Menu Zavřít

Stačí na cesty základní ochrana?

11. 6. 2009
Autor: Euro.cz

Čas dovolených se blíží a s ním i smutná skutečnost, že si ani v těchto týdnech neodpočineme od bank a pojišťoven. Tedy přinejmenším, nemusí se vyplatit spoléhat na cestách pouze na Evropský průkaz zdravotního pojištění.

Autor: Martin Siebert

Existují dva typy cestovatelů. Ti, co jakékoli pojištění zcela ignorují a uzavírají ho, pouze pokud se jedná o nutnou podmínku cesty. A ti, co by bez cestovního pojištění neudělali ani krok z domu. Pro první skupinu nebude možná text níže zajímavý, ostatní se však v průběhu tří příspěvků o cestovním pojištění dozví to podstatné.

Na první pohled jednoduchý akt uzavření cestovního pojištění v sobě skrývá několik otázek. Na co nám plyne nárok ze samotného veřejného zdravotního pojištění, tedy při předložení Evropského průkazu zdravotního pojištění? Je návštěva komerční pojišťovny jedinou alternativou jak uzavřít cestovní pojištění? Není výhodnější sjednat si pojištění ke platební kartě, která možná leží v naší peněžence?

EHIC - nutné minimum bez dalšího zabezpečení

EIHC, nezkráceně Evropský průkaz zdravotního pojištění, vám po předložení na území státu EU zaručí lékařsky nezbytnou zdravotní péči. Klíčové jsou přitom slova “EU“ a “nezbytná“. Pokud byste se nacházeli třeba v Eritrei (Afrika), EIHC by vám byl slušně řečeno k ničemu. Na druhou stranu, jeho působnost EU přesahuje o některé země Evropského hospodářského prostoru (například Norsko), Švýcarko (na základě dohody o volném pohybu osob) a od června 2008 i Chorvatsko a Makedonii.

Nezbytné ošetření může vyjít zbytečně draho**

BRAND24

Když už se budete nacházet ve výše uvedených státech, s nezbytným ošetřením počítat můžete. Teorie je taková, že byste v případě potřeby měli mít stejné podmínky jako místní občan v rámci jeho povinného zdravotního pojištění.

Více na Finance.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).