Menu Zavřít

Stabilní prvek

8. 9. 2010
Autor: Euro.cz

Rakouské finanční instituce považují Česko za velmi zajímavou zemi pro svůj růst

Není snad oblasti, kde by byla přítomnost společností s rakouskými kořeny tak silná jako v případě finančních služeb. Přestože mnohé rakouské matky českých finančních domů loni čelily hospodářským obtížím a některé dokonce přijaly pomoc rakouského státu, tak právě jejich tuzemské dceřiné společnosti často dosahovaly navzdory ekonomické recesi výborných výsledků.

Spořitelna v čele Největší rakouskou investicí v Česku mezi tuzemskými finančními domy představuje bezesporu Česká spořitelna z Erste Group (EG), která v Česku obsluhuje přes pět milionů klientů a obhospodařuje téměř 930 miliard korun aktiv (ke 30. červnu 2010). Rozsahu operací této finanční skupiny odpovídá i výše hospodářského výsledku, které každoročně Česká spořitelna dosahuje. Od roku 2006 je to pravidelně přes deset miliard korun a i loni se mohla spořitelna navzdory propadu tuzemské ekonomiky pochlubit čistým ziskem přesahujícím dvanáct miliard korun. To odpovídalo přibližně čtyřiceti procentům veškerého zisku celé skupiny EG, která je kromě Česka a Rakouska aktivní i na Slovensku, v Maďarsku, Chorvatsku, Bosně a Hercegovině, Srbsku, Rumunsku a na Ukrajině. Přitom zmíněný více než dvanáctimiliardový čistý zisk znamenal meziroční přírůstek o téměř šest procent (bez započtení prodeje účasti v pojišťovnách v roce 2008, při jejich započtení by čistý zisk České spořitelny naopak klesl o 24 procent - pozn. red.) a provozní zisk se bance zvýšil dokonce o patnáct procent na 26,62 miliardy korun. Zřejmě i kvůli svým finančním výsledkům spořitelna získala prestižní ocenění Banka roku pro Českou republiku v mezinárodní soutěži časopisu The Banker: Bank of the Year 2009 konané v Londýně. Rekordním ziskům této banky rozhodně nemusí být konec – Česká spořitelna aktivně hledá tržní příležitosti a zavádí nové služby. Například v lednu se dohodla s HSBC, že převezme její movité tuzemské klienty spolu s osobními bankéři a třemi filiálkami. Spořitelna také otvírá nové pobočky, některé původní modernizuje (letos přibližně šedesát poboček) a zavádí i nové technologie. Například se jedná o samoobslužné transakční terminály umožňující rychlé vyřízení příkazů k úhradě, které umějí naskenovat složenku nebo formulář platebního příkazu.

