Menu Zavřít

Stačí tři miliony

21. 4. 2004
Autor: Euro.cz

Za rodinný dům zaplatí zájemce jako za větší byt

Bydlet ve vesnici za Prahou bylo kdysi ve většině případů spojeno se špatným dopravním spojením a nerozvinutou infrastrukturou. Dnes se ale situace mění. Řada developerských společností se nyní vedle výstavby bytů specializuje také na výstavbu rodinných domů v blízkosti velkých měst. Lidé si pořizují typizované rodinné domy na malých parcelách za cenu, kterou by zaplatili za byt ve městě. Malá i větší satelitní městečka tak rostou jako houby po dešti v okruhu do 40 kilometrů od Prahy a v okolí do 20 kilometrů od dalších velkých měst.

Drama se nekonalo.

Ve srovnání s byty nezaznamenaly ceny rodinných domů v posledních letech dramatický růst. „Hodnota běžného rodinného domu je srovnatelná s nadstandardními byty,“ říká Jaroslav Hluchý, obchodní ředitel realitní kanceláře Centa. „Ceny nebyly výrazně ovlivněny ani očekávaným vstupem do Evropské unie. Důvodem je široká nabídka a velká konkurence stavebních firem při výstavbě nových domů,“ dodává Petr Vosmík, ředitel společnosti Českomoravská realitní. Částky uhrazené za rodinné domy stouply v posledních letech v průměru o osm až deset procent ročně, cena domu i s pozemkem tak v současné době začíná na necelých třech milionech. Zástupci některých realitních kanceláří očekávají, že se hodnota domů nadále udrží a zřejmě ještě poroste. Jedním z důvodů je zavedení DPH na převod stavebních parcel. Stavební firmy odhadují, že následkem daňového zatížení mohou ceny nových domů s pozemky vzrůst řádově o statisíce korun. „Zaznamenali jsme krátkodobý zvýšený zájem o koupi pozemků, ale vzhledem k tomu, že se daňové zvýšení týká především developerů, odrazí se především na cenách nové výstavby,“ tvrdí Vosmík. Největší developer rodinných domů v Česku, společnost Central Group, zaručuje průměrný růst cen rodinných domů minimálně o šest procent ročně, spíše však o deset až patnáct procent. Někteří realitní odborníci ale další zdražení rodinných domů považují za nepravděpodobné. „Rodinné domy jsou ještě z minulého roku předražené. Pozvolna zaznamenáváme trend snižování cen. Ty klesají především u starších domů,“ říká Petr Wimmer, šéf realitní kanceláře Palladimu Reality.

BRAND24

V dosahu měst.

Ze statistik realitních kanceláří vyplývá, že největší zájem je o malé novostavby nebo domy ve starší zástavbě v cenové relaci do tří milionů korun. „Nejvíce kupujících hledá domy v oblasti do 30 kilometrů od měst, s dobrými pracovními příležitostmi, nízkou nezaměstnaností a dobrou občanskou vybaveností, na kterou se v tomto případě klade vyšší důraz než u bytů. Zájem je hlavně o nové domy do pěti let od kolaudace,“ říká Wimmer. Z analýzy, kterou vypracovala společnost Incoma Research, vyplývá, že pokud si člověk chce pořídit rodinný domek, uvažuje především o přilehlých obcích v okolí hlavního města. Nejčastěji dotázaní zmiňovali území Praha-východ, následovala Praha-západ a další středočeské okresy.
Názory na to, zda je na trhu dostatek domů, se různí. Jedni tvrdí, že ti, co mají zájem o koupi domu, mají z čeho vybírat a ten, kdo má zájem prodat, kupce najde. Otázkou je prý jen správné nastavení kupní ceny. Jiní zástupci realitních kanceláří se ale domnívají, že počet domů na trhu je nedostatečný. Alespoň co se týká okolí Prahy. Nejpatrnější je nedostatek menších domů v cenové relaci mezi 2,5 až 3,5 miliony korun. A právě o tento typ domu je největší zájem.

Vedou rekreační domky.

Co doporučují odborníci jako nejlepší investici do rodinných domů? Jedním z nejperspektivnějších nákupů je volba domu v původní staré zástavbě. Za dobrou cenu lze také pořídit dům vhodný k rekonstrukci s pozemkem o rozloze zhruba šesti set metrů čtverečních. Variantou je také koupě menšího rekreačního objektu v lokalitě, kde již pomalu začíná výstavba rodinných domů. Rekreační domek je možné časem přestavět nebo zrekonstruovat na dům k trvalému bydlení. Realitní experti tvrdí, že v tomto případě se dá pořídit nemovitost za opravdu výhodnou cenu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).