale pouhé prognostické zastřelování. Chleba se začne lámat až ve druhém pololetí. Mimochodem, zahraniční předpovědi vývoje české ekonomiky, které ovšem zjevně trpí nedostatkem aktuálních a podrobných dat, jsou většinou o něco příznivější než tuzemské. Zcela čerstvá, lednová, prognóza The Economist, vycházející z odhadů nejpřednějších světových finančních institucí, nám předpovídá za loňský rok ekonomický pokles o 1,8 procenta a pro letošek růst o 0,2 procenta. Před rokem by se nad tím člověk zhrozil. Ale teď? Nebylo by to špatné…

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).