Žluto-černá i modro-bílá Zajímavý rok loni zažily i další rakouské finanční domy působící v tuzemsku; k těm největším patří hned po České spořitelně především Raiffeisenbank a Volksbank. Tuzemská Raiffeisenbank navýšila svůj zisk navzdory obtížné ekonomické situaci loni o 42 procent na 1,99 miliardy korun. Její celková aktiva dosáhla 193 miliard korun a meziročně vzrostla o šest procent, Raiffeisenbank je tak podle tohoto ukazatele pátou největší bankou na českém trhu. Díky těmto výsledkům také získává pravidelně zajímavá ocenění – například v tuzemské soutěži Banka roku byla Raiffeisenbank loni potřetí z posledních čtyř ročníků vyhlášena Nejdynamičtější bankou roku a zároveň získala titul pro nejlepší banku v České republice od magazínu Global Finance. I letos pokračuje Raiffeisenbank v Česku s další expanzí. Například v květnu se dohodla s tuzemskou pobočkou Citibank na odkoupení jejího portfolia spotřebitelských úvěrů ve výši téměř tři čtvrtě miliardy korun a v červnu zase poskytla firmě Vodárenská společnost Táborsko úvěr na nápravu a obnovu vodovodní a kanalizační soustavy v Táboře a okolí ve výši 970 milionů korun. Kromě úvěrové expanze skupina Raiffeisen připravuje i nové zajímavé projekty, jako je nová direkt banka určená pro internetové klienty. Ta ponese název Zuno Bank a ještě letos ji budou moci vyzkoušet klienti na Slovensku. „Budeme se zaměřovat především na ty klienty, pro něž je internet hlavním komunikačním kanálem s jejich bankou,“ vysvětlil směřování nového projektu generální ředitel Zuno Bank András Hámori. V černých číslech udržela své hospodaření také třetí největší rakouská banka působící v tuzemsku - Volksbank CZ. Její zisk z běžné činnosti po zdanění činil 185 milionů korun a bilanční suma dosáhla výše 47,6 miliardy korun. Zároveň se banka mohla pochlubit vysokou mírou kapitálové přiměřenosti, která ke konci loňského roku přesáhla hranici patnácti procent, a patřila tak k nejvyšším v českém bankovním sektoru. „Volksbank loni získala patnáct tisíc nových klientů a objem klientských vkladů vzrostl na 30 miliard korun a objem úvěrů přesáhl 38 miliard korun,“ shrnul loňské výsledky banky ředitel marketingu a komunikace Volksbank CZ Petr Žibřid s tím, že od roku 2005 banka více než zdvojnásobila objem úvěrů, depozit i celkové výnosy. Přitom i Voksbank CZ sbírá za své produkty ocenění, například v lednovém vydání časopisu Test získala za svůj Běžný spořicí účet druhou nejvyšší známku ze všech dvanácti hodnocených spořicích účtů bank působících v Česku. „Díky tomuto umístění získala Volksbank pro svůj produkt Běžný spořicí účet štítek Test, který je uznáván jako označení s vysokou vypovídací hodnotou kvality výrobku nebo služby,“ doplnil Žibřid.

Vídeňský kvapík Dalšího výrazného zlepšení výsledků hospodaření dosáhli i tuzemští členové rakouského pojišťovacího koncernu Vienna Insurance Group (VIG), který v České republice zahrnuje společnosti Kooperativa pojišťovna, Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP) a Pojišťovna České spořitelny. Tyto tři pojišťovny dohromady loni předepsaly pojistné v hodnotě 1,67 miliardy eur, což znamená přírůstek téměř šestnáct procent. Pro srovnání – celá VIG loni předepsala pojistné za 8,02 miliardy eur, tedy navýšení o 1,5 procenta. České dcery VIG tak loni dokázaly expandovat rychleji než mateřský koncern, nejvíce se jim dařilo v oblasti životního pojištění, kde meziroční přírůstek značně přesáhl čtyřicet procent. Postavení českých firem v koncernu VIG umocňuje i fakt, že právě Kooperativa pojišťovna je druhou největší společností celé skupiny hned po Wiener Städtische Versicherung. Přitom výsledky Kooperativy oceňují nejen její zahraniční akcionáři, ale také česká odborná scéna, proto loni i předloni Kooperativa získala v soutěži Banka roku opakovaně první místo mezi pojišťovnami a také uspěla v soutěži Zlatá koruna. Zároveň Kooperativa loni rozšířila rozsah poskytovaných služeb a uvedla na trh nový produkt – zdravotní asistenci MediKompas. „To znamená významný krok v rozvoji strategie Kooperativy i skupiny VIG etablovat se v oblasti komerčního zdravotního pojištění. Chceme ukázat, že i komerční pojišťovny mají v oblasti zdravotní péče své plnohodnotné místo,“ komentoval tento krok generální ředitel společnosti Kooperativa pojišťovna Martin Diviš.

