Menu Zavřít

Stále chceme předčasné volby

5. 3. 2007
Autor: Euro.cz

V únorovém dílu našeho seriálu se očima sedmi statečných podíváme na program koaliční vlády Mirka Topolánka. Dozvíte se také, jak naši podnikatelé slavili svátek svatého Valentýna. A pokáráme Radima Jančuru za to, že neplní svoje novoroční předsevzetí a nehubne.

V únorovém dílu našeho seriálu se očima sedmi statečných podíváme na program koaliční vlády Mirka Topolánka. Dozvíte se také, jak naši podnikatelé slavili svátek svatého Valentýna. A pokáráme Radima Jančuru za to, že neplní svoje novoroční předsevzetí a nehubne.

Účastníci našeho podnikatelského seriálu považují program nové Topolánkovy vlády vesměs za přijatelný. Všichni se však obávají, že ho za současné politické konstelace nelze z velké části prosadit. „Vláda má spoustu dobrých věcí v programu, ale je příliš slabá na to, aby je prosadila. Preferoval bych tedy předčasné volby,“ říká například severočeský výrobce karnevalových masek Zdeněk Rydygr.

„Čekal jsem, že to bude mít jinačí spád. Jde to zatím strašně pomalinku,“ kritizuje vládu havlíčkobrodský hospodský Karel Palán. Podle šéfa Student Agency Radima Jančury by se koaliční kabinet měl pokusit především změnit zákoník práce. Podnikatelé také kvitují snahu Topolánkovy vlády zrušit minimální daň a nezavádět povinně registrační pokladny.

Různí se naopak názory na setrvání Jiřího Čunka, místopředsedy vlády obviněného z korupce. Podle Rydygra lidovecký šéf škodí jak svojí straně, tak i vládě, protože dává velice významnou zbraň do rukou opozici. Hospodský Palán si zase myslí, že by měl Čunek odstoupit až v případě, že se jeho obvinění potvrdí.

NĚKDO DAL A NĚKDO NEDAL

A jak prožili naši podnikatelé svátek svatého Valentýna? Karel Palán dal své ženě květinu, Zdeněk Rydygr si ji však schovává až na Mezinárodní den žen. Poprvé slavil svátek zamilovaných Radim Jančura. „Dostal jsem od přítelkyně dva dárky, srdíčkovou čokoládu a ještě nějaké sladkosti. Ona ode mne však nedostala nic. Ale už si asi zvykla na to, že jí nic nedávám. Slíbil jsem jí však, že s ní pojedu na dovolenou na Kubu,“ vypráví Jančura.

Majitelce firmy na zážitky Lindě Vavříkové tento svátek hlavně přinesl zvýšené tržby. „Milenecké páry daly před růžovými lapači prachu přednost luxusnímu víkendu na zámku snů, odhalovaly tajemství japonského suši či neodolaly relaxaci v římských lázních,“ uvádí Vavříková. Se svým přítelem však svátek nijak neslavila, prý proto, že mají Valentýna po celý rok.

HUBNE JENOM HOSPODSKÝ

Únor přinesl sedmi statečným také nepříjemnosti se státními úřady. Společnost Student Agency dostala pokutu za to, že se neřídila cenovým věstníkem ministerstva financí. Ten jí určil, že její přiměřený zisk má být roven nule. Podnikatel Jančura se proti tomuto rozhodnutí odvolal. Novým směrem se také posunula snaha brněnského podnikatele vstoupit na železnici. Uvažuje totiž o možném pronájmu rychlovlaků ICE od německých drah.

BRAND24

Reálnějších obrysů nabyl projekt Martina Wichterleho, majitele Wikov Industry, na výstavbu závodu na převodovky v Číně. Zapojí se do něho i norský partner, firma Scana, a s čínským partnerem již byla podepsána smlouva o smlouvě budoucí.

Ze tří odvážlivců, kteří přijali naši výzvu pokusit se pod veřejným dohledem zhubnout, se to zatím daří jenom Karlu Palánovi, který shodil čtyři kila. Rydygr zůstal na svém a Jančura dokonce jedno kilo přibral, přestože nadále snídá vločky s bílým jogurtem. Možná to bude tím, že vynechává posilovnu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).