Hornorakušané jedou Rychle se daří expandovat i poslednímu většímu zástupci rakouských bankovních domů – společnosti Oberbank. „Zatímco jsme ještě v roce 2006 přispívali do koncernového výsledku přibližně 1,5 milionem eur ve formě hrubého zisku, tak loni to bylo již šest milionů eur a letos počítáme se sedmi miliony. Nárůst ziskovosti odráží naši schopnost poměrně rychle – a to v průměru do dvou let od otevření – dostat naše pobočky do černých čísel,“ potvrdil Robert Pokorný, ředitel české pobočky společnosti Oberbank, jejíž bilanční suma činila koncem loňského roku jedenáct miliard korun. Oberbank má nyní v Česku 17 poboček a v příštím roce uvažuje o otevření dalších až dvou, jak týdeníku EURO potvrdil Pokorný s tím, že další růst Oberbank v Česku bude hlavně v oblasti úvěrování. „Během uplynulých dvou let se nám totiž podařilo získat nové vklady za tři miliardy korun a nyní je budeme umisťovat na trhu,“ dodal Pokorný.

BRAND24

Pod jednou střechou Mimo výše zmíněných čistě rakouských firem na českém trhu úspěšně působí i poskytovatelé finančních služeb, kteří mají německé i rakouské akcionáře a vycházejí z německo-rakouského přístupu k finančním službám. Příkladem takového subjektu je skupina Wüstenrot, která má v Česku hned čtyři společnosti: hypoteční banku a životní a neživotní pojišťovnu a samozřejmě stavební spořitelnu, která dosud tvoří hlavní oporu podnikání Wüstenrot. Její produkty si pravidelně odnášejí ocenění ze soutěže Zlatá koruna a její výsledky ocenila i odborná porota soutěže Banka roku 2009, když jí udělila třetí příčku mezi stavebními spořitelnami. „Za prvních sedm měsíců letošního roku dosáhla naše stavební spořitelna ve srovnání s trhem mimořádných výsledků – počet smluv se zvýšil téměř o pětinu a cílová částka dokonce o třetinu. Také jsme zvýšili o pět procent objem poskytnutých úvěrů ze stavebního spoření a dobře se nám daří i v prodeji hypoték,“ komentoval letošní vývoj hospodaření generální ředitel skupiny Wüstenrot v Česku Pavel Vaněk s tím, že Wüstenrot nově zavedl i pojištění malých a středních podnikatelů.

Privátní i specializovaní Kromě zmíněných velkých bank a pojišťoven na českém trhu působí menší subjekty s rakouskými kořeny, často poskytující služby formou takzvaného jednotného evropského pasu. K těm patří například privátní banky jako Privatbank a Bank Gutmann či Investkredit Bank zaměřené na korporátní a nemovitostní financování. V posledních letech si do Česka našly cestu i úzce specializované společnosti jako správce aktiv C-Quadrat, jehož produkty nabízí například makléřská společnost Conseq a Atlantik Finanční trhy nebo pojišťovny Kooperativa a Generali. Jedná se zejména o správu podílových fondů a fondy fondů. Za svůj přístup založený na sofistikovaných modelech je také C-Quadrat pravidelně oceňován, například loni i letos to byla německá i rakouská cena pro nejlepší fond Fondspreis a také letošní titul Skokan roku od německého magazínu Capital. K dalším cenám má C-Quadrat zřejmě nakročeno, v loňském roce totiž sestavil nový tým odborníků vedených finančním specialistou Paulem Thindem se zkušenostmi z Londýna a Curychu, kde pracoval pro banky jako UBS, HSBC, ABN Amro Bank či Deutsche Bank. Úspěchy C-Quadratu, který spravuje aktiva ve výši přes tři miliardy eur, přitahují také zájem z tradiční bašty finančnictví Velké Británie. V březnu nabídl vedoucí londýnský správce aktiv F&C Asset Management za C-Quadrat téměř 55 milionů eur, transakce se nakonec neuskutečnila kvůli změně strategie britské firmy